-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

R.T.Erdoganas po rinkimų sieks pakeisti Turkijos Konstituciją?

Recepo Tayyipo Erdogano pergalė Turkijos prezidento rinkimuose žymi naujos eros pradžią šalies politinėje arenoje, tačiau politiko oponentai bijo, kad po šių rinkimų bus siekiama pakeisti Turkijos konstituciją, rašo naujienų svetainė dw.de.
Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas
Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas / „Scanpix“/„Anadolu Ajansi“ nuotr.

Per savo pergalės kalbą Ankaroje, naujai išrinktas šalies prezidentas tvirtino, kad jis bus „visų turkų prezidentas“. R.T.Erdoganas ragino pradėti visuomenės susitaikymą ir prabilo apie galimus šalies Konstitucijos pokyčius.

Jeigu būtų įgyvendintos Konstitucijos pataisos, šalyje nebeliktų jokios atsvaros R.T.Erdogano vykdomai politikai.

Ekspertai spėja, kad Turkijos prezidentui, kuris šiuo metu atlieka atstovaujamąsias funkcijas, norima suteikti didesnes galias. R.T.Erdoganas pažadėjo greitus pokyčius ir patikino, kad prezidentas šio tikslu sieks dirbdamas kartu su vyriausybe.

Dėl tokio pareiškimo itin sunerimo naujai išrinkto šalies prezidento oponentai. Jeigu būtų įgyvendintos Konstitucijos pataisos, šalyje nebeliktų jokios atsvaros R.T.Erdogano vykdomai politikai.

Rinkimus laimėjęs R.T.Erdoganas taip pat turės paskirti naują konservatyvios islamistinės „Teisingumo ir plėtros partijos“ (AKP) vadovą. Šiuo metu partijos lyderis yra pats R.T.Erdoganas.

Be to, iki rugpjūčio 28 d., kuomet naujasis prezidentas oficialiai pradės eiti savo pareigas, turės būti paskirtas ir naujasis šalies premjeras. 2015 m. Turkijos parlamento rinkimuose AKP pirmą sykį per savo istoriją dalyvaus be ilgamečio lyderio R.T.Erdogano.

Stambulo Bahcesehiro universiteto politologas ir R.T.Erdogano politikos kritikas Sahinas Alpay teigė, kad naujai išrinktas prezidentas gali pasiūlyti ir naujus šalies parlamento rinkimus.

„R.T.Erdoganas nori įgyvendinti konstitucinius pokyčius kaip įmanoma greičiau“, – tikino S.Alpay ir pridūrė, jog tam ATP parlamente būtina turėti 330 vietų. Šiuo metu islamistinė R.T.Erdogano partija Turkijos parlamente turi 313 deputatų. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius