-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

R.Tillersoną buvę įtakingi JAV diplomatai liaupsina ne šiaip sau: jų klientė – kompanija „Exxon Mobil“

Senato respublikonams ir toliau bruzdant dėl gero Rusijos draugo Rexo Tillersono, „Exxon Mobil“ vadovo, kandidatūros į JAV valstybės sekretorius, išrinktasis prezidentas Donaldas Trumpas sulaukė paramos iš kelių buvusių įtakingų Amerikos diplomatų. Bėda viena: jie visi susiję su tais pačiais naftininkais, tad R.Tillersono paskyrimas įeina į jų interesus.
„ExxonMobil“ generalinis direktorius Rexas Tillersonas
„ExxonMobil“ generalinis direktorius Rexas Tillersonas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Dar toli gražu neaišku, ar R.Tillersonas, kuris 2013 metais Kremliaus buvo apdovanotas Tautų draugystės ordinu, bus paskirtas naujuoju JAV valstybės sekretoriumi. Jo patvirtinimas gali užstrigti Senate, kur respublikonai turi tik trapią persvarą.

Be to, ir tarp pačių respublikonų yra ne vienas ir ne du senatoriai, kurie turi abejonių dėl R.Tillersono, – Johnas McCainas, Lindsey Grahamas, Marco Rubio.

Tad dabar D.Trumpo komanda į pagalbą pasitelkė JAV diplomatijos sunkiasvorius. Sąrašas iš tiesų gali atrodyti įspūdingas – už R.Tillersoną laidavo ir buvę valstybės sekretoriai Condoleezza Rice bei Jamesas Bakeris, ir buvęs Pentagono vadovas Robertas Gatesas, ir buvęs prezidento George'o W.Busho patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Stephenas Hadley.

Antai C.Rice apibūdino R.Tillersoną kaip „puikų pasirinkimą, kuris atsineš įspūdingą ir plačią tarptautinę patirtį, gilų pasaulinės ekonomikos supratimą ir tikėjimą ypatingu Amerikos vaidmeniu pasaulyje“.

„Scanpix“ nuotr./Condoleezza Rice
„Scanpix“ nuotr./Condoleezza Rice

S.Hadley irgi kalbėjo apie „plačią patirtį bei įtvirtintus kontaktus visame pasaulyje, kurie bus labai vertinami naujajai administracijai formuojant savo užsienio politiką“.

Viskas puiku? Ne visai – C.Rice, S.Hadley ir R.Gatesas kartu yra įkūrę lobistinę „tarptautinių strateginių konsultacijų“ įmonę „RiceHadleyGates“. O tarp svarbiausių šios įmonės klientų – būtent naftos korporacija „Exxon Mobil“, kuriai vadovauja R.Tillersonas.

R.Gatesas tokio ryšio su naftininkais savo pranešime nė neslėpė, tačiau jo žodžius apie partnerystę su „Exxon Mobil“ iš buvusių JAV diplomatų bendro pranešimo D.Trumpas pasistengė išbraukti.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Buvęs Pentagono vadovas Robertas Gatesas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Buvęs Pentagono vadovas Robertas Gatesas

Tiesa, buvęs JAV valstybės sekretorius Jamesas Bakeris minėtoje konsultacijų kompanijoje nedirba, tačiau jo teisės firma „Baker Botts“ irgi atstovauja „Exxon Mobil“.

Ši kompanija, kaip rašo „The New York Times“, gali uždirbti milijardus JAV dolerių, jei tik Vašingtonas nuspręs panaikinti Rusijai taikomas sankcijas.

R.Tillersonas jau 2013 metais iš Kremliaus sulaukė Tautų draugystės ordino, o kitais metais, Rusijai aneksavus Krymą ir taip nusipelnius Vakarų sankcijų, prabilo apie esą nereikalingas sankcijas Maskvai.

„Scanpix“/AP nuotr./Rexas Tillersonas ir Vladimiras Putinas
„Scanpix“/AP nuotr./Rexas Tillersonas ir Vladimiras Putinas

Tai net nenuostabu – „Exxon Mobil“ dar 2011 metais iš rusų gavo prieigą prie gamtinių išteklių Arktyje, bet dėl sankcijų šis sandoris yra blokuojamas.

„Strateginio konsultavimo“, kaip pastebi ir „Slate“, ir „The Washington Post“, per šį pereinamąjį laikotarpį netrūksta.

Buvęs senatorius Bobas Dole'as per savo teisės kompaniją suorganizavo D.Trumpo telefoninį pokalbį su Taivano prezidente Tsai Ing-wen, o investicinis bankas „Goldman Sachs“ pasirūpino nemažu buvusių savo darbuotojų skaičiumi būsimojoje administracijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius