-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Regzti išpuoliai prieš JAV patvirtino: naujas teroristų lopšys pasaulyje yra Jemenas (nuotraukos)

Po to, kai į JAV turėjusiuose skristi lėktuvuose buvo rasta paketų su sprogmenimis, vėl prakalbta apie tai, kad naujuoju „al Qaeda“ terorizmo lizdu pastaruoju metu tapo Jemenas. Būtent čia buvo parengti sinagogas Čikagoje turėję pasiekti sprogmenys, apie čia rengiamus teroristus pastaruoju metu perspėja terorizmo ekspertai.
„al Qaeda“
„al Qaeda“ Jemene įgyja vis didesnį palaikymą / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Tai, kad Jemenas tampa viena iš pagrindinių teroristų rengimo vietų pasaulyje, skelbta jau ne vieną kartą.Būtent čia įsikūręs ir Anwaras al Awlakis, internete skleidžiantis islamo ideologiją, specialistų dabar įvardinamas viena iš didžiausių islamiškojo terorizmo grėsmių ir netgi vadinamas naujuoju Osama bin Ladenu.

Po to, kai penktadienį pranešta apie iš Jemeno į Jungtines Valstijas keliavusius paketus su sprogmenimis, vėl imta kalbėti apie iš šios šalies kylančius pavojus. Juo labiau po to, kai ekspertai patvirtino, jog Dubajuje rastas paketas labai panašus į tuos, kuriuos naudoja „al Qaeda.“

Jemene veikia ir amerikiečiai

Kaip skelbia „The New York Times“, Jemene aktyviai veikia ir amerikiečiai, kurie prisideda prie „al Qaeda“ bandymų regzti prieš JAV nukreiptus išpuolius. A.al Awlakis, kuris gimė JAV ir ilgą laiką gyveno šioje šalyje, prisidėjo prie 25 metų nigeriečio, per praėjusiais Kalėdas bandžiusio

AFP/„Scanpix“ nuotr./A.al Awlakis
AFP/„Scanpix“ nuotr./A.al Awlakis

susprogdinti bombą iš Amsterdamo į Detroitą skridusiame lėktuve, rengimo. Manoma, kad daugelis prieš JAV nukreiptų išpuolių yra rengiami šio charizmatiškojo dvasininko.

JAV žvalgyba praneša, kad „al Qaeda“ Jemene suaktyvėjo nuo šių metų pavasario ne tik rengdama išpuolius užsienyje, bet ir šalies viduje.

Ši grupuotė aktyviai veikia internete – ne tik platindama A.al Awlakio įrašus, bet ir leisdama žurnalą, kuriame netgi patariama, kaip gamintis bombas. Praėjusį mėnesį čia buvo publikacija, kurią parašė JAV pilietis Samiras Khanas, pavadinta „Didžiuojuosi būdamas Amerikos išdaviku.“ Manoma, kad anksčiau Niujorke gyvenęs vyras dabar vienas iš daugybės amerikiečių, prisijungusių prie „al Qaeda“ kovotojų Jemene. Kaip rašoma „The New York Times“, būtent aktyvi amerikiečių veikla Jemeno teroristinėse grupuotėse kelia nemažą nerimą.

Jemene gali tiesiog nueiti į vietos siuntinių skyrių ir išsiųsti paketą į JAV. To negali padaryti Somalyje arba AfganistaneKol kas nežinoma, kiek amerikiečių veikia „al Qaeda“ padalinyje Jemene. Manoma, kad čia yra atvykėlių iš Saudo Arabijos, kitų arabų šalių, jie daugiausia veikia į rytus nuo šalies sostinės esančiose provincijose, kuriose valdžia sunkiai kontroliuoja situaciją. Tačiau jau buvo atvejų, kai ši grupuotė surengė atakas ir šalies sostinėje.

„Šie žmonės turi priėjimą prie sprogmenų ir žino, kaip veikia sistema JAV, – sako profesorius Bernardas Haykelas. – Jemene gali tiesiog nueiti į vietos siuntinių skyrių ir išsiųsti paketą į JAV. To negali padaryti Somalyje arba Afganistane.“

Pagrindinis taikinys – ne JAV

Kaip teigia ekspertai, JAV nėra pagrindinis Jemeno „al Qaeda“ teroristų taikinys. Jie nori nuversti Jemeno ir Saudo Arabijos vyriausybes. Beje, po penktadienio išpuolių Jemeno valdžios atstovai pareiškė, kad jie suteiks visą pagalbą JAV, o amerikiečių atstovai paskelbė, kad daugiausia informacijos apie rengiamus išpuolius jie gavo iš Saudo Arabijos.

Tačiau nors JAV ir nėra pagrindinis šių teroristų taikinys, atakos prieš šią šalį gali sulaukti daugiau dėmesio ir gali pasitarnauti kaip priemonė pritraukti daugiau savanorių kovotojų. Išpuoliai prieš užsienio šalių ambasadas Jemeno sostinėje yra pakankamai dažni.

Santykiai sudėtingi

JAV ir Jemeno valdžios santykiai yra pakankamai sudėtingi. Jemenas jau seniai tapo teroristų prieglobsčiu – daugybė jų čia atvyko po kovų su Sovietų Sąjunga Afganistane. Nors po 2001 metų rugsėjo 11-osios išpuolių Jemeno valdžia ir sučiupo nemažai teroristų, su kai kuriais iš jų ir toliau palaikė santykius, taip pat nelietė ir radikaliųjų dvasininkų. Jemeno valdžia aiškindavo amerikiečiams, kad daro taip pragmatiškais tikslais – šioje šalyje radikaliosios islamiškos idėjos yra populiarios.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Teroristai Jemene
AFP/„Scanpix“ nuotr./Teroristai Jemene

Tiesa, Jemeno prezidentas daugiau pagalbos amerikiečiams ėmė suteikti po to, kai šios šalies žvalgyba atskleidė, jog teroristai taikosi ir į jo bei jo šeimos narių gyvybes. Tačiau kai kurie ekspertai teigia, jog Jemeno prezidentas yra suinteresuotas tokiu teroristų buvimu jo šalyje, mat JAV šiuo metu teikia Jemeno šaliai ekonominę paramą su sąlyga, kad ji kovos prieš „al Qaeda“. „al Qaeda“ šalyje nelikus, gali nutrūkti ir parama.

O sąlygos „al Qaeda“ rasti vis daugiau juos palaikančių žmonių Jemene yra puikios dėl šioje šalyje vis stiprėjančio chaoso. Skurstančių žmonių šioje 23 mln. gyventojų turinčioje šalyje vis daugėja. Šalyje trūksta geriamojo vandens, o naftos ištekliai, kurie yra Jemeno ekonomikos pagrindas, senka.  Šalies valdžia beveik nekontroliuoja situacijos už didžiųjų miestų ribų, kur didžiausią įtaką ir toliau turi vietinės gentys, mielai suteikiančios prieglobstį „al Qaeda.“
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius