Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rinkimai JAV: milijonierių dvikova

„Taip, mes galime“, – tokiu šūkiu prieš ketverius metus patikėjo amerikiečiai, JAV prezidentu pirmąkart išrinkę juodaodį Baracką Obamą. Ar patikės amerikiečiai jo nauju šūkiu – „Pirmyn“? Ar pasikliaus multimilijonieriaus Mitto Romney pažadais?
Mittas Romney ir Barackas Obama
Mittas Romney ir Barackas Obama / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

–2008 metais B.Obamos prezidento priesaika nuskambėjo nepavydėtinomis aplinkybėmis – ėmė griūti bankų sistema, JAV automobilių gigantai „Chrysler“ ir „GM“ vos išvengė bankroto, būsto pardavimai smuko labiausiai istorijoje, o bedarbių armija vis augo.  

Praėjo ketveri metai. Kas pasikeitė? 15 mln. amerikiečių tebeieško darbo, šeimų ūkių pajamos sumažėjo 5 proc. Įspūdinga ir šalies skola, per ketverius metus išaugusi 4 trilijonais iki 16 trilijonų dolerių. Ekspertai pastebi, kad rinkėjai dar niekada antro šanso nėra suteikę prezidentui, kuriam vadovaujant nedarbas viršijo 7 proc. ribą. Tiesa, žinovai teigia, kad jei ne ryžtinga prezidento skatinimo politika, padėjusi apsaugoti nuo žlugimo automobilių pramonę, nedarbas būtų pasiekęs 12 proc. 

B.Obama atviras – tuščią puodynę jam paliko respublikonas Georgas W.Bushas, įvaręs šalį į milijardus kainavusius karus Afganistane ir Irake, už kuriuos mokėjo tuščia kreditine kortele. Respublikonas M.Romney ne kartą buvo palygintas su savo partijos kolega G.W.Bushu: esą jis jau būtų įsikišęs į karinį konfliktą Sirijoje bei įsivėlęs į kitas avantiūras. Tuo tarpu B.Obama tesėjo savo pažadą trauktis iš karinių konfliktų Irake bei Afganistane. 

Sunkus sprendimas

Daugiau nei dešimtmetį JAV gyvenanti lietuvė Ramutė Strauka savo balsą prezidento rinkimuose atiduos antrą kartą. Ji atvira – apsispręsti nelengva, tačiau šįkart ketina balsuoti už M.Romney.

„Dabartinis prezidentas per savo valdymo metus stebuklų neparodė. Jis pradėjo nuo švietimo reformos, bet sistemoje liko didžiulė netvarka. 

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Protesto Čikagoje akimirka
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Protesto Čikagoje akimirka

B.Obamos sveikatos reforma netenkina amerikiečių, nes yra labai brangi. Norima visą gyvenimą dirbusiems žmonėms senatvėje apkarpyti garantijas ir suteikti jų socialiai remtiniems, kurie gyveno ištiesę ranką. 

Prieš rinkimus priimta speciali programa nelegalių emigrantų vaikams, šiokia tokia „legalizavimosi“ programa, bet iš esmės nelegalios emigracijos problema neišspręsta. Nedarbas nemažėja, o mokesčiai didėja. Patys turime nedidelį versliuką, tad matome, kaip mokesčiai auga. Tiesa, ką padarytų M.Romney, taip pat nėra aišku, nes jis mėgsta keisti savo nuomonę“, – „15min“ dėstė Čikagoje gyvenanti 50-metė R.Strauka.  

Nepatinka nė vienas

Amerikietė Vanessa Hahn nepasitiki nė vienu kandidatu, tačiau savo balsą atiduos B.Obamai. Moteris gyvena Viskonsino valstijoje, pagal apklausas čia pirmauja M.Romney. 

„Negaliu sakyti, kad esu visiškai patenkinta B.Obama, tačiau jis inicijavo švietimo reformą. Tikiuosi, kad daugiau finansavimo sulauks valstybinės mokyklos, kolegijos, o ne privačios institucijos. M.Romney kalba apie mokesčių mažinimą didelėms korporacijoms ir mokesčių pakėlimą vidutiniam amerikiečių sluoksniui, jis kalba apie klasių padidinimą ir mokytojų sumažinimą, o aš tam nepritariu“, – „15min“ sakė jauna dviejų moksleivių mama.  

JAV gimęs ir augęs, vyresniajai kartai gerai žinomas kompozitorius, pianistas Michaelis Smithas balsuos už B.Obamą. Lietuvę vedęs ir daug laiko Švedijoje praleidžiantis amerikietis palaiko „kartais lėtą, tačiau protingą ir išklausyti mokantį“ prezidentą. 

„Per trumpą vadovavimo laiką jis negali pakeisti pasaulio, jis labai daug padarė ir dar daug turi nuveikti. Tikiu, kad per ateinančius ketverius metus B.Obama nuveiks tai, ką žada. Nemanau, kad respublikonas M.Romney kuo nors pagelbėtų, anaiptol, manau, kad jis „pridirbtų“ dar daugiau ir sukurtų naujų problemų. Jei atvirai, aš nepasitikiu M.Romney ir labai gerbiu, gal net naiviai kaip vaikas, tikiu B.Obama. Jis turi tęsti pradėtus darbus“, – sakė 74-erių kompozitorius.

M.Smithui, kaip menininkui, svarbu ir tai, kad demokratai stengiasi paremti meno kūrėjus, „net jei jų nesupranta“. „Turiu pasakyti, kad respublikonai nekenčia meno“, – „15min“ sakė muzikas.

P.Rondello asmeninio arch.nuotr./Amerikiečiai Pete ir Elisabeth Rondello
P.Rondello asmeninio arch.nuotr./Amerikiečiai Pete ir Elisabeth Rondello

Viskonsine gyvenantis Pete Rondello, priešingai, savo balsą ketina atiduoti M.Romney. „Iš tiesų, neturime kandidato, kurį su žmona mielai pasirinktume. Balsuosiu už M.Romney, nes pastarąjį kartą balsą atidaviau B.Obamai ir jo ketveriais vadovavimo metais nesu patenkintas. Nežinau, ko tikėtis po rinkimų. Bet prezidentas yra tik vienas asmuo, o sprendimus priima ir vyriausybė“, – kalbėjo P.Rondello.

Už Obamą

Praėjusį savaitgalį dienraštis „New York Times“ , nepaisant visos savo žarstytos kritikos, paskelbė palaikantis B.Obamą ir vylėsi, kad tauta bus sąmoninga ir išrinks prezidentą, kuris pamažu pradėjo šalį kelti iš tikro chaoso, atsisakė „Busho mokesčių reformų“ ir karų.

B.Obamai pergalę prognozuoja ir istorikas Vygantas Vareikis. 

Turto jis turi ir Liuksemburge, ir Kaimanų salose, verslą „suka“ Kinijoje, o įvairūs pinigų srautai rodo, kad turtuoliui dirba daug žmonių, besistengiančių, kad šis Amerikoje sumokėtų kuo mažiau mokesčių.

„B.Obama orientuojasi į vidutinį amerikietį, smulkesnius verslininkus. Respublikonai visuomet buvo susiję su didžiulėmis korporacijomis, jos apmokestintos juokingomis sumomis. M.Romney žada, kad sumažinus turto, pelno mokesčius, padidės noras investuoti į šią šalį, išaugs gamyba. Tokios politikos laikėsi ir R.Reiganas, ir G.Bushas. B.Obama priešingai – nori apmokestinti turtinguosius“, – dėstė V.Vareikis. 

„Prašyti milijardieriaus susimokėti tiek pat mokesčių, kiek jo sekretorė? Amerikiečiai tai pavadintų nesąmone. Jei sugrąžinsime tai, ką prarado vidurinioji Amerikos klasė, sugrąžinsime šaliai jos didybę“, – rinkimų programoje skelbia B.Obama.  

Multimilijardieriui M.Romney prabilus apie planus mažinti mokesčius net ir smulkiesiems verslininkams, B.Obama apkaltino varžovą ketinimais dar labiau išauginti šalies skolą. Esą nurėžus mokesčius, į biudžetą neįplauktų apie 5 trilijonai JAV dolerių. M.Romney rėmėjai tikina, kad šis išmano tai, ką sako  – pradėjęs eiti Masačusetso gubernatoriaus pareigas jis valstijoje taip pat buvo paveldėjęs milijonines skolas ir šią problemą sugebėjo išspręsti.

Turtingiausias kandidatas 

Pavyzdžiu, tik nežinia, ar geru, galima laikyti ir M.Romney gebėjimą skaičiuoti savus pinigus, kurių jis turi daug. Jei būtų išrinktas, M.Romney taptų turtingiausiu prezidentu JAV istorijoje. Jo turtas maždaug 40-50 kartų didesnis nei B.Obamos ir vertinamas 250 mln. dolerių. Tačiau M.Romney biografijoje, anot spaudos, yra ir šešėlinių epizodų. Turto jis turi ir Liuksemburge, ir Kaimanų salose, verslą „suka“ Kinijoje, o įvairūs pinigų srautai rodo, kad turtuoliui dirba daug žmonių, besistengiančių, kad šis Amerikoje sumokėtų kuo mažiau mokesčių. Esą dėl tokių, kaip jis, ir kilo pasaulinė krizė. 

Egidijaus Jankausko/15min.lt nuotr./Politikos apžvalgininkas Vygantas Vareikis.
Egidijaus Jankausko/15min.lt nuotr./Politikos apžvalgininkas Vygantas Vareikis.

Pats B.Obama žada daryti nuolaidų visoms JAV bendrovėms, sugrąžinusioms darbo vietas į šalį, toliau skatinti vidaus ekonomiką renovuojant mokyklas, tiesiant kelius. Ketina ir toliau remti smulkųjį verslą, žada, kad valstybė padengs dalį šių įmonių darbuotojų sveikatos draudimo išlaidų. B.Obama teigia, kad priemonės jau veikia – pernai pradėjo veikti 60 tūkst. smulkių įmonių daugiau nei 2009-iaisiais. 

M.Romney atkerta, kad B.Obamos politika veda Graikijos keliu, skola auga ir šaliai gresia bankrotas. 

M.Romney nori kariauti

Iš Afganistano grįžtantys kariai, baigtas karas Irake – tai prezidento B.Obamos užsienio politikos koziriai. 

„B.Obama neįsivėlė į naujus karus, grąžina karius iš Afganistano. Atokiai laikosi nuo Sirijos pilietinio karo, Libano, Egipto problemų. Sulaukia kaltinimų, kad nepalaiko Izraelio dėl Irano. B.Obama ir dabar miglotai kalba: apie sąjungininkų palaikymą, jėgos balansą. M.Romney politika būtų agresyvesnė, jis ieškotų naujų avantiūrų, gal net ir naujų karų“, – svarsto V.Vareikis. 

M.Romney ne kartą JAV pasitraukimą iš Irako pavadino „apgailėtinu, o gal net ir tragišku“. Sirija, pasak jo, seniai laukė JAV paramos, to esą tikėjosi ir visas pasaulis. Be to, kaltino B.Obamą per švelniai bendraujant su Rusija.
V.Vareikis teigia, kad  M.Romney požiūris  į užsienio politiką Lietuvai būtų palankesnis.

„Santykiai su Rusija būtų „kietesni“. JAV – šalis numeris vienas pasaulyje pagal savo įtaką, ekonomiką, ir Rusija jai toli gražu neprilygsta. B.Obamos Rytų Europa visiškai nedomina, jis susitelkęs į vidaus politiką“, – pastebėjo V.Vareikis. 

AFP/„Scanpix“ nuotr./Barackas Obama
AFP/„Scanpix“ nuotr./Barackas Obama

B.Obamos koziris – ir priešininko klaidos. M.Romney užsienio politikos debatų metu klajojo po pasaulio žemėlapį ir ne kartą klydo. Savo neišmanymą pademonstravo ir kalbėdamas apie JAV ginkluotę, esą ši dabar dar menkesnė nei prieš Pirmą pasaulinį karą. 

„Pavyzdžiui, minėjote laivyną ir tai, kad turime mažiau laivų nei 1916-aisiais. Ką gi, gubernatoriau, mes taip pat turime mažiau arklių ir durtuvų, nes mūsų kariuomenės pobūdis pasikeitė. Turime tokių dalykų, kurie vadinasi lėktuvnešiai – ant jų leidžiasi lėktuvai. Turime laivų, kurie plaukioja po vandeniu – povandeninių atomlaivių“, – šaipėsi B.Obama, vėliau viename interviu pavadinęs M.Romney „nusišnekėtoju“ (angl. bulshitter).

Išgirdę tokias M.Romney kalbas prie televizorių sėdėję debatų žiūrovai prunkštė. Net ir tie, kurie jį palaikė. Savo neišprusimą M.Romney pademonstravo jau ne kartą. Pavyzdžiui, svarstydamas, kodėl lėktuvuose neatsidaro langai.

Nori kvalifikuotų emigrantų

B.Obama bene didžiausiu savo kadencijos nusivylimu laiko pažadą padėti nelegaliems imigrantams. Jis ir šiandien pasisako už visapusišką imigracijos reformą. 

Skaičiuojama, kad šalyje yra apie 11 mln. nelegalių gyventojų. Įstatymo projekte buvo numatyta tvarka, kurią įgyvendinę nelegalių imigrantų vaikai pamažu būtų galėję tapti šalies piliečiais. Šiam projektui pritrūko respublikonų pritarimo.

Respublikonų pasisakymai, kad net išprievartauta moteris negali pasidaryti aborto, nes turi džiaugtis vaiku kaip Dievo dovana, nuskambėjo per visą Ameriką, - sakė V.Vareikis.

B.Obama rado išeitį ir daliai emigrantų visgi pagelbėjo. Jis pasirašė nutarimą, kuriuo šalyje dvejus metus leidžiama pasilikti imigrantams, į šalį atvykusiems būnant nepilnamečiais. Tiesa, ne vyresniems kaip 30 metų ir neįsivėlusiems į kriminalius nusikaltimus. Tokia galimybe galėtų pasinaudoti apie 1,7 mln. jaunų žmonių. 

Tačiau nutarimo ateitis neaiški, mat M.Romney turėtų visas galias jį atšaukti, juolab, kad respublikonai pasisakė prieš. Kritikai piktinasi ir tuo, jog nutarimas paaštrins ir taip didelę bedarbystės problemą tarp tikrų amerikiečių.  M.Romney yra minėjęs, kad „nelegalai“ iš šalies turi „patys save deportuoti“. 

Jo politika aiški – šaliai reikia protingų žmonių, inžinierių ir kitų technologijų sričių žinovų. „2018 m. šalyje trūks 230 tūkst. tokių žmonių. Užsienio studentams, baigusiems matematikos, inžinerijos, technologijų studijas turėtų būti suteikta galimybė likti šalyje“, – savo programoje rašo M.Romney. Jis ketina siūlyti kongresui padidinti darbo vizų išdavimo skaičių „protingiems“ užsieniečiams.

Tačiau būtent tokia M.Romney pozicija pelnė B.Obamai dar daugiau rinkėjų simpatijų, jį palaiko ispanakalbiai, juodaodžiai. Gerbia ir homoseksualai. Už tai, kad palaiko vienos lyties asmenų santuokas. Myli ir moterys, ypač už tai, kad šis nesmerkia abortų, kitaip nei radikalus krikščionis M.Romney. 

„Respublikonų pasisakymai, kad net išprievartauta moteris negali pasidaryti aborto, nes turi džiaugtis vaiku kaip Dievo dovana, nuskambėjo per visą Ameriką. B.Obamos komanda iš džiaugsmo trynė rankas. M.Romney pralaimės ir dėl to, kad nelaiko liežuvio už dantų“, – teigė istorikas V.Vareikis. 
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius