-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Rolling Stones“ ir du nugaišę žirgai demaskuoja naująjį Lenkijos elitą

Lenkijai griaunant vieną elitą ir kuriant kitą, vos prieš penkis mėnesius į valdžią atėjusi konservatyvi vyriausybė daugybę valstybinių įmonių vadovų ir viduriniosios grandies valstybės tarnautojų jau pakeitė partijai lojaliais žmonėmis.
Protestai Lenkijoje
Protestai Lenkijoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Tačiau bene geriausiai tai, kas jau pavadinta didžiausiu valymu nuo komunizmo žlugimo prieš 27 metus laikų, parodo pokyčiai Palenkės Januvo žirgyne rytinėje šalies dalyje.

Kilus skandalui dėl šio žirgyno, „Įstatymo ir teisingumo“ partija, dėl įgyvendintų pokyčių teismų ir žiniasklaidos srityse jau tapusi Europos Sąjungos (ES) tyrimo dėl demokratinės teisinės valstybės principų laikymosi taikiniu, vėl atsidūrė dėmesio centre. Atleidus ilgametį garsaus valstybinio žirgyno vadovą, nugaišo dvi kumelės, priklausiusios „The Rolling Stones“ būgnininko Charlie Wattso žmonai.

„Tai radikaliausi pokyčiai nuo 1989 metų“, – sako Jano Kochanovskio universiteto Kelcuose politologas Kazimierzas Kikas.

Naujoji vyriausybė atsisakė nuostatos rengti konkursus valstybės tarnautojų pareigoms užimti, taip pat ir taisyklės, pagal kurią į postus skiriami asmenys neturi priklausyti jokiai politinei partijai.

„Tai atitinka Europoje pastebimas tendencijas: visur bunda pasipriešinimas neoliberalizmui. Šių pokyčių esmė – išlieti nusivylimą“, – sako jis.

Valstybinių įmonių vadovai

Jau buvo pakeisti beveik visi 14 valstybės valdomų įmonių, kurių akcijos įtrauktos į Varšuvos vertybinių popierių biržos indeksą WIG30, vadovai.

Naujoji vyriausybė atsisakė nuostatos rengti konkursus valstybės tarnautojų pareigoms užimti, taip pat ir taisyklės, pagal kurią į postus skiriami asmenys neturi priklausyti jokiai politinei partijai. Praėjus 30 dienų nuo pokyčių įsigaliojimo dienos, net 1,6 tūkst. valstybės tarnautojų sutartys buvo automatiškai nutrauktos. Lenkijos naujienų agentūros PAP duomenimis, iki šiol buvo atleista maždaug 200 tarnautojų.

Iždo ministras Dawidas Jackiewiczius praėjusį mėnesį parlamente pareiškė, kad pagrindinis kriterijus renkantis naująją Lenkijos „gvardiją“ yra „pasitikėjimas“. Ankstesnės vyriausybės įdarbinimo procesus jis pavadino „veidmainiškumu ir fikcija“.

Tuo tarpu liberalios Piliečių platformos, Europos Vadovų Tarybos pirmininko Donaldo Tusko partijos, Lenkijai vadovavusios nuo 2007 iki 2015 metų, atstovas spaudai Janas Grabiecas pareiškė, kad partija institucijas siekė kurti taip, kad jos nepriklausytų nuo politikų kontrolės. Jo teigimu, dabartinė vyriausybė aiškiai parodo takoskyrą tarp Europos dalių.

„Tai skirtumas tarp Rytų kultūros, kurioje galia yra viršesnė negu tvarka, ir Vakarų standartų, pagal kuriuos vadovaujamasi taisyklėmis ir tvarka“, – pareiškė jis.

„Visų pirma turime būti lenkai“

Lenkijos ir kitų Rytų Europos šalių administracijos valstybinių įmonių ir vyriausybės tarnybų vadovais nuolat skiria lojalius asmenis, tačiau naujausi pokyčiai šalyje yra radikalesni ir atgarsį sukelia taip pat ir užsienyje.

Europos įstatymų leidėjai nurodė ištirti naujosios Lenkijos valdžios kišimąsi į nepriklausomų organų veiklą. Be to, dėl „Įstatymo ir teisingumo“ partijos (PiS) sprendimų „Standard & Poor's“ sausį pirmą kartą pablogino šalies kredito reitingą.

„Lenkijos elitas kvailai propaguoja kosmopolitišką požiūrį, kad turėtume būti labiau europiečiai, o ne lenkai, dėl to prarandame savivertę“, – interviu pareiškė senatorius Grzegorzas Biereckis, vienas pagrindinių partijos ekonomikos patarėjų.

PiS spalio mėnesį triuškinamai laimėjo rinkimus, įtikinusi lenkus, kad iš šalies liko „griuvėsiai“. Ji pažadėjo pasipriešinti Europai ir šalies sėkmės vaisiais dalytis su visais piliečiais.

Anot jo, „mums skubiai reikia pakeisti savo elitą“, kurio nemaža dalis po komunizmo žlugimo suklestėjo per „oligarchinio pobūdžio“ santykius su politikais.

Nauja žuvis

Nors per aštuonerius ankstesnės vyriausybės valdymo metus ekonomika padidėjo 24 proc., kai tuo tarpu visą ES kaustė sąstingis, PiS spalio mėnesį triuškinamai laimėjo rinkimus, įtikinusi lenkus, kad iš šalies liko „griuvėsiai“. Ji pažadėjo pasipriešinti Europai ir šalies sėkmės vaisiais dalytis su visais piliečiais.

„Mes jau seniai žinome, kas mūsų tvenkinyje, kuriame metų metus nieko nesikeitė, yra lydeka, kas yra smulki žuvelė, o kas yra tiesiog smulkmė“, – laikraščiui „Polska The Times“ pareiškė partijos lyderis Jaroslawas Kaczynskis.

„Norime išjudinti šiuos vandenis ir ešeriams suteikti galimybę tapti lydekomis, o smulkioms žuvelėms – tapti ešeriais“, – pažymėjo jis.

Tarp augančių „žuvų“ galima paminėti jokios darbo stambiose įmonėse patirties neturintį ilgametį įstatymų leidėją, kuris buvo pasirinktas naujuoju naftos perdirbimo įmonės „PKN Orlen“ – didžiausios pagal pardavimus Lenkijos įmonės – vadovu. Taip pat galima paminėti teisininką, kuris J.Kaczynskiui, kaip nurodyta jo finansinėje ataskaitoje, paskolino 200 tūkst. zlotų (53,5 tūkst. JAV dolerių) ir dabar dirba didžiausios šalies energijos gamintojos PGE valdyboje.

Nugaišę žirgai

Taigi pokyčiai pasiekė ir Palenkės Januvo žirgyną netoli sienos su Baltarusija.

Vasario mėnesį buvo atleistas buvęs vadovas Marekas Trela, arabų veislės žirgus veisęs pastaruosius keturis dešimtmečius. Vyriausybė jį apkaltino netinkama valstybės turto priežiūra. Jis buvo pakeistas buvusiu bankininku ir PiS aktyvistu Mareku Skomorowskiu, kuris pripažino, kad niekada „artimai nedirbo“ su gyvūnais. Visgi jis pažadėjo, kad „tai taps mano naująja aistra“.

Shirley Watts tikėjo, kad gyvūnais rūpinsis M.Trela, „žmogus, kuriuo aš labai žaviuosi ir kuriuo labai pasitikiu“, rašoma jos elektroniniu paštu atsiųstame laiške, kurį paskelbė televizijos tinklas „Polsat“. Ji nusprendė „nedelsdama pervežti“ kitas dvi kumeles „į mūsų ūkį Anglijoje“.

Tuo tarpu spalio mėnesį žirgyne nugaišo dar vienas žirgas ir šiuo metu vyksta šių atvejų tyrimas. Dėl Sh.Watts išreikšto pasipiktinimo žiniai apie žirgyną patekus į pirmuosius laikraščių puslapius, M.Skomorowskis praėjusią savaitę atsistatydino. Balandžio 7 dieną televizijos parodė vaizdo įrašus, kuriuose matyti, kaip jos žirgai išvežami iš žirgyno.

Šiuo metu vyriausybė samdo dar kažką kompleksui vadovauti.

Tuo tarpu žemės ūkio ministras Krzysztofas Jurgielis sprendimą dėl M.Skomorowskio paskyrimo teisino tuo, jog vadovas, kol mokėsi universitete, „buvo pakankamai apmokytas“.

„Jis ketverius metus buvo mokytas žemės ūkio dalykų“, – pareiškė ministras reporteriams balandžio 5 dieną.

„Mano studijos buvo panašios. Praktikos metu tai buvo ir žirgų veisimas, ir net karvių melžimas. Jis būtų visko išmokęs dirbdamas.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius