-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

RSF ataskaita: šiemet žurnalistų, nužudytų darbo metu, skaičius yra mažesnis

Žurnalistų, nužudytų jiems dirbant savo darbą, skaičius šiais metais yra mažesnis nepaisant žūčių Gazos Ruože per pastaruosius du mėnesius, ketvirtadienį pranešė žiniasklaidos teisių gynimo grupė „Žurnalistai be sienų“ (RSF).
Rober Solsona / ZUMAPRESS.com
Rober Solsona / ZUMAPRESS.com

Remiantis RSF metine ataskaita, per vienuolika 2023 metų mėnesių darbo metu buvo nužudyti 45 žurnalistai, palyginti su 61 pernai.

Tai mažiausias žūčių skaičius nuo 2002-ųjų, kai žuvo 33 žurnalistai. Sumažėjimą daugiausia lėmė šiuo atžvilgiu pagerėjusi padėtis Lotynų Amerikoje.

Nors nuo spalio 7 dienos, kai prasidėjo Izraelio ir palestiniečių islamistų grupuotės „Hamas“ kovos, Viduriniuose Rytuose buvo nužudyti 63 žurnalistai, tik 17 iš jų atitinka RSF apibrėžtį.

„Tai niekuo nemenkina tragedijos Gazos Ruože, tačiau stebime nuolatinį mažėjimą ir esame labai toli nuo 140 žurnalistų nužudymo [atvejų] 2012-aisiais ir, dar kartą, 2013-aisiais“, – sakė RSF generalinis sekretorius Christophe'as Deloire'as (Kristofas Deluaras) naujienų agentūrai AFP.

Jis teigė, kad šis mažėjimas susijęs su tarpvyriausybinių ir nevyriausybinių organizacijų pastangomis kovoti su nebaudžiamumu, taip pat su didesniu pačių žurnalistų apdairumu.

Iš 17 žurnalistų, kuriuos RSF nuo spalio 7 dienos pripažino kaip nužudytus Viduriniuose Rytuose, 13 žuvo nuo Izraelio ugnies Gazos Ruože, trys – Libane, o vieną žurnalistą Izraelyje nužudė „Hamas“.

Lapkritį RSF pranešė, kad dėl šių žūčių pateikė skundą Tarptautiniam baudžiamajam teismui (TBT) dėl karo nusikaltimų.

Praėjusią savaitę AFP pranešė, kad jos atliktas tyrimas parodė, jog dėl Izraelio tankų ugnies spalio 13 dieną žuvo „Reuters“ operatorius Issamas Abdallah (Isamas Abdala) ir buvo sužeisti dar šeši žmonės, įskaitant AFP fotografę Christiną Assi (Kristiną Asi).

Izraelio kariuomenės atstovas spaudai teigė, kad žurnalistai buvo aktyvaus mūšio zonoje Pietų Libane, bet Ch. Deloire'as šį atsakymą pavadino nepatenkinamu.

Karas Ukrainoje 2023 metais pražudė du reporterius, įskaitant Armaną Soldiną iš AFP, „vienintelį reporterį, kuris žuvo ne savo šalyje“, nurodė RSF.

Nuo praėjusių metų vasario mėnesio, kai prasidėjo plataus masto Rusijos invazija į Ukrainą, šiame kare iš viso žuvo 11 žurnalistų.

Padėtis Lotynų Amerikoje gerėja

RSF teigia, kad padėtis Lotynų Amerikoje gerėja. Pernai čia buvo nužudyti 26 žurnalistai, o šiemet – šeši. Vien tik Meksikoje šis skaičius sumažėjo iki keturių nuo praėjusių metų vienuolikos. 

Tačiau RSF įspėjo, kad Meksika tebėra pavojinga žurnalistams, ir paminėjo jų pagrobimus bei išpuolius prieš juos.

Iš 84 visame pasaulyje dingusių žurnalistų maždaug trečdalis yra meksikiečiai.

2022 metais įkalintų reporterių skaičius buvo 569, o šiemet yra 521. Baltarusija tapo viena iš trijų šalių, kuriose įkalinta daugiausia žurnalistų. Šiame trejete dar yra Kinija ir Mianmaras.

Metinėje ataskaitoje pažymima, kad dažnai žurnalistai įkalinami ir Turkijoje bei Irane.

Šiais metais įkaitais yra laikomi 54 žurnalistai. 2022-aisiais įkaitais buvo 65 žurnalistai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius