-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusija apkaltino Ukrainą priešiško kurso vykdymu ir atidėjo naujo ambasadoriaus paskyrimą

Rusija dėl Maskvai priešiško kurso vykdymo kol kas nesiųs naujo ambasadoriaus į Ukrainą, antradienį pareiškė prezidentas Dmitrijus Medvedevas ir išsakė viltį, kad ryšiai pagerės atėjus „naujai vadovybei“ Kijeve.
Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas Rusijos Banką ragino rečiau kaitalioti rublio kursą.
Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas Rusijos banką ragino rečiau kaitalioti rublio kursą. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Noriu informuoti jus, kad dėl Ukrainos vadovybės antirusiško kurso aš priėmiau sprendimą atidėti mūsų naujo ambasadoriaus siuntimą į Kijevą“, – sakoma D.Medvedevo laiške Ukrainos prezidentui Viktorui Juščenkai.

„Konkretūs terminai bus paskelbti vėliau, atsižvelgiant į tai, kaip realiai bus plėtojami Rusijos ir Ukrainos santykiai“, – priduriama jame.

Kremliaus spaudos tarnyba pabrėžė, kad Rusijos prezidentas atvirai išsakė Ukrainos lyderiui „didelį susirūpinimą dėl dabartinės, neperdedant, krizinės Rusijos ir Ukrainos santykių būklės“.  Laiške pažymima, kad „dvišalio bendradarbiavimo problemų, žinoma, buvo ir anksčiau“.

„Tai natūralu subyrėjus Sovietų Sąjungai, kai teko sureguliuoti santykius tarp dviejų suverenių valstybių. Tačiau tai, ką mes matome Jūsų prezidentavimo metais, negalima suprasti kitaip, kaip Ukrainos atsitraukimą nuo draugystės ir partnerystės principų su Rusija, įtvirtintų 1997 metų sutartimi, – rašo D.Medvedevas. – Aš jau rašiau Jums apie tai pernai lapkritį, bet padėtis ne tik nepasitaisė, o priešingai – blogėja.“

„Antirusiška Ukrainos pozicija“

Konkrečiai, pažymi Rusijos prezidentas, „neigiamų atgarsių visuomenėje sukėlė antirusiška Ukrainos pozicija, kai barbariškai Saakašvilio režimas užpuolė Pietų Osetiją“. „Praėjus metams po tų tragiškų įvykių vėl aštriai iškyla klausimas, kad taikūs gyventojai ir Rusijos taikdariai Cchinvalyje buvo žudomi Ukrainos ginklais“, – rašo prezidentas.

Jis pabrėžia, kad „tiems Kijeve, kurie tiekė ginkluotę Gruzijos armijai ir, beje, neketina liautis daryti tai ir dabar, tenka visi atsakomybė drauge su Tbilisiu už padarytus nusikaltimus“.

Priekaištauja dėl NATO

D.Medvedevas taip pat pažymi, kad „Ukrainos politinė vadovybė, nepaisydama savo šalies piliečių nuomonės, – nekalbant jau apie Jums žinomą Rusijos poziciją, – atkakliai tęsia kursą įstoti į NATO“.

„Ir kaip argumentas naudojamos užuominos apie Rusijos grėsmę Ukrainos saugumui, kurios, kaip Jūs puikiai žinote, nėra ir negali būti“, – pažymima laiške Ukrainos vadovui.

Rusijos prezidentas apgailestauja, kad „logiškas tokios destruktyvios linijos tęsinys yra nesibaigiantys mėginimai apsunkinti Rusijos Juodosios jūros laivyno veiklą – pažeidžiant pagrindinius mūsų šalių tarpusavio susitarimus“.

D.Medvedevas taip pat apkaltino Ukrainą, kad ji siekia nutraukti ekonominius ryšius su Rusija ir kelia pavojų dujų tiekimo į Europą saugumui.

„Kartu su tuo susidaro įspūdis, kad Kijeve nuosekliai siekiama išardyti susiklosčiusius ekonominius santykius su Rusija, pirmiausia energetikos srityje“, – rašo D.Medvedevas atvirame laiške V.Juščenkai.

„Todėl iškilo grėsmė mūsų šalių galimybei stabiliai naudotis faktiškai bendra dujų transportavimo sistema, užtikrinančia Rusijos, Ukrainos ir daugelio Europos valstybių energetinį saugumą“, –  pabrėžė D.Medvedevas.

Be to, pasak jo, „beveik nieko nepadaryta, kad būtų liautasi pažeisti Rusijos investuotojų teises Ukrainoje“.

 „Visa tai smarkiai griauna kadaise buvusius tvirtus dvišalės partnerystės pamatus“, – pažymima laiške.

D.Medvedevas taip pat pabrėžia, kad Rusijos ir Ukrainos santykiai patiria išbandymų ir dėl V.Juščenkos administracijos pasirinktos „linijos peržiūrėti bendrą istoriją, didvyriais laikyti nacių pakalikus, aukštinti radikaliųjų nacionalistų vaidmenį, primesti tarptautinei bendrijai nacionalistiškai nuspalvintus traktatus apie masinį badą Sovietų Sąjungoje 1932–1933 metais kaip ukrainiečių tautos genocidą“.

 „Toliau stumiama rusų kalba iš visuomenės gyvenimo, mokslo, švietimo, kultūros, žiniasklaidos, teisenos“, – pažymi D.Medvedevas.

Priekaištavo ir dėl Bažnyčios

Jis taip pat atkreipia dėmesį į „žalingą Ukrainos valstybinės valdžios praktiką kištis į Ortodoksų bažnyčios reikalus“.

„Kažin ar galima pavadinti palankiomis sąlygas, kurios dirbtinai buvo sudaromos rengiantis neseniai vykusiam Maskvos ir visos Rusijos patriarcho Kirilo ganytojiškam vizitui į Ukrainą ir jo metu. Tačiau itin džiugina tas nuoširdus ir platus ortodoksų vienybės rėmimas, kurį parodė ukrainiečiai, sveikindami patriarchą“, – sakoma laiške.

D.Medvedevas pavadino precedento neturinčia provokacija Kijevo veiksmus dėl dviejų Rusijos diplomatų.  „Tarp kliuvinių, kuriuos Jūsų kontroliuojamos tarnybos išranda, kaišiodamos pagalius į teigiamą Rusijos ir Ukrainos santykių plėtotę, buvo precedento neturinti visoje posovietinėje erdvėje provokacija: reikalavimas be jokio pagrindo atšaukti iš Ukrainos du mūsų diplomatinius atstovus. Šis išpuolis, beje, įvykdytas taip pat artėjant patriarcho vizitui, rodo, kokia yra dabartinės Ukrainos valdžios požiūrio į santykius su Rusija esmė. Žinoma, mes nepalikome šio nedraugiško žingsnio be atsako“, – pažymima laiške.

D.Medvedevas pabrėžia, kad „Rusijai ukrainiečiai nuo amžių buvo ir bus ne vien kaimynai, o broliška tauta, kuriai mes visada jausime geriausius jausmus, su kuriais mus vienija bendra istorija, kultūra ir religija, jungia glaudus ekonomikos bendradarbiavimas, tvirti giminystės ir žmonių ryšiai“.

„Esu tikras, kad Rusijos ir Ukrainos vadovybės privalo branginti šią gerą kaimynystę, šį turtą, kuris, be to, yra bendras konkurencinis pranašumas vykstant globalizacijai pasaulyje“, – pažymima laiške.

Pasak D.Medvedevo, „Rusija tikisi, kad nauja Ukrainos politinė vadovybė bus pasirengusi plėtoti tarp mūsų šalių tokius santykius, kurie iš tikrųjų atitiks tikruosius mūsų tautų lūkesčius, Europos saugumo stiprinimo interesus“.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius