Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusija ir Kinija kuria grėsmę JAV, su kokia jos nesusidūrė nuo Šaltojo karo pabaigos

Ilgus dešimtmečius JAV karinė galia buvo neginčijama. Po Sovietų Sąjungos žlugimo 1991 m. JAV buvo vienintelė pasaulio karinė supervalstybė, kurios pajėgos buvo dislokuotos visame pasaulyje, kad gintų sąjungininkus ir atgrasytų nuo agresijos, rašo „Bussiness Insider“.
Xi Jipingas (kairėje) ir Vladimiras Putinas
Xi Jipingas (kairėje) ir Vladimiras Putinas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Tačiau artėjant 2023 metams visame pasaulyje įsiplieskia konfliktai, o Rusija ir Kinija vis agresyviau siekia nuversti JAV kaip didžiausią pasaulio galybę.

Pasak analitikų, jų autoritariniai lyderiai, Kinijos Xi Jinpingas ir Rusijos Vladimiras Putinas, siekia pasinaudoti pasauliniu nestabilumu, kad pakenktų JAV ir jų sąjungininkėms, ir artėja prie karinio aljanso, kuris kelia didžiausią grėsmę JAV per pastaruosius dešimtmečius, sukūrimo.

„Akivaizdu, kad šios dvi valstybės laiko save karinėmis partnerėmis ir kad ši partnerystė tampa vis gilesnė ir labiau patyrusi, net jei tai nėra oficialus aljansas vakarietiška prasme“, – „Business Insider“ sakė „Atlas Group“ generalinis direktorius Jonathanas Wardas.

Xi ir Putinas artėja prie grėsmingo karinio aljanso
Visame pasaulyje vykstančiuose konfliktuose atsiskleidžia JAV ir Rusijos bei Kinijos partnerystė.

Kinija suteikė Rusijai gyvybiškai svarbią ekonominę ir diplomatinę paramą invazijai į Ukrainą, o JAV skyrė milijardinę pagalbą Kijivui.

Artimuosiuose Rytuose Rusija ir Kinija prisijungė prie Irano ir kritikavo Izraelio išpuolius Gazos ruože, kuriais siekiama sunaikinti Teherano remiamą teroristinę grupuotę „Hamas“. Tuo tarpu JAV teikė Izraeliui karinę pagalbą ir diplomatinę paramą.

Ekspertai teigia, kad Kinija tikriausiai atidžiai stebi karo Ukrainoje baigtį, ieškodama ženklų, kaip pasaulis reaguos, jei ji imsis veiksmų dėl planų perimti Taivano kontrolę.

Be to, artėdamos Kinija ir Rusija vis dažniau derina savo karinius išteklius.

„Rusijos ir Kinijos „visapusiška strateginė partnerystė derinant veiksmus naujoje eroje“ visada buvo susijusi su karine galia“, – sakė J.Wardas.

Per pastaruosius dvejus metus Rusija ir Kinija pradėjo bendras karinio jūrų laivyno pratybas Japonijos jūroje, Rusija perdavė Kinijai povandeninių laivų technologiją, kuri galėtų suteikti jai pranašumą kare su JAV sąjungininkais Ramiajame vandenyne, o lyderiai įsipareigojo bendradarbiauti aukštųjų technologijų ginklų kūrimo srityje, lapkričio mėn. kalbėjo V.Putinas.

„AFP“/„Scanpix“/Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas
„AFP“/„Scanpix“/Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas

Rusija taip pat pardavė Kinijai naikintuvų „Su-25“, sraigtasparnių „MI-17“ ir oro gynybos sistemų „S-400“.

Nors lyderiai nepasirašė oficialaus karinio aljanso, tokie žingsniai turėtų kelti didžiulį susirūpinimą JAV ir jų sąjungininkams, rašo Chelsas Michta naujausiame Europos politikos analizės centro straipsnyje.

„Visapusiškas Kinijos ir Rusijos aljansas sukeltų Jungtinėms Valstijoms tokią grėsmę, su kokia jos nesusidūrė nuo Šaltojo karo pabaigos“, – rašo Ch.Michta.

JAV kariuomenė raginama kovoti su nauja grėsme

Šaltojo karo metais Pentagonas planavo vienu metu kariauti vieną didelį karą ir du mažesnius karus. Tačiau pasikeitus grėsmėms, jis pakeitė savo strategiją, kad galėtų kariauti vieną didelį karą ir atgrasyti nuo kitų išpuolių.

Spalio mėnesį Kongreso komisija dėl Jungtinių Valstijų strateginės laikysenos pareiškė, kad dėl Kinijos ir Rusijos stiprėjimo JAV dabar susiduria su grėsmėmis, kurios „iš esmės skiriasi [nuo] bet ko, kas buvo patirta praeityje, net tamsiausiomis Šaltojo karo dienomis“.

Jame Pentagonas buvo paragintas peržiūrėti savo planus, kad būtų pasirengęs galimam karui su Kinija ir Rusija vienu metu.

„Rusijos ir Kinijos ašis kelia didžiulę grėsmę Jungtinėms Valstijoms, atsižvelgiant į tai, kad mums teks rūpintis saugumu tiek Europoje, tiek Azijoje, tiek Artimuosiuose Rytuose, rizikuojant būti ištemptiems, kol Pekinas ir Maskva koordinuos savo regioninių ambicijų įgyvendinimą“, – komentavo J.Wardas.

Kai kurie ekspertai ir toliau skeptiškai vertina Rusijos ir Kinijos aljanso stabilumą, atkreipdami dėmesį į ilgalaikę įtampą tarp šių galybių ir Kinijos norą išlaikyti tvirtus ryšius su pelningomis Vakarų rinkomis.

Tačiau ekspertai teigia, kad JAV turi pasiruošti karinio pakto tarp autoritarinių lyderių galimybei.

JAV pasauliniai aljansai yra labai svarbūs, nes padeda atsverti konkuruojančių supervalstybių keliamą grėsmę. Ypač Europoje jos turi skubiai sustiprinti ir padidinti savo karinius pajėgumus, – perspėjo J.Wardas.

„Jungtinės Valstijos vis dar gali susidoroti su abiem grėsmėmis, tačiau tam reikės gerokai padidinti naštos pasidalijimą, ypač tarp Europos sąjungininkų, kurie dabar, po invazijos į Ukrainą, pamatė tikrąsias Rusijos ir Kinijos geopolitinio „koordinavimo“ pasekmes“, – sakė J.Wardas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius