Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 12 28 /13:59

Rusija ir Turkija susitarė dėl paliaubų Sirijoje, derybos dėl taikos – Kazachstane

Rusijos ir Turkijos užsienio reikalų ministrai kalbėdamiesi telefonu sutarė siekti paliaubų Sirijoje. Esą jau ruošiamasi galimoms deryboms dėl taikos, kurios vyktų Kazachstano sostinėje Astanoje, skelbia „Reuters“.
Siekama įvesti paliaubas visoje Sirijos teritorijoje
Siekama įvesti paliaubas visoje Sirijos teritorijoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Rusijos užsienio reikalų ministerijos pranešime, kurį vėliau patvirtino ir Turkijos valstybinė naujienų agentūra „Anadolu“, teigiama, kad bus siekiama įvesti paliaubas visoje Sirijos teritorijoje iki trečiadienio vidurnakčio.

Anot „Anadolu“, Turkija ir Rusija susitarė dėl kompromisinio pasiūlymo, kuris pateiktas visoms konflikto pusėms, o tada bus siekiama išplėsti paliaubas, kurios anksčiau šiais metais buvo paskelbtos Alepo mieste.

Pastarąjį miestą šių metų gruodį visiškai užėmė Sirijos valdančiojo režimo kariai, išstūmę paskutines sukilėlių kovotojų grupes.

Rusijos, Turkijos ir Irano atstovai jau praėjusią savaitę, po derybų Maskvoje, teigė esantys pasiruošę tartis dėl taikos. Derybose nedalyvautų JAV diplomatai.

Šiuo planu siekiama išplėsti ugnies nutraukimą iš Alepo miesto į visą šalies teritoriją, bet – neįtraukiant „teroristinių“ grupių, nurodoma „Anadolu“ pranešime.

Ankara ir Maskva ilgą laiką buvo priešingose Sirijos pilietinio karo stovyklose, nes Turkija siekia prezidento Basharo al Assado nušalinimo, o Rusija drauge su Iranu yra svarbūs jo tarptautiniai sąjungininkai.

Tačiau pastaraisiais mėnesiais Rusija ir Turkija pradėjo glaudžiau bendradarbiauti dėl Sirijos, ypač – po vasarą pasiekto susitarimo normalizuoti ryšius, kurie smarkiai pašlijo po to, kai pernai turkai numušė rusų karo lėktuvą.

Ankara įtartinai tylėjo Rusijos remiamoms B.al Assado pajėgoms praėjusią savaitę perimant viso Alepo kontrolę. Šio miesto praradimas yra kol kas didžiausias sukilėlių pralaimėjimas Sirijos pilietiniame kare.

Tuo metu padėtį šalyje stebinti organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR) pranešė, kad Sirijos rytuose esančiame kaime, kurį kontroliuoja džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“, per nenustatytų orlaivių antskrydžius žuvo 22 civiliai žmonės, tarp jų dešimt vaikų.

Žuvę civiliai priklausė dviem šeimoms iš Hodžnos kaimo, nurodė SOHR.

Šis kaimas yra naftos turtingoje Deir ez Zoro provincijoje, kurios didžiąją dalį kontroliuoja džihadistai ir kurią reguliariai atakuoja JAV vadovaujamos koalicijos aviacija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius