-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 08 12 /21:13

Rusija nesutinka pasienyje „humanitarinę pagalbą“ perkrauti į Ukrainos sunkvežimius

„Humanitarinės pagalbos“ krovinys nebus Ukrainos ir Rusijos pasienyje perkraunamas į kitus sunkvežimius, pareiškė Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas.
Rusijos sunkvežimių vilkstinė su humanitarine pagalba
Rusijos sunkvežimių vilkstinė su humanitarine pagalba / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

21.13 val. Rusija savo krovinio į Ukrainos sunkvežimius nekraus

Žurnalistams S.Lavrovas sakė, kad prie Ukrainos sienos rusus pasitiks Raudonasis Kryžius, kuris patikrins krovinį, ir tuomet konvojus tęs kelionę iki tikslo – Luhansko srities, praneša BBC. S.Lavrovas tikina, kad su tuo sutiko Ukrainos valdžia. Tačiau antradienio dieną Kijevas teigė, kad jis net nesvarsto tokios galimybės.

S.Lavrovas taip pat sakė, kad Rusijos Užsienio reikalų ministerija yra gavusi žinią iš Ukrainos, kurioje teigta, kad Kijevas priims humanitarinę pagalbą. 

Rusijos ministras aiškino, kad dėl humanitarinės pagalbos pristatymo būdo su Ukrainos valdžia ir tarptautinėmis organizacijomis buvo susitarta pirmadienio vakare. 

S.Lavrovas teigė, kad Rusija atsižvelgs į Ukrainos pageidavimus, jog konvojų lydėtų Raudonojo Kryžiaus ir Ukrainos atstovai.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rusijos sunkvežimių vilkstinė su humanitarine pagalba
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rusijos sunkvežimių vilkstinė su humanitarine pagalba

20.02 val. Rusija Raudonajam Kryžiui pranešė, ką veža

Rusija Tarptautiniam Raudonojo Kryžiaus komitetui (TRKK) pranešė, kokią humanitarinę pagalbą gabena į Ukrainą. Organizacija pranešė gavusi preliminarų konvojumi vežamų daiktų sąrašą, tačiau laukia detalesnės informacijos, skelbia naujienų agentūra „Unian“.

Pasak TRKK atstovo Andre Loerscho, reikia dar daug konkrečių detalių apie gabenamą „pagalbą“ – jų reikalauja tokio masto operacija. „Tokias detales sudėtinga pateikti, nes situacija nuolat keičiasi. Derybos tebevyksta. Mes dar tikimės konkretesnės informacijos“, – sakė jis.

Prognozių nedarau, nes pastarųjų penkių dienų patirtis rodo, kad situacija gali keistis ir labai greitai, ir kartais – lėtai, – aiškino A.Loerschas

Jis nedrįso prognozuoti, kada tokių žinių TRKK gali sulaukti. „Prognozių nedarau, nes pastarųjų penkių dienų patirtis rodo, kad situacija gali keistis ir labai greitai, ir kartais – lėtai“, – aiškino A.Loerschas.

Jis sakė neturintis informacijos, kada Rusijos konvojus ketina pasiekti Ukrainos sieną. „Neturiu atsakymo į šį klausimą. Tai sunku pasakyti net ir tiems, kurie yra susiję su logistika. Tai yra ilgas konvojus – jame net 280 sunkvežimių. Todėl yra sunku prognozuoti, kada konkrečiai jis pasiektų Ukrainos sieną“, – sakė TRKK atstovas.

Paklaustas, ar Rusija sutinka su Kijevo reikalavimu, kad pasienyje humanitarinės pagabos siuntiniai būtų perkrauti į Ukrainos transporto priemones, jis sakė, kad šiuo metu dėl to vyksta derybos. „Mes tikimės, kad abi pusės susitars“, – išreiškė viltį A.Loerschas.

Raudonasis Kryžius nustebęs Kremliaus pareiškimais

Tarptautinio Raudonojo Kryžiaus komiteto (TRKK) atstovus labai nustebino pasirodę pareiškimai, kad iš Rusijos pajudėjo kolona su humanitarine parama rytų Ukrainos gyventojams. Raudonojo Kryžiaus atstovai tikina, jog iš Maskvos negavo jokio sąrašo su humanitarinei paramai siunčiamomis prekėmis, rašo naujienų agentūra „Unian“.

Apie tai pranešė TRKK atstovas Andre Loerschas. Jo teigimu, buvo susitarta, kad Rusija, bendradarbiaudama su Raudonuoju Kryžiumi, atsiųs humanitarinę paramą Ukrainai.

Remiantis susitarimu, Rusija turėjo perduoti savąją paramą TRKK atstovams, o pastarieji ją turėjo nuvežti į karo krečiamą rytų Ukrainą. TRKK atstovai paprašė Rusijos valdžios atstovų atsiųsti sąrašą su paramai siunčiamais daiktais.

„Tačiau iki šiol jokio sąrašo negavome. Būtent dėl to mus itin nustebino žinia apie tai, kad iš Rusijos pajudėjo kolona su humanitarine parama. Tokie pareiškimai mus supainiojo – dabar mes priversti patys išsiaiškinti, kas vyksta. Šią akimirką pasirodė tiek daug skirtingos informacijos, kad mums tiesiog sunku daryti išvadas“, – teigė A.Loerschas.

Rusija tikina susitarusi su Kijevu dėl sienos kirtimo perėjos

 Rusija antradienį tvirtino, kad Rytų Ukrainai skirtos humanitarinės pagalbos kolonos maršrutas buvo suderintas su Kijevu ir kad koloną pasitiks Raudonasis Kryžius, kai ji kirs sieną.

Perdavimas įvyks Rusijos ir Ukrainos sutartoje sienos perėjoje netoli Rusijos Šebekino miesto, sakoma užsienio reikalų ministerijos pareiškime.

Perdavimas įvyks Rusijos ir Ukrainos sutartoje sienos perėjoje netoli Rusijos Šebekino miesto, sakoma užsienio reikalų ministerijos pareiškime

„Kirtusi Rusijos ir Ukrainos sieną kolona toliau bus prižiūrima Tarptautinio Raudonojo Kryžiaus komiteto“, – nurodoma jame.

„Rusija iš Ukrainos tikisi maksimalaus bendradarbiavimo, užtikrinant humanitarinės pagalbos perdavimo Donecko ir Luhansko regionų gyventojams saugumą“, – pareiškė ministerija

Tuo tarpu Belgorodo regiono, kuriam priklauso Šebekinas, administracijos atstovė naujienų agentūrai sakė neturinti jokių žinių apie pagalbos siuntą.

Rusijos naujienų agentūros pranešė, kad Voronežo regione sunkvežimiai greičiausiai praleis naktį, o trečiadienį tęs savo kelionę.

Elektros generatorių, grūdų, mėsos konservų, pieno produktų, vandens, kūdikių maisto, medikamentų ir kitokių būtiniausių produktų siuntą gabena 262 kroviniai automobiliai, pranešė Rusijos užsienio reikalų ministerija.

Kremliaus poziciją remianti televizija NTV parodė šimtus baltų sunkvežimių viename transporto parke netoli Maskvos ir nurodė, kad jie gabena viską – nuo kūdikių maisto iki miegmaišių. Reportaže buvo parodytas rusų ortodoksų dvasininkas, prieš sunkvežimiams išvykstant laiminantis juos švęstu vandeniu. Ant kai kurių sunkvežimių buvo raudoni kryžiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius