Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 10 19 /11:53

Rusija smerkia JAV karinę politiką Šiaurės Korėjos atžvilgiu

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas ketvirtadienį Šiaurės Korėjoje susitikęs su šios šalies pareigūnais kritikavo JAV ir jų sąjungininkes Japoniją bei Pietų Korėją dėl esą pavojingos karinės politikos Pchenjano atžvilgiu.
AFP-Scanpix nuotr.
AFP-Scanpix nuotr.

„Kaip ir mūsų draugai Šiaurės Korėjoje esame rimtai susirūpinę dėl Jungtinių Valstijų, Japonijos ir Pietų Korėjos karinės veiklos intensyvėjimo regione ir dėl Vašingtono politikos“, – sakė jis spaudos konferencijoje Pchenjane.

„Nepritariame šiai nekonstruktyviai ir pavojingai linijai“, – sakė S. Lavrovas ir pridūrė, kad JAV regione dislokuoja „strateginę infrastruktūrą, įskaitant branduolinius elementus“. Plačiau jis nepakomentavo.

S. Lavrovo teigimu, Rusija remia „nuolatinį derybų procesą saugumo klausimais Korėjos pusiasalyje“, drauge su Pekinu ir Pchenjanu siekia pasiūlyti konstruktyvių alternatyvų, kad būtų mažinama įtampa regione.

Rusijos diplomatijos vadovo veterano susitikimais Pchenjane tikriausiai turi būti parengtos sąlygos būsimam prezidento Vladimiro Putino vizitui. Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas (Kim Čen Unas) V. Putiną pakvietė praėjusį mėnesį, per susitikimą Rusijos Tolimuosiuose Rytuose.

Šiais metais Pchenjanui atlikus rekordinę ginklų bandymų virtinę, Seulas ėmėsi stiprinti stiprinti bendradarbiavimą su tradiciniu sąjungininku Vašingtonu ir sudarė trišalį gynybos susitarimą, į kurį taip pat įtrauktas Tokijas.

Seulas ir Vašingtonas surengė bendras karines pratybas, kuriose dalyvavo pažangūs nesusekami („stealth“) naikintuvai ir JAV strateginiai bombonešiai, o liepą pirmą kartą per pastaruosius dešimtmečius į Pietų Korėjos uostą įplaukė amerikiečių branduolinis povandeninis laivas.

B-52 bombonešis, galintis gabenti branduolinį krovinį, šiuo metu stovi Čongdžu tarptautiniame oro uoste, esančiame maždaug už 100 km į pietus nuo Seulo. Tai pirmas kartas bent nuo 2000 metų, kai JAV strateginis bombonešis nusileido šalyje.

Šią savaitę vietos žiniasklaida pranešė, kad tas bombonešis sekmadienį dalyvaus bendrose oro pratybose netoli Korėjos pusiasalio, kurias rengia Pietų Korėja, Jungtinės Valstijos ir Japonija.

Tvirtėjantys ryšiai

Tačiau Šiaurės Korėjos santykiai su Rusija taip pat tvirtėja, ketvirtadienį sakė S. Lavrovas.

„Po svarbaus aukščiausiojo lygio susitikimo (...) galime drąsiai teigti, kad [Rusijos ir Šiaurės Korėjos] santykiai pasiekė kokybiškai naują, strateginį lygį“, –  per ketvirtadienio susitikimą Šiaurės Korėjos užsienio reikalų ministrei Choe Son Hui (Čvė Son Hui) sakė S. Lavrovas.

Maskva taip pat norėtų padėti Šiaurės Korėjai patenkinti jos energetinius poreikius, dėl kurių Pchenjanas, kuriam taikomos griežtos sankcijos, susiduria su sunkumais, sakė jis Rusijos leidiniams.

„Vyksta geologiniai tyrinėjimai, taip pat planuojama tiekti energijos išteklius ir kitas prekes, kurių reikia mūsų draugams iš KLDR“, – sakė S. Lavrovas, pavartodamas oficialaus Šiaurės Korėjos pavadinimo akronimą.

Jis pridūrė, kad energetikos klausimai bus aptarti lapkritį numatytame bendrame susitikime.

S. Lavrovas trečiadienį vakare atvyko dviejų dienų vizito po kelionės į Pekiną su prezidentu Vladimiru Putinu. Rytą jis padėjo vainikus prie paminklų buvusiems Šiaurės Korėjos lyderiams Kim Il Sungui (Kim Ir Senui) ir Kim Jong Ilui (Kim Čen Irui).

Per oficialią vakarienę jis padėkojo Šiaurės Korėjai už paramą Rusijoje vykdomam karui Ukrainoje.

„Labai vertiname jūsų principingą ir nedviprasmišką paramą Rusijos veiksmams, susijusiems su specialiąja karine operacija Ukrainoje“, – Kremliaus terminą plataus masto karui Ukrainoje pavadinti pavartojusio S. Lavrovo žodžius citavo Rusijos naujienų agentūra RIA.

Ginklų perdavimas

Praėjusį mėnesį Kim Jong Unas atvyko į Rusiją privačiu šarvuotu traukiniu susitikti akis į akį su V. Putinu ir pareiškė, kad dvišaliai ryšiai su Maskva yra jo šalies „prioritetas numeris vienas“.

V. Putinas ir Kim Jong Unas surengė derybas naujajame Rusijos kosmodrome „Vostočnyj“, esančiame maždaug už 8 tūkst. km nuo Maskvos. Susitikimas kosmodrome buvo simbolinis, atsižvelgiant į Šiaurės Korėjos ambicijas vykdant kosmoso programą. 

Rugsėjį įvykęs susitikimas pakurstė Vakarų nuogąstavimus, kad Pchenjanas gali aprūpinti Maskvą ginklais užsitęsusiam karui Ukrainoje.

Penktadienį Jungtinės Valstijos pranešė, kad ginklų siuntos jau gabenamos ir kad Šiaurės Korėja pastarosiomis savaitėmis į Rusiją pristatė daugiau kaip 1 tūkst. konteinerių su karine įranga ir šaudmenimis.

Baltųjų rūmų turimais duomenimis, nuo rugsėjo 1 iki spalio 1 dienos jūrų keliu iš Šiaurės Korėjos į Rusiją buvo gabenamas konteinerių krovinys.

Po to tie konteineriai geležinkeliu buvo atgabenti į šaudmenų sandėlį, esantį maždaug už 290 km nuo Ukrainos sienos.

JAV Nacionalinio saugumo tarybos atstovas Johnas Kirby (Džonas Kerbis) žurnalistams sakė, kad mainais už paramą Pchenjanas siekia Rusijos karinės pagalbos, įskaitant pažangias technologijas.

Maskva šią savaitę paneigė šiuos kaltinimus, tvirtindama, kad Vašingtonas neturi įrodymų, jog Šiaurės Korėja siunčia ginklus į Rusiją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius