Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Rusijos Dūma svarsto galimybę į kalėjimus sodinti vaikus nuo 12 metų

Rusijos Dūmoje svarstomas įstatymo projektas, kuriame numatoma nuleisti baudžiamosios atsakomybės amžiaus kartelę.
Jaunieji Rusijos nusikaltėliai
Jaunieji Rusijos nusikaltėliai / ITAR-TASS/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Rusija

Jeigu įstatymas būtų priimtas, už nusikaltimus, už kuriuos baudžiamoji atsakomybė dabar numatoma ne jaunesniems nei 16 metų asmenimis, į kolonijas būtų sodinami jau ir keturolikmečiai. Už tuos nusikaltimus, kur ir dabar numatyta baudžiamoji atsakomybė keturiolikmečiams ir vyresniems (nužudymas, pagrobimas, vagystė, įkaito paėmimas, išžaginimas ir kiti smurtiniai bei turtiniai nusikaltimai), amžiaus cenzo riba būtų sumažinta iki 12 metų.

Dūmos deputatas Vladimiras Ponevežskis tvirtina, kad jį šiurpina nepilnamečių nusikaltėlių, kurių pagal dabartinius įstatymus neįmanoma patraukti baudžiamojon atsakomybėn, žiaurumas. Deputatas taip pat remiasi kai kurių kitų užsienio šalių pavyzdžiu. Pavyzdžiui, Didžiojoje Britanijoje už sunkius nusikaltimus gali būti teisiami ir dešimtmečiai. Kaip rašo newsru.com, Rusijos parlamentarų idėją nuleisti baudžiamosios atsakomybės amžiaus kartelę palaiko ir šalies vidaus reikalų ministerija.

Tuo tarpu Rusijos žmogaus teisių aktyvistai įstatymo projektą vertina nevienareikšmiškai. Rusijos prezidento įgaliotinis vaikų teisėms Pavelas Astachovas mano, kad tokios kovos su nusikalstamumu priemonės būtų per griežtos.

Piliečių teisių komiteto pirmininkas Andrejus Babuškinas įsitikinęs, kad toks įstatymas lemtų dar didesnį visuomenės kriminalizavimą, ir primena, jog panaši tvarka Sovietų Sąjungoje galiojo ikikarinių Stalino represijų laikais (nuo 1935 iki 1941 metų).

Advokatas Igoris Trunovas mano, kad prieš mažinant teisiamųjų amžių, būtina sukurti specialius teismus nepilnamečiams, alternatyvią bausmių sistemą, specializuotas penitencines institucijas ir pagalbinių tarnybų tinklą. „Bet šiems tikslams šiuo metu lėšų nenumatyta“, – pažymėjo jis.

Dūmos deputatai taip pat planuoja panaikinti ir viršutinę bausmės ribą. Šiuo metu didžiausia bausmė, kuri gali būti skirta nepilnamečiams – 10 metų laisvės atėmimo. „Mes jau svarstome galimybę, kad už tuos nusikaltimus, už kuriuos suaugusiems numatytas įkalinimas iki gyvos galvos, tokia pati bausmė būtų taikoma ir mažamečiams nusikaltėliams. Tačiau dar teks spręsti klausimą, kokių nusikaltimų atveju bausmės būtų griežtinamos“, – sako V.Ponevežskis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius