Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijos generalinė prokuratūra reabilitavo Nikolajaus II šeimai artimus 52 asmenis

Generalinė prokuratūra patenkino Romanovų dinastijos prašymą reabilituoti tarnus, kuriuos kartu su imperatoriškosios šeimos nariais po revoliucijos represavo bolševikai.
Nikolajus II
Nikolajus II / A.A.Pasetti nuotr. (1898 m.)

„Šiandien, spalio 30 dieną, Politinių represijų aukų atminimo dieną iš Generalinės prokuratūros buvo gautas atsakymas, kuriame Romanovų dinastijos vadovei didžiajai kunigaikštienei Marijai Vladimirovnai pranešama, kad jos prašymas dėl 52 asmenų, artimų imperatoriaus šeimai, reabilitavimo išnagrinėtas ir patenkintas“, – penktadienį pranešė Romanovų dinastijos advokatas Hermanas Lukjanovas.

Pasak advokato, Rusijos generalinė prokuratūra išsiuntė pažymas dėl 23 imperatoriaus šeimai artimų asmenų, dėl kitų „pažymos nebuvo sudaromos, nes trūko pilnų biografinių duomenų, kurių rasti nepavyko“.

„Tokiu būdu, didžiosios kunigaikštienės Marijos Vladimirovnos 2009 metų liepos 17 dieną pateiktas prašymas buvo Rusijos generalinės prokuratūros išnagrinėtas ir visiškai patenkintas“, – pareiškė H.Lukjanovas.

Liepos 17 dieną Romanovų dinastijos vadovė pateikė generalinei prokuratūrai pareiškimą dėl 52 asmenų – imperatoriaus šeimos tarnų ir artimųjų reabilitacijos, kuriuos bolševikai represavo.Dalis jų buvo nužudyta, likusiųjų laisvės ir teisės buvo pažeistos.Agentūros pašnekovas pranešė, kad tarp reabilituotų asmenų yra ir Nikolajaus II šeimos tarnai, kuriuos bolševikai išžudė 1918 metų liepos 17 dieną kartu su caro šeima.

H.Lukjanovas pranešė, kad gautos pažymos apie Nikolajaus II gydytojo Eugenijaus Botkino, liokajaus Aloizijaus Truppo, kambarinės Anos Demidovos ir virėjo Ivano Charitonovo reabilitavimą.

„Didžioji kunigaikštienė Marija Vladimirovna mano, kad generalinės prokuratūros sprendimas visiškai atitinka įstatymo dvasią ir raidę“, – pareiškė Romanovų dinastijai atstovaujantis advokatas.

Liepos 17 dieną Romanovų dinastijos vadovė pateikė generalinei prokuratūrai pareiškimą dėl 52 asmenų – imperatoriaus šeimos tarnų ir artimųjų reabilitacijos, kuriuos bolševikai represavo.

Dalis jų buvo nužudyta, likusiųjų laisvės ir teisės buvo pažeistos.

„Pareiškime nurodyti asmenys tapo totalitarinės sovietinės valstybės savivalės aukomis“, – pažymėjo H.Lukjanovas.

Birželį generalinė prokuratūra pareiškė apie sprendimą reabilituoti šešis imperatoriškosios šeimos asmenis – bolševikų nužudytus didžiuosius kunigaikščius ir imperatoriško kraujo kunigaikščius.

2008 metų spalio 1 dieną Rusijos Aukščiausiojo teismo prezidiumas nusprendė reabilituoti paskutinį Rusijos imperatorių Nikolajų II ir jo šeimos narius.

H.Lukjanovas pareiškė, kad Romanovai nusprendė siekti, kad būtų pripažintas neteisėtu Tyrimo komiteto prie Rusijos prokuratūros 2009 metų sausio 15 dieną priimtas sprendimas nutraukti baudžiamąją bylą dėl caro šeimos išžudymo. Romanovų dinastija rengia atitinkamą skundą Maskvos Basmano teismui.

„Didžioji kunigaikštienė Marija Vladimirovna priversta kreiptis į teismo kontrolę, nes po to, kai buvo priimtas sprendimas nutraukti esamą baudžiamąją bylą, nebuvo prokuratūros priežiūros“, – sakė H.Lukjanovas.

Romanovų dinastijos atstovai nesutinka su tyrimo išvadomis, kad paskutiniojo caro šeimos nariai „tapo aukomis asmenų, įvykdžiusių iš anksto suplanuotą nužudymą“. Advokatas pareiškė, kad šios išvados prieštarauja „Rusijos Aukščiausiojo teismo nustatytoms aplinkybėms, kad Romanovai yra politinių represijų aukos“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius