Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 12 08

Rusijos invazijos pamokos gali padrąsinti Kiniją dėl Taivano: Pekino situacija kitokia nei Maskvos

Rusijos įsiveržimas į Ukrainą privertė Azijos šalis realistiškiau vertinti saugumo padėtį ir atidžiau stebėti Kinijos veiksmus Taivane, sako Meikai universiteto profesorius ir Japonijos tarptautinių reikalų instituto vyresnysis tyrėjas Tetsuo Kotani.
Taivanas ir Kinija
Taivanas ir Kinija / Vida Press nuotr.

Kinijos ekonominė galia yra daug didesnė nei Rusijos, todėl invazijos į Taivaną atveju Pekinui nereikėtų nerimauti dėl sankcijų, mano ekspertas.

Kaip karas Ukrainoje pakeitė Rytų Azijos ir Ramiojo vandenyno šalių vyriausybių saugumo padėtį ir rizikos vertinimą?

– Dauguma Azijos šalių pritarė JT rezoliucijai, smerkiančiai Rusijos invaziją, ir vyrauja bendra nuomonė, kad tarptautinę teisę pažeidžianti invazija yra nepriimtina.

Tik penkios šalys – Japonija, Pietų Korėja, Australija, Naujoji Zelandija ir Singapūras bei Taivanas – prisijungė prie sankcijų režimo. Viena vertus, Azijos šalys smerkia invaziją, tačiau, kita vertus, daugelis jų baiminasi sankcijų įvedimo, nes palaiko glaudžius ekonominius ryšius su Rusija.

Daugelis Azijos šalių suprato, kad karas gali kilti ir XXI amžiuje. Dėl galimų susirėmimų Taivano sąsiauryje nerimavome dar prieš Rusijai pradedant invaziją į Ukrainą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius