-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijos karinės žvalgybos vadas perspėja apie galimą naują karą Gruzijoje

Rusijoje įtakingos karinės žvalgybos vadas ketvirtadienį pareiškė, kad Gruzija gali dar kartą pulti savo separatistinį regioną Pietų Osetiją, dėl kurio praeitų metų rugpjūtį vyko trumpas Maskvos ir Tbilisio karas.
Gruzijos kariai artėja prie maištaujančios Muchrovanio bazės.
Gruzijos kariai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Aleksandras Šliachturovas, kuris nuo balandžio perėmė vadovavimą Rusijos vyriausiajai žvalgybos valdybai (GRU), sakė, kad padėtis Šiaurės Kaukaze yra įtempta. Jis taip pat kaltino NATO, jog ši tebetiekia ginklus Gruzijai.

„Padėtis su Gruzija tebėra įtempta, nes dabartinė Gruzijos vyriausybė ne vien atsisako pripažinti Abchazijos ir Pietų Osetijos suverenumą, bet ir visais būdais stengiasi sugrąžinti tas šalis... į savo jurisdikciją“, – retai su žiniasklaida bendraujantis pareigūnas sakė Rusijos valstybinei naujienų agentūrai ITAR–TASS. 

Rusija, Nikaragva ir Venesuela separatistinius Gruzijos regionus Pietų Osetiją ir Abchaziją pripažįsta nepriklausomomis valstybėmis.  „Dar reikia pridėti Gruzijos vyriausybės, kuriai vadovauja (prezidentas Michailas) Saakašvilis, mėginimų nenuspėjamumą. (Pastarasis) gali pasiduoti pagundai panaudoti jėgą, kad sutramdytų tas užsispyrusias respublikas, kaip praeitais metais, – aiškino A.Šliachturovas. – Mes neatmetame tokios įvykių eigos.“

Pietų Osetija ir Abchazija pasiskelbė nepriklausomomis nuo Tbilisio centrinės valdžios praeito amžiaus 10–ame dešimtmetyje. Rusija šių dviejų regionų nepriklausomybę pripažino po praeitų metų rugpjūtį penkias dienas trukusio karo, kai Maskvos pajėgos atrėmė Gruzijos puolimą prieš Pietų Osetiją.  Tarptautinė bendruomenė, išskyrus Nikaragvą ir Venesuelą, abu separatistinius regionus laiko Gruzijos teritorijomis.

A.Šliachturovas sakė, kad „naujosios NATO narės“ Rytų Europoje tiekia Gruzijai lengvuosius ginklus ir šaudmenis. Žvalgybos vadas pridūrė, kad Izraelis Tbilisiui parūpino bepiločių lėktuvų, o Ukraina – sunkiosios artilerijos ir priešlėktuvinės gynybos sistemų.  GRU yra didžiausia Rusijos žvalgybos agentūra, kurios agentai veikia visame pasaulyje. Šiai agentūrai taip pat yra pavaldūs tūkstančiai Rusijos specialiųjų pajėgų karių.

Šnipų tinklą, kurį 1918 metais įkūrė vienas iš pagrindinių bolševikų revoliucijos lyderių Leonas Trockis, šiuo metu kontroliuoja Rusijos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas. GRU yra tiesiogiai pavaldi šalies prezidentui. 
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius