Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 06 11 /18:46

Rusijos parlamentas priėmė „gėjų propagandos“ draudimą

Rusijos parlamentas antradienį balsavimu pritarė įstatymo projektui, kuriuo numatomos baudos ir kalėjimas už „gėjų propagandą“ ir kuriuo, kaip nuogąstauja kritikai, bus naudojamasi represijoms prieš gėjus pateisinti.
Gėjų teisių aktyvistė prie Dūmos
Gėjų teisių aktyvistė prie Dūmos / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Žemieji parlamento rūmai – Valstybės Dūma – šiai kontroversiškai priemonei pritarė 436 balsais „už“, prieš ją nebuvo nė vieno deputato, susilaikė tik vienas. Šitaip atveriamas kelias, kaip tikimasi, pritarimui aukštuosiuose parlamento rūmuose ir prezidento Vladimiro Putino pasirašymui. Tuomet šis „Vieningosios Rusijos“ remiamas projektas taps įstatymu.

Pagal jį rusams, užsieniečiams ir žiniasklaidos organizacijoms draudžiama vykdyti „netradicinių lytinių santykių propagandą“ nepilnamečiams.

Pagal prieštaringai vertinamą įstatymo projektą būtų nusižengimas sakyti, kad gėjų santykiai yra lygūs „tradiciniams“ heteroseksualiems.

„Tradiciniai lytiniai santykiai yra tarp vyro ir moters, – sakė parlamentarams viena įstatymo autorių Jelena Mizulina, partijos „Teisingoji Rusija“ narė. – Šiems santykiams reikia vyriausybės specialios apsaugos.“

Anksčiau įstatymo projekto autoriai buvo nurodę homoseksualius santykius, bet antram ir trečiam – paskutiniam – svarstymams pateikė švelnesnę formuluotę.

Jeigu asmenys tokiai „propagandai“ naudojasi žiniasklaida ar internetu, jiems gali būti skiriamos baudos iki 100 tūkst. rublių (8 tūkst. litų), o organizacijoms gali būti skirtos baudos iki milijono rublių, be to, jos gali būti uždarytos laikotarpiui iki 90 dienų.

Įstatymo projekte taip pat minimi užsieniečiai, tikriausiai dėl to, kad tarptautiniai gėjų teisių aktyvistai, tokie kaip britas Peteris Tatchellas, reguliariai atvykdavo į Rusiją paremti gėjų renginių.

Projekte sakoma, kad užsieniečiams, kurie naudojasi žiniasklaida ar internetu tokiai propagandai, galima skirti baudas iki 100 tūkst. rublių, kad galima juos laikyti areštinėje iki 15 dienų ir deportuoti.

Žmogaus teisių aktyvistai ir Vakarų vyriausybės kritikuoją šį Rusijos įstatymą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius