Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijos policija sulaikė protestuotojus prie Bolotnajos bylą nagrinėjančio teismo rūmų

Rusijos policija pirmadienį sulaikė dešimtis protestuotojų prie Maskvos teismo rūmų, kuriame teisėja turėtų paskelbti nuosprendžius aštuoniems asmenims, pripažintiems kaltais dėl teisėsaugos pareigūnų užpuolimo per 2012 metais vykusią demonstraciją prieš prezidentą Vladimirą Putiną.
Prie Maskvos teismo rūmų sulaikomi protestuotojai
Prie Maskvos teismo rūmų sulaikomi protestuotojai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Šimtai žmonių, skanduojančių „Laisvę!“, susirinko palaikyti kaltinamųjų vadinamojoje Bolotnajos byloje, kurią Kremliaus kritikai laiko Kremliaus bandymais užgniaužti bet kokias nepaklusnumo apraiškas per V.Putino trečiąją kadenciją prezidento poste.

Kaltinamųjų artimieji baiminasi, jog pastarosiomis savaitėmis vykę žmonių gyvybių pareikalavę neramumai Ukrainoje, dėl kurių Kremlius kaltina Kijevo opozicijos lyderius ir Vakarų šalis, paskatins Rusijos teismą pasiųsti griežtą signalą ir paskirti ilgas laisvės atėmimo bausmes.

Demonstrantai prie teismo rūmų skandavo „Maidanas“, turėdami omenyje Kijevo centrinę Nepriklausomybės aikštę, tapusią protestų prieš Ukrainos prezidento Viktoro Janukovyčiaus vyriausybę židiniu, taip pat lygino sutelktus Rusijos policininkus su Ukrainos milicijos specialiosiomis pajėgomis „Berkut“, kurių nariai kovėsi su protestuotojais Kijeve.

Penktadienį teisėja pripažino kaltinamuosius kaltais dėl dalyvavimo riaušėse ir policijos užpuolimo per demonstraciją 2012-ųjų gegužės 6 dieną, V.Putino prisaikdinimo trečiajai kadencijai išvakarėse. Tuo metu šis lyderis, vadovavęs Rusijai nuo 2000 metų, grįžo vadovauti Kremliui po vienos kadencijos premjero poste.

Kaltinamųjų artimieji baiminasi, jog pastarosiomis savaitėmis vykę žmonių gyvybių pareikalavę neramumai Ukrainoje, dėl kurių Kremlius kaltina Kijevo opozicijos lyderius ir Vakarų šalis, paskatins Rusijos teismą pasiųsti griežtą signalą ir paskirti ilgas laisvės atėmimo bausmes.

Tačiau kaltinamieji tvirtino, kad policijos pareigūnai patys išprovokavo susirėmimus, ir savo kaltės nepripažino.

Teisėja pirmadienį tęsė nutarties skaitymą teismo salėje, kurioje kaltinamieji buvo laikomi narve, surakintomis rankomis. Tuo metu policija įsiveržė į minią, atskirtą nuo teismo rūmų metalinėmis užtvaromis, ir vieną po kito suiminėjo demonstrantus.

Naujienų agentūra „Interfax“, remdamasi Maskvos policijos informacija, nurodė, kad daugiau nei 100 žmonių buvo sulaikyti dėl mėginimo sutrikdyti viešąją tvarką.

Tarp sulaikytųjų buvo Aleksejus Navalnas, iškilęs kaip pagrindinis opozicijos lyderis per protestų bangą 2011–2012 metais. Jam šiuo metu tebegalioja penkerių metų lygtinė laisvės atėmimo bausmė, skirta byloje dėl valstybės turto grobstymo, kuri, anot A.Navalno, buvo Kremliaus kerštas už mestą iššūkį V.Putinui.

Prokurorai prašė Bolotnajos bylos kaltinamiesiems – septyniems vyrams ir vienai moteriai – skirti 5–6 metų įkalinimą. V.Putinas neigia, jog naudoja teismus kaip politinį įrankį, tačiau yra sakęs, kad policiją puldinėjantys žmonės turi būti nubausti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius