Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rytų europiečiai perka turtą Pietuose: bijo karo ir Rusijos

Kai kuriems Vakarų lyderiams kalbant apie tai, kad reikia ruoštis galimam karui su Rusija, vis daugiau Rytų Europos gyventojų perka būstą Ispanijoje. Nekilnojamojo turto agentams jie aiškina, kad bijo karo, Rusijos, todėl norėtų turėti vietą, kur prireikus galėtų pasitraukti.
Benidormas
Benidormas / 123rf.com nuotr.

CNN pasakoja, kad Agnesos Marciniak-Kostrzewa telefonas nenustoja skambėti.

Nekilnojamojo turto versle ji sukasi 25 metus – padeda lenkams įsigyti namus Ispanijos pietinėje pakrantėje.

Tačiau pastarieji keli mėnesiai buvo „tikrai išprotėję“.

Rekordiškai daug sandorių

Yra daug priežasčių, kodėl žmonės gali iškeisti Baltijos jūros pakrantę į Viduržemio jūrą, rašoma straipsnyje CNN interneto svetainėje.

Praėjus daugiau nei trims dešimtmečiams po komunizmo žlugimo, lenkai yra turtingesni nei bet kada anksčiau.

Daugelis, kurie pradėjo verslą dešimtojo dešimtmečio pradžioje, dabar nori išeiti į pensiją.

O nuotolinis darbas, kurį atnešė pandemija, daugeliui leido gyventi neprisirišus prie vietos ir pasirinkti šiltesnio klimato kraštus.

Vaido Mikaičio nuotr./Varšuva
Vaido Mikaičio nuotr./Varšuva

Tačiau keletas nekilnojamojo turto agentų CNN pasakojo, kad jų klientai dabar nurodo kitą priežastį: Rusijos karą Ukrainoje ir baimę, kad konfliktas gali išplisti.

„Patyriau dvi sparčiai augančio susidomėjimo pirkti nekilnojamąjį turtą bangas. Pirmoji buvo 2022 metų vasarį, iškart prasidėjus karui, Antroji– nuo 2024 metų vasario“, – sakė A.Marciniak-Kostrzewa.

Kaip pažymi CNN, pastarosiomis savaitėmis nuotaika suprastėjo, nes Rusija siekia remtis naujausiais laimėjimais bandydama silpnąsias vietas fronto linijose ir atakuodama Ukrainos miestus oro antskrydžiais.

Volodymyras Zelenskis / „Telegram“/Karas Ukrainoje
Volodymyras Zelenskis / „Telegram“/Karas Ukrainoje

Ukrainos prezidentas Volodomyras Zelenskis šią savaitę perspėjo, kad jei JAV Kongresas nepatvirtins karinės pagalbos, Ukraina „pralaimės karą“.

Žinomų Vakarų veikėjų komentarai sukelia nerimą kitur rytiniame Europos flange.

Buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas vasarį pareiškė, kad skatins Rusiją daryti „ką tik nori“ su bet kuria NATO nare, nesusimokančia už įsipareigojimus.

Vida Press nuotr./Donaldas Trumpas
Vida Press nuotr./Donaldas Trumpas

Lenkijos ministras pirmininkas Donaldas Tuskas praėjusį mėnesį perspėjo, kad Europa yra „prieškarinėje eroje“.

„Po D.Trumpo pareiškimo ir po D.Tusko interviu sulaukėme skambučių – net nežinau, kiek, – žmonės klausė, ar gali atvykti per tris dienas ir nusipirkti nekilnojamąjį turtą, kiek užtrunka visa procedūra norint gauti raktus“, – CNN teigė A.Marciniak-Kostrzewa.

Rekordiškai daug lenkų 2023 metais įsigijo nekilnojamąjį turtą Ispanijoje ir viršijo ankstesnį rekordą, pasiektą 2022-aisiais, pranešė Lenkijos leidinys „Bizblog“.

Sakė, kad bijo Rusijos

Tarp Ispanijos ir Varšuvos dirbanti notarė Maria Ruiz Lopez CNN pasakojo, kad nekilnojamojo turto paklausa nuo metų pradžios „neįtikėtinai didėja“.

123RF.com nuotr./Malaga
123RF.com nuotr./Malaga

„Mūsų klientai dažnai mums sako, kad jie perka nekilnojamąjį turtą, nes bijo karo, bijo Rusijos, todėl norėtų turėti vietą, kur galiausiai galėtų pasitraukti, jei būtų toks poreikis“, – aiškino ji.

Kai kurie nekilnojamąjį turtą Ispanijoje perka šiek tiek panikuodami.

M.R.Lopez sakė, kad praėjusį mėnesį vienas klientas įsigijo nekilnojamąjį turtą, nes nori išvengti šaukimo į Lenkijos kariuomenę.

A.Marciniak-Kostrzewa prisiminė kitą, kuris, baiminamasis, kad karas išplis, praėjusį mėnesį nusipirko butą Ispanijoje ir paprašė jį išnuomoti su sąlyga, jog prireikus galės greitai į jį įsikelti.

Kai ji paaiškino, kad nuomininkų iškėlimas iš būsto užtrunka, klientas pasakė: „Gerai, palikime butą tuščią, jei kas nors atsitiktų.“

Perka ne tik lenkai

Į pensiją išėjęs lenkas Wieslowas pasakojo, kad kai išgirdo istorijas apie ukrainiečius, kurie per valandą buvo priversti su daiktais palikti savo šalį, suprato, jog visas jo turtas yra Lenkijoje.

Ukrainos nacionalinė policija/Rusijos raketos atakavo Kyjivą
Ukrainos nacionalinė policija/Rusijos raketos atakavo Kyjivą

Jis vis dar gyvena Varšuvoje, bet įsigijo nedidelį butą Ispanijos pietuose, Andalūzijoje.

„Iš tikrųjų priežastis buvo karas Ukrainoje.“

Kaip pastebima CNN publikacijoje, dėl pokomunistinio ekonominio „stebuklo“ daugiau lenkų gali įsigyti antrą būstą užsienyje.

 Laimos Druknerytės / Virgenextra.lt nuotr./Frigiliana, Andalūzija
Laimos Druknerytės / Virgenextra.lt nuotr./Frigiliana, Andalūzija

O dėl sienų su Ukraina ir Baltarusija lenkai gali jausti didesnį poreikį tai daryti.

Tačiau nekilnojamąjį turtą Vakaruose perka ir kitų Rytų Europos šalių piliečiai.

Liivia Illak savo verslą pradėjo prieš 20 metų, daugiausia parduodama brangų nekilnojamąjį turtą Ispanijoje klientams iš gimtosios Estijos.

Tačiau šiais metais ji sulaukė daugiau užklausų nei bet kada anksčiau – ir daugelis jos klientų ieško mažesnio nekilnojamojo turto.

Shutterstock nuotr./Ispanija
Shutterstock nuotr./Ispanija

„Prieš tris mėnesius pradėjau gauti užklausų dėl tikrai mažų butų, nes žmonės nenori „visų kiaušinių laikyti viename krepšyje Estijoje“.

Jie tiesiog nori ką nors gauti čia, kad, jei situacija taps šiek tiek rimtesnė, turėtų kur išvykti“, – CNN sakė L.Illak.

„Akivaizdu, kad esame NATO, bet turiu pasakyti, kad yra daug žmonių, kurie tikrai labai bijo“, – komentavo ji.

L.Illak pasakojo, kad šiemet nekilnojamąjį turtą Ispanijoje padėjusi nusipirkti ir lietuviams.

Tokia paklausa išaugo, kai Rusija sustiprino „nervų karą“, o Europa, regis, blaškosi dėl savo gynybos klausimų, rašo CNN.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius