Ir vasarą naujienų netrūksta. 3 mėn. prenumerata vos už 1,49 Eur!
Išbandyti

Sakartvelo NVO sako neketinančios registruotis pagal „užsienio įtakos“ įstatymą

Pagrindinės Sakartvelo moterų teisių grupės vadovė Baja Pataraja praėjusį savaitgalį atsibudusi pamatė, kad jos gyvenamasis namas sostinėje Tbilisyje apklijuotas plakatais su jos veidu ir užrašu „užsienio agentė“.
GIORGI ARJEVANIDZE / AFP
GIORGI ARJEVANIDZE / AFP

Tokių plakatų buvo ir laiptinėje, vedančioje prie jos lauko durų, ant kurių oranžiniais dažais buvo išpurkšta: „stipendijas ryjanti lesbietė“.

„Aplankė nuostabus jausmas, kai mano kaimynai juos nuplėšė“, – sakė B. Pataraja.

Aktyvistai, nepriklausomi žurnalistai ir opozicijos politikai ištisas savaites susiduria su smurtu ir grasinimais po to, kai Sakartvelo vyriausybė praėjusį mėnesį pristatė įstatymo, nukreipto prieš nevyriausybines organizacijas (NVO), projektą.

Vyriausybė sako, kad šiuo įstatymu siekiama tik padidinti pilietinių grupių finansavimo iš užsienio skaidrumą, teigdama, kad užsienio finansuojamos grupės, tokios kaip B. Patarajos, kenkia Sakartvelo suverenitetui.

Tačiau teisių stebėtojai ir Vakarų šalių vyriausybės įspėja, kad tai pakenks Tbilisio siekiui įstoti į Europos Sąjungą ir dar labiau padidins įtampą šioje Kaukazo šalyje, kurioje nuo 1991 metų, kai ji išsivadavo iš SSRS, didėja poliarizacija.

B. Pataraja nesutinka, kad jos veikla gali kelti grėsmę. Jos grupė „Sapari“ remia moteris, kenčiančias nuo smurto šeimoje ir diskriminacijos.

„Kad ir ką daryčiau, darau tai dėl savo žmonių, savo šalies ir tikrai ne dėl ko nors kito“, – tvirtino ji.

Likus keliems mėnesiams iki antradienio, kai buvo priimtas įstatymas, B. Pataraja teigė, kad vyriausybė siekė užgniaužti NVO veiklą ir vykdė prieš jas nukreiptą kampaniją žiniasklaidoje.

Nepaisant priimto įstatymo, nei B. Patarajos moterų teisių grupė, nei kitos NVO nesiruošia pasiduoti.

„Niekada nesiregistruosiu kaip užsienio agentė“, – pareiškė ji naujienų agentūrai AFP.

Plakatai su užrašu „išdavikė“

Įstatymo projektas, pramintas „rusų įstatymu“ dėl jo panašumo į Kremliaus represinius teisės aktus, sukėlė ištisas savaites trunkančius masinius protestus.

Prezidentė Salomė Zurabišvili trečiadienį patikino vetuosianti prieštaringai vertinamą „užsienio įtakos“ įstatymą. Tačiau valdančioji partija turi pakankamai parlamentarų, kad galėtų atmesti prezidentės veto.

Įsigaliojus šiam įstatymui, bet kuri organizacija ar žiniasklaidos grupė, gaunanti bent penktadalį savo lėšų iš užsienio, turėtų užsiregistruoti kaip „užsienio įtakos agentas“.

Tai ne pirmas kartas, kai iškabinami prieš B. Patarają nukreipti plakatai. Valdančiajai partijai „Sakartvelo svajonė“ pernai pirmą kartą pabandžius priimti šį teisės aktą, Tbilisio metro stotyse buvo išklijuoti plakatai su jos atvaizdu ir užrašu „išdavikė“.

„Tačiau tai pirmas kartas, kai jie išklijuoti mūsų name“, – sakė ji.

Neužsiregistravus grėstų didžiulės baudos arba uždarymas.

Prie nevyriausybinės organizacijos „Transparency International“ Sakartvelo skyriaus taip pat kabojo panašūs plakatai, grasinantys jo vadovei Ekai Gigauri.

E.Gigauri, atvirai kritikuojanti Sakartvelo vyriausybę, tuo nesistebėjo.

„Tai reikštų, kad jie gali įšaldyti mūsų turtą“, – tvirtino 46-erių moteris.

Organizacija „Transparency International“, kaip ir daugelis Vakarų šalių finansuojamų grupių, įsikūrusių šalyje jai atgavus nepriklausomybę, Sakartvele veikia jau 24 metus.

E.Gigauri teigė, kad į grupę buvo nusitaikyta dėl jos pranešimų apie korupciją Sakartvele ir kad ji niekada nesutiks su jai klijuojama „agentės“ ar „šnipės“ etikete.

„Tikriausiai nustosime egzistuoti“

Nors pareigūnai nurodo, kad šis įstatymas pirmiausia bus taikomas teisių stebėtojams, iš užsienio finansuojamos NVO labai svarbios remiant ir kitus humanitarinius tikslus.

Nato Šavkaladzė nerimauja dėl to, ar įgyvendinus įstatymą, jos namai, skirti nuo smurto šeimoje bėgančioms moterims, išliks saugūs.

Naujienų agentūrai AFP aprodydama kuklų pastatą Tbilisio pakraštyje, kuriame prieglobstį randa apie 20 moterų, ji pasakojo, kad vienas jo aukštas buvo suremontuotas Lenkijos ambasados lėšomis, o kitą finansavo Japonija.

„Šaldytuvą padovanojo Izraelis“, – sakė ji moterų prieglaudos virtuvėje, pridurdama, kad taip pat gavo dotacijų iš Estijos.

Kol ji kalbėjo, aplink bėgiojo mažamečiai vaikai, o svetainėje miegojo kūdikis.

„Kalbame apie gyvybių gelbėjimą“, – sakė N.Šavkaladzė.

Sakartvelo NVO tinklas yra labai priklausomas nuo užsienio dotacijų, o jos grupė iš šalies gauna tik 20 proc. lėšų.

„Jei neužsiregistruosime, tikriausiai nustosime egzistuoti“, – sakė N.Šavkaladzė.

Kitoje Tbilisio pusėje Sara Modzmanašvili-Kemecsei svarstė, kaip jai pavyks išlaikyti savo šunų prieglaudą.

„Mums klijuojama etiketė už tai, kad darome tai, kas naudinga visai visuomenei“, – teigė ji.

Kartu su paaugle dukra, kuri aktyviai dalyvauja protestuose, ji nešė aukų dėžes.

„Kalbama ne apie skaidrumą“, – sakė ji.

Paklausta, ką mano apie tai, kad „Sakartvelo svajonės“ lyderis milijardierius Bidzina Ivanišvilis kaltina nevyriausybines organizacijas revoliucijos rengimu, ji atsakė: „Norėčiau, kad jis ateitų su manimi kuopti šunų išmatų ir pamatytų, kaip mes dirbame, kad pakeistume valdžią.“

Ji parodė į šunis: „Štai tie užsienio jėgų interesus įgyvendinantys subjektai!“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Playtime 2024“ – jau rugsėjį Kauną sudrebins didžiausias Lietuvoje kompiuterinių žaidimų festivalis
Reklama
Kaip sutaupyti įsirengiant automatinę laistymo sistemą?
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Reklama
Dantų atkūrimas per parą – implantacijos laimėjimas, leidžiantis akimirksniu susigrąžinti šypseną
Užsisakykite 15min naujienlaiškius