-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sąmokslu įvykdyti išpuolį Prancūzijoje įtariami asmenys dažnai keitė savo vardus ir adresus

Prancūzų tyrėjai trečiadienį stengėsi daugiau sužinoti apie du vyrus, suimtus likus kelioms dienoms iki prezidento rinkimų, įtariant, kad jie ruošėsi artimiausiu laiku įvykdyti išpuolį.
Prancūzijoje užkirstas kelias teroristiniam išpuoliui
Prancūzijoje užkirstas kelias teroristiniam išpuoliui / „Scanpix“/AP nuotr.

23 metų Clement'as Bauras ir 29 metų Mahiedine'as Merabet buvo sulaikyti pietiniame Marselio uostamiestyje per elitinių policijos pajėgų ir kontržvalgybos agentų reidą.

Policija jų ieškojo nuo balandžio 12-osios, kai buvo aptiktas vaizdo įrašas, kuriame šie vyrai prisiekia ištikimybę džihadistų judėjimui „Islamo valstybė“ (IS).

Paaiškėjo, kad jie naudojosi virtine išgalvotų vardų, dažnai keisdavo savo mobiliuosius telefonus ir naudodavosi iš anksto apmokėtomis bankų kortelėmis, kad nepatektų į teisėsaugos akiratį.

„Ilgokai užtruko juos surasti“, – sakė vienas šiam tyrimui artimas šaltinis.

Bute, kuriame gyveno įtariamieji, policija rado užtaisytą pistoletą, kulkosvaidį „Uzi“, du pistoletus, apie 3 kg itin nestabilių namudinės gamybos sprogmenų TATP (acetono peroksido arba tricikloacetono peroksido) ir savadarbę granatą.

Be to, buvo rasta „Islamo valstybės“ vėliava.

Prancūzijoje sekmadienį vyks prezidento rinkimų pirmasis ratas. Baiminamasi, kad abu įtariamieji ruošėsi įvykdyti ataką per kurį nors rinkimų kampanijos renginį.

„Scanpix“/AP nuotr./Clement'as Bauras
„Scanpix“/AP nuotr./Clement'as Bauras

Prancūzijos kovos su terorizmu bylų prokuroras Francois Molinsas ketvirtadienį per spaudos konferenciją sakė, kad C.Bauras nuolat keitė adresą ir vienu metu apsimetinėjo čečėnų džihadistu iš Belgijos miesto Vervjė, žinomo kaip svarbus džihadistų pogrindžio centras.

2015 metų sausį C.Bauras buvo nuteistas už naudojimąsi suklastotais asmens dokumentais, bet prieš teismą jis stojo naudodamasis dar viena – Ismailo Džabrailovo – tapatybe, nurodė netoli šiaurinio Lilio miesto esančio Sekdeno kalėjimo darbuotojų profesinė sąjunga.

Radikalizavęsis kalėjime

Tame kalėjime jis susipažino su M.Merabet, 2004–2013 metais teistu už virtinę nusikaltimų, tokių kaip vagystės sunkinančiomis aplinkybėmis ir prekyba narkotikais. C.Bauras ir M.Merabet 40 dienų buvo laikomi toje pačioje kameroje.

C.Merabet buvo radikalizuotas jaunesnio vyro, dariusio jam didelę įtaką, sakė tyrimui artimas šaltinis.

2015 metų kovą C.Bauro šeima informavo policiją apie jo dingimą ir perspėjo, kad jis norėjo išvykti į Siriją.

2015 metų kovą C.Bauro šeima informavo policiją apie jo dingimą ir perspėjo, kad jis norėjo išvykti į Siriją.

Artimieji nurodė pareigūnams, kad C.Bauras tapo radikaliojo islamo sekėju, užmezgęs ryšius su čečėnų bendruomene pietiniame Nicos mieste.

Tai pačiais metais jis tapo Belgijos tyrimo dėl džihadistų grupuočių figūrantu, bet belgų federalinė prokuratūra nurodė, kad iki 2015-ųjų pabaigos visi C.Bauro pėdsakai šalyje buvo pamesti.

Nors C.Bauras dingo iš akiračio, Mahiedine'as Merabet atkreipė į save pareigūnų dėmesį.

Pernai gruodį tyrėjai apsilankė jo name šiauriniame Rubė mieste. Paties M.Merabet tuo metu namuose nebuvo, bet pareigūnai ten rado vyrą, turėjusį suklastotus asmens dokumentus. Paaiškėjo, kad jis yra Clement'as Bauras.

„Scanpix“/AP nuotr./Mahiedine'as Merabet
„Scanpix“/AP nuotr./Mahiedine'as Merabet

Šių metų balandžio 4-ąją Rubė policijos skyrius gavo voką su M.Merabet ranka rašytu laišku: „Pateikiau jums savo tapatybės kortelę ir banko kortelę. Greitai pasiduosiu ir tada pasikalbėsime. Palikite mane ramybėje, iki.“

Praėjus 13 dienų šis keistas raštelis netiesiogiai atvedė prie M.Merabe arešto.

Prancūzijoje nuo 2015 metų sausio per virtinę džihadistų išpuolių žuvo daugiau kaip 230 žmonių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius