-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sausra Kalifornijoje gali tęstis šimtus metų

Kalifornijos valstiją jau penktus metus iš eilės kankina milžiniška sausra. Mokslininkai amerikiečių negali nuraminti – perspėjama, kad dėl klimato kaitos tokios ekstremalios sąlygos Kalifornijoje taps įprastinėmis.
Sausra Kalifornijoje
Sausra Kalifornijoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Valstijos klimato istoriją analizuojantys mokslininkai paskelbė, kad jeigu buvusios tendencijos kartosis, sausra Kalifornijoje gali tęstis net kelis amžius, rašo ibtimes.co.uk.

XXI a. klimatas šioje pietinėje JAV valstijoje buvo sausas, kuris dar labiau pablogėjo nuo 2012-ųjų. Siautėjantys miškų gaisrai tapo įprastu reiškiniu. 2014 m. valstijos gubernatorius dėl sausros paskelbė ekstremalią padėtį.

Siekdami prognozuoti, kiek sausra gali kankinti valstiją, mokslininkai iš Kalifornijos universiteto analizavo, kokią įtaką klimato kaita daro hidroklimatiniam jautrumui.

Tyrėjai analizavo Holoceno epochos ežerų ir Ramiojo vandenyno nuosėdų duomenis. Tai jiems leido suprasti, kaip natūralios gamtos jėgos per pastaruosius 10 tūkst. metų veikė sausros periodus Kalifornijoje, kurie tęsėsi net kelis amžius. Jie aiškinosi, ar dabartinis sausumas taip pat gali nekisti daug dešimtmečių iš eilės.

„Scientific Reports“ paskelbtose tyrimo išvadose teigiama, kad nustatytas pastovus ryšys tarp ankstesnio klimato šiltėjimo, Ramiojo vandenyno vandens paviršiaus temperatūros pokyčių ir amžiaus ilgumo sausrų Kalifornijoje.

Mokslininkai nustatė du periodus, kai regione sausra tęsėsi šimtus metų. Viena buvo nuo 6 tūkst. m. pr. Kr. iki 1 tūkst. m. pr. Kr. Kita – trumpesnė – tęsėsi nuo 950-ųjų iki 1250-ųjų.

Skirtingi veiksniai – tokie kaip Saulės dėmės, šiek tiek kitokia Žemės orbita, sumažėjęs vulkaninis aktyvumas – prisidėjo prie buvusių klimato šiltėjimų regione. Pastaruoju metu prie šių veiksnių pridėtos ir „šiltnamio dujos“, ir jos laikomos svarbiausiu veiksniu, didinančių sausros laikymąsi regione.

Tyrimo išvadose pažymima, kad sausros periodai gali tęsti šimtmečius ant net tūkstantį metų, jeigu ir toliau vyksta klimato šiltėjimas.

El Niño ir La Niña – klimato reiškinių, atsakingų už pokyčius vandenyno šiltėjime – vaidmuo taip pat pažymėtinas kaip darantis įtaką sausros periodams Kalifornijoje.

Tyrimo išvadose pažymima, kad sausros periodai gali tęsti šimtmečius ant net tūkstantį metų, jeigu ir toliau vyksta klimato šiltėjimas. Kadangi šiltnamio dujų greitai sumažinti nepavyks, tikėtina, kad sąlygos sausrai Kalifornijoje nesikeis. Ilgalaikės to pasekmės gali būti pražūtingos.

„Per vieną amžių mes tikriausiai pamatysime miškingų vietovių nykimą; pelynų, pievų ir dykumų plitimą. Manome, kad temperatūra vis kils, o lietaus ir sniego tikimybė vis mažės. Gaisrai vis dažnės, ežerai seks – kai kurie jų visiškai išdžius ar taps pelkėmis“, – perspėja tyrimui vadovavęs Glenas MacDonaldas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius