Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Scientologijos bažnyčia Prancūzijoje nuteista už sukčiavimo organizavimą (atnaujinta 14.37 val.)

Prancūzijos teismas antradienį už sukčiavimą nuteisė Scientologijos Bažnyčią ir vieną jos lyderių, tačiau neuždraudė šios religinės bendruomenės veiklos šalyje.
Scientologijos Bažnyčios atstovas Ericas Rouxas
Scientologijos bažnyčios atstovas Ericas Rouxas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Bažnyčios „Įžymybių centrui“ ir vienam knygynui, kurie yra Prancūzijos scientologų veiklos skyriai, nurodyta sumokėti 600 tūkst. eurų (2 mln. litų) baudą už finansinį pažeidžiamų sekėjų apgaudinėjimą.

Scientologų judėjimo, kuris labiausiai garsėja tokiais sekėjais Holivude kaip Tomas Cruise'as  ir Johnas Travolta, lyderiui Prancūzijoje Alainui Rosenbergui dėl tokio paties kaltinimo buvo skirta lygtinė dvejų kalėjimo metų bausmė ir 30 tūkst. eurų (104 tūkst. litų) bauda.

„Religinė laisvė šioje šalyje yra pavojuje“, – po nuosprendžio sakė „Įžymybių centro“ atstovas Ericas Roux, kuris paragino Prancūziją „pripažinti Scientologijos Bažnyčios teisėtumą“.

Scientologijos Bažnyčios Prancūzijoje teisininkas Patrickas Maisonneuve'as sakė, kad pateiks apeliaciją, tačiau pridūrė, jog „svarbiausia tai, kad ši asociacija gali tęsti savo veiklą“.

Paryžiaus prokurorai iš pradžių prašė teismo nurodyti panaikinti „Įžymybių centrą“ ir knygyną. Tačiau praėjusį mėnesį Prancūzijos teismai buvo perspėti dėl didelio dėmesio nesulaukusio teisinio pakeitimo, kurį parlamentas priėmė gegužę, kai prasidėjo šis teismo procesas. Pagal tą pakeitimą teisėjai negalėjo paleisti organizacijos, nuteistos už sukčiavimą.

Nors tas pakeitimas vėliau buvo atšauktas, tai neturi atgalinio poveikio, todėl Scientologijos Bažnyčia šioje byloje išvengė visiško uždraudimo, o teismas buvo priverstas sušvelninti nuosprendį.

„Dėl uždraudimo būtų kilusi rizika, kad jos veikla būtų vykdoma už visų teisinių ribų“, – sakė teisėja Sophie–Helene Chateau, užsimindama, kad organizacija galėjo pasitraukti į pogrindį.

1954 metais JAV mokslinės fantastikos rašytojo Lafayette'o Ronaldo Hubbardo įsteigta Scientologijos Bažnyčia Jungtinėse Valstijose pripažįstama religija. Visame pasaulyje jai priklauso 12 mln. narių.

Tačiau Europoje Vokietijos, Graikijos, Rusijos ir kitų šalių pareigūnai kaltino šį judėjimą tuo, kad jis išvilioja iš savo narių dideles pinigų sumas, o 1995 metais Prancūzija, kur yra 45 tūkst. scientologų, jį paskelbė kultu.

Scientologijos Bažnyčia Paryžiuje buvo teisiama antrą kartą per šešerius metus, o nuo 1978–ųjų Prancūzijos teismai persekiojo kelis atskirus šio kulto narius.

Naujausia byla buvo iškelta pagal dviejų moterų skundą. Viena tų moterų teigia, jog ji buvo paveikta taip, kad atiduotų 20 tūkst. eurų (69 tūkst. litų) už brangius produktus, tarp kurių buvo „elektrometras“ mentalinei energijai matuoti.

Vienas scientologas 1998 metais gatvėje priėjo prie jos ir pasiūlė nemokamą asmenybės testą. Tuo metu moteris jautėsi psichologiškai silpna.  Jai buvo pasakyta, kad jos testo rezultatai yra prasti, ir moteris buvo įkalbėta nusipirkti gyvenimo gerinimo kursų, vitaminų ir kitų produktų, kuriuos ji sau vargu ar galėjo leisti. Dėl to moteris turėjo įsiskolinti.

Kita ieškovė teigia, kad jos darbdavys scientologas 1998 metais privertė ją pasidaryti testą ir užsirašyti į kursus. Jai atsisakius, ji buvo atleista.

Prancūzijos tarpžinybinės kultų klausimų institucijos vadovas Georges'as Fenechas sakė apgailestaujantis dėl to, kad teisėjai negalėjo imtis griežtesnių veiksmų.

„Labai apgailestauju, kad teismo proceso metu, prieš pat teismo procesą įstatymas buvo tyliai, niekam nežinant pakeistas, – sakė jis televizijai „France 24.“ – Tačiau ... parlamentas grąžino šią nuostatą, tad ateityje draudimas galėtų būti, jei jie vėl nusižengs“.

Scientologijos kritikai kaltino scientologus „infiltracija“ į Nacionalinę Asamblėją su tikslu stumti tą teisinį pakeitimą.

Piktindamasis tokiais kaltinimais Prancūzijos Scientologijos Bažnyčios teisininkas paprašė teismo atnaujinti bylą, kad jo klientai būtų išteisinti dėl įtarimų.  Dėl negailestingos kovos scientologų įvaizdžio klausimu „Wikipedia“ anksčiau šiais metais blokavo Scientologijos Bažnyčios galimybes redaguoti šią interneto enciklopediją. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius