-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Seule tūkstančiai demonstrantų reikalauja prezidentės nušalinimo

Seule tūkstančiai protestuotojų, nepaisydami šlapdribos ir žvarbos, šeštadienį reikalavo į korupcijos skandalą įtrauktos prezidentės Park Geun-Hye atsistatydinimo arba apkaltos.
Protestuotojai Seule
Protestuotojai Seule / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Policija pranešė, kad Pietų Korėjos sostinėje buvo dislokuota 25 tūkst. pareigūnų ir kad buvo uždarytos gatvės, vedančios į prezidentūros Mėlynuosius rūmus.

Organizatoriai prognozavo, kad mitinge gali dalyvauti iki 1,5 mln. žmonių. Dar pusė milijono žmonių turėtų dalyvauti demonstracijose kituose miestuose.

„Nemanau, kad Park savanoriškai atsistatydins, bet mums reikia kuo labiau kelti balsą, kad paskatintume parlamentą prastumti jos apkaltą“, – naujienų agentūrai AFP sakė vienas 23 metų protestuotojas.

Savaitgalių mitinguose pastarąjį mėnesį dalyvauja vis daugiau žmonių. Prieš dvi savaites dalyvių buvo maždaug milijonas. Tai vieni didžiausių protestų Pietų Korėjoje nuo 9-ojo dešimtmečio.

Protestuotojai, kurie vilki lietpalčius ir nešasi skėčius, buvo nusiteikę džiugiai, kai kas šoko pagal muziką, sklindančią iš garsiakalbių. Dalijamas maistas, plakatai, skrajutės, gatvės prekiautojai pardavinėja žvakutes ir kėdes.

Savaitgalių mitinguose pastarąjį mėnesį dalyvauja vis daugiau žmonių. Prieš dvi savaites dalyvių buvo maždaug milijonas. Tai vieni didžiausių protestų Pietų Korėjoje nuo 9-ojo dešimtmečio.

Kol kas jie buvo daugiausia taikūs, juose dalyvaudavo šeimos, studentai, darbininkai ir ūkininkai, kurie skanduodavo šūkius ir laikydavo žvakutes.

Parlamento balsavimas dėl prezidentės apkaltos gali įvykti jau kitą savaitę.

Vis daugiau valdančiosios partijos politikų pritaria opozicijos vadovaujamai kampanijai už Park Geun-Hye nušalinimą dėl skandalo, susijusio su jos drauge ir patikėtine Choi Soon-Sil, kuri naudodamasi paslaptingais jų ryšiais melžė iš firmų pinigus ir piktnaudžiavo savo įtaka.

Park Geun-Hye skelbė viešus atsiprašymus, bet ignoravo raginimus atsistatydinti.

Choi Soon-sil yra kaltinama tuo, kad pasinaudojusi savo draugyste su prezidente spaudė bendroves aukoti dideles sumas pinigų ne pelno fondams, o tas lėšas naudodavo asmeniniams tikslams. O prezidentė, manoma, padėjo Choi Soon-sil iš įmonių prievartauti pinigus bei nurodė savo patarėjams nutekinti valstybinių dokumentų Choi Soon-sil, kuri neturi jokių oficialių pareigų ir negali dirbti su slapta informacija. Be to, įtariama, kad prezidentės vyriausybė priimdavo firmoms, kurios aukojo Choi Soon-Sil fondams, palankius sprendimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius