-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šiaurės Dakotoje dėl potvynių benamiais liko tūkstančiai žmonių (atnaujinta 13.01 val., nuotraukos, video)

Tūkstančiams žmonių teko palikti savo namus Šiaurės Dakotoje (JAV), kilus didžiausiam potvyniui per pastarąjį šimtmetį. Manoma, kad Raudonosios upės vanduo iki šeštadienio 13 val. vietos (20 val. Lietuvos) laiku pakils iki 13,1 metro ribos ir pakartos arba viršys prieš 112 metų nustatytą rekordą.
Dėl potvynio ponas Tony Richardsas priverstas keliauti iš namų.
Dėl potvynio ponas Tony Richardsas priverstas keliauti iš namų. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Ištvinusi Raudonoji upė pralaužė dalį pylimų ir iš smėlio maišų pastatytų užtvarų, o savanoriai žvarbiu oru skubėjo užkirsti kelią potvyniui, semiančiam Fargo miestą, praneša BBC.

Teigiama, kad ištvinusios upės vanduo pragraužė apsauginį pylimą.

Kiek anksčiau pranešta, kad penktadienį pareigūnai pradėjo evakuoti apie 150 namų, esančių į pietryčius nuo miesto vandentiekio įmonės.

Iki šiol evakuota apie 3 500 žmonių, tačiau daugelis baiminasi, kad potvynis dar labiau sustiprės.

VIDEO: Fargo Flood Forces Evacuation

Šis potvynis – pirmoji stichinė nelaimė, kurią tenka spręsti JAV prezidento Baracko Obamos administracijai. Ši žada nepakartosianti ankstesnio šalies vadovo George'o W.Busho klaidų. Buvęs prezidentas buvo plačiai smerkiamas dėl vangaus atsako į 2005 metais JAV užklupusį uraganą „Katriną“, kuris sukėlė viena iš didžiausių stichinių nelaimių šalies istorijoje.

B.Obama paskelbė nepaprastąją padėtį 34 apygardose ir dviejose indėnų rezervacijose, o beveik visoje valstijoje paskelbtas pavojus dėl smarkių potvynių. Prezidentas taip pat paskelbė nepaprastąją padėtį dalyje Minesotos, kurią nuo Šiaurės Dakotos skiria Raudonoji upė.

Teritorinio saugumo departamento vadovė Janet Napolitano sakė, kad federalinės institucijos pasiruošusios savaitę teikti pastogę ir maitinti 30 tūkst. žmonių.

„Blogiausiu atveju mums gali tekti pasirūpinti 80-100 tūkst. evakuotų žmonių“, – J.Napolitano sakė žurnalistams. Ji pridūrė, kad dauguma žmonių tikriausiai laikinai įsikurs pas artimuosius arba draugus.

Teritorinio saugumo departamentui pavaldi Federalinė krizių valdymo agentūra (FEMA) pranešė skirsianti evakuotiesiems daugybę atsargų: daugiau nei 170 tūkst. maisto davinių, 30 tūkst. gultų, 38, tūkst. antklodžių, 50 tūkst. higienos rinkinių, 250 tūkst. litrų geriamojo vandens ir 50 elektros generatorių.

Apie 1 300 Nacionalinės gvardijos karių Šiaurės Dakotoje ruošia smėlio maišus, budi prie pylimų ir ardo ledo sangrūdas.

Pasak pareigūnų, evakuota keletas potvynio zonoje atsidūrusių ligoninių, klinikų ir koledžų.

„Dabar ketiname sutelkti dėmesį, kaip išgelbėti viską, ką mes apsaugojome“, – sakė Fargo meras Dennisas Walakeris.

Pareigūnai nurodė, kad nuo tirpstančio sniego ištvinusios Raudonosios upės vandens lygis artėja prie rekordinės žymos ir neketina slūgti.

„Nei vienas iš mūsų, kad ir kokio amžiau būtume, dar nesame to matę, – sakė D.Walakeris. – Esame nežinomoje teritorijoje.“

Potvynio izoliuoti gyventojai gelbėjami valtimis ir sraigtasparniais, nes gelbėtojai vengia bristi į kylančios upės vandenis.

Fargui gresia didžiausias pavojus, nes šio miesto nuo potvynių apsaugančios sistemos daug menkiau išvystytos negu Grand Forkse ir Kanados mieste Vinipege, kurie yra žemupyje.

Netoliese esantis Kaseltono miestas pasiruošęs priimti iki 1 500 evakuotųjų. Pastogės netekusius asmenis taip pat ketina priimti kelios vidurinės mokyklos.

Meteorologai prognozuoja, kad per artimiausias dienas Raudonosios upės slėnyje dar pasnigs, todėl kitą savaitę potvyniai gali dar labiau sustiprėti.

Tačiau Fargo ir Murhedo senbuvis 52 metų Dennisas Sullivanas nebuvo linkęs nuleisti rankų.

„Mes laikomės, – vyras skambino iš potvynio užlietos Guobų gatvės Murhede. – Kovojome su daugeliu potvyniu, o jie niekada nelaimėjo. Šitas irgi nelaimės.“

„Mes pasiliksime čia“, – pridūrė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius