-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 08 03 /07:58

Šiaurės Korėja išbandė balistinę raketą

Šiaurės Korėja trečiadienį paleido balistinę raketą Japonijos jūros link, akivaizdžiai demonstruodama savo karinę galią, kai Jungtinės Valstijos planuoja dislokuoti tame regione savo priešraketinės gynybos sistemą.
Balistinė raketa
Balistinė raketa / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Šis bandymas buvo surengtas, kai didėja įtampa dėl planuojamų JAV ir Pietų Korėjos bendrų karinių pratybų, vyksiančių vėliau šį mėnesį. Pernai tokiose pratybose dalyvavo 30 tūkst. JAV ir 50 tūkst. Pietų Korėjos karių.

Raketa buvo paleista apie 7 val. 50 min. Seulo (1 val. 50 min. Lietuvos) laiku netoli Šiaurės Korėjos vakarinio Injulo miesto, pranešė Pietų Korėjos gynybos ministerija.

Ji nuskriejo apie tūkstantį kilometrų; manoma, kad išbandyta vidutinio nuotolio raketa „Rodong“, pridūrė gynybos ministerija.

Japonijos gynybos ministras Genas Nakatani sakė žurnalistams, kad raketa nukrito 8 val. 5 min. vietos (2 val. 5 min.) Japonijos išskirtinėje ekonominėje zonoje, maždaug už 250 km nuo šalies šiaurinės pakrantės.

Šis bandymas buvo atliktas po trijų balistinių raketų paleidimų liepos 19 dieną, o Šiaurės Korėja paskelbė, kad tuomet buvo imituojamas branduolinis smūgis Pietų Korėjai.

Po Šiaurės Korėjos raketos bandymo JAV sako ginsianti save ir sąjungininkus

Jungtinės Valstijos antradienį griežtai perspėjo esančios pasiruošusios „ginti save ir mūsų sąjungininkus“, kai Šiaurės Korėja išbandė balistinę raketą, paleidusi ją virš Japonijos jūros.

„Mums žinoma apie pranešimus, kad KLDR (Korėjos Liaudies Demokratinė Respublika) paleido balistines raketas“, – sakė JAV valstybės departamento atstovė Anna Richey-Allen ir pabrėžė, kad Vašingtonas griežtai smerkia šį bei kitus pastaruoju metu atliktus bandymus.

Tebesame pasiruošę dirbti su mūsų sąjungininkais ir partneriais visame pasaulyje, kad galėtume atsakyti į tolesnes KLDR provokacijas, – pridūrė ji.

„Tebesame pasiruošę dirbti su mūsų sąjungininkais ir partneriais visame pasaulyje, kad galėtume atsakyti į tolesnes KLDR provokacijas, taip pat apginti save ir mūsų sąjungininkus nuo bet kokios atakos arba provokacijos“, – pridūrė ji.

Pasak A.Richey-Allen, Jungtinių Valstijų įsipareigojimai ginti sąjungininkes, tarp jų Pietų Korėją ir Japoniją, lieka „tvirti ir nepajudinami“.

Jungtinės Valstijos planuoja pareikšti protestą Jungtinėse Tautose prieš naujausius Pchenjano bandymus.

„Ketiname išsakyti susirūpinimą Jungtinėse Tautose, kad sustiprintume tarptautinį pasiryžimą patraukti KLDR atsakomybėn už tuos provokuojamus veiksmus“, – pabrėžė atstovė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius