-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šiaurės Korėja išsiuntė TATENA inspektorius

Iš šešiašalių branduolinio nusiginklavimo derybų pasitraukusi Šiaurės Korėja nurodė Tarptautinės branduolinės energetikos agentūros (TATENA) inspektoriams išvykti iš šalies ir pareiškė atnaujinsianti visų savo branduolinių objektų veiklą, antradienį pranešė Jungtinių Tautų (JT) agentūra.

„Korėjos Liaudies Demokratinė Respublika (KLDR) šiandien informavo Jongbjono gamykloje esančius TATENA inspektorius, kad ji nedelsiant nutrauks bet kokį bendradarbiavimą su TATENA, - sakoma agentūros atstovo Marco Vidricaireo (Marko Vidrikero) pranešime. – Ji paprašė išmontuoti visą stebėjimo įrangą, o vėliau TATENA inspektoriams nebebus leidžiama patekti į gamyklą.“

Komunistinė šalis „stiprins savo branduolinį arsenalą gynybai bet kokiomis priemonėmis“, sakoma Šiaurės Korėjos URM pranešime, kurį citavo Korėjos centrinė naujienų agentūra (KCNA).

„Inspektoriams taip pat nurodyta kaip galima anksčiau palikti KLDR, – pridūrė jis. – KLDR taip pat informavo TATENA, jog nusprendė atnaujinti visų objektų veiklą ir tęsti panaudoto kuro perdirbimą“.

Šiaurės Korėja anksčiau antradienį pranešė pasitrauksianti iš šešiašalių branduolinio nusiginklavimo derybų bei atnaujinsianti savo atominių ginklų kūrimo programą, protestuodama prieš neigiamą JT reakciją į Pchenjano raketos paleidimą balandžio 5 dieną.

Komunistinė šalis „stiprins savo branduolinį arsenalą gynybai bet kokiomis priemonėmis“, sakoma Šiaurės Korėjos URM pranešime, kurį citavo Korėjos centrinė naujienų agentūra (KCNA).

„Imsimės žingsnių, kad atkurtume sustabdytus branduolinius objektus... ir perdirbsime panaudotus kuro strypus iš eksperimentinių branduolinių reaktorių“, – nurodoma pranešime.

Pagal 2007 metų šešiašalį susitarimą Pchenjanas buvo sustabdęs gamyklas Jongbjone, kuriose buvo gaminamas branduoliniams ginklams tinkamas plutonis.

Šiaurės Korėjos pareiškimas buvo paskelbtas kelioms valandoms po JT Saugumo Tarybos vienbalsiai patvirtinto pareiškimo, kuriame smerkiamas Pchenjano sprendimas balandžio 5 dieną paleisti tolimojo nuotolio raketą.

Šiame pareiškime nurodoma, jog toks sprendimas pažeidžia JT rezoliuciją, priimtą po 2006 metais Šiaurės Korėjos atliktų raketų ir branduolinių ginklų bandymo.

Saugumo Taryba nutarė sugriežtinti sankcijas prieš komunistinį režimą, numatytas JT 1718-oje rezoliucijoje, tačiau kurios iki šiol nebuvo taikomos, tikintis pasiekti pažangos derybose dėl branduolinio nusiginklavimo.

Pchenjanas skelbė, kad prieš savaitę surengus „istorinį“ raketos paleidimą į kosmosą buvo iškeltas ryšių palydovas. Tačiau Jungtinės Valstijos ir jų sąjungininkai sako, kad orbitoje nebuvo aptiktas joks korėjiečių palydovas ir kad Šiaurės Korėja iš tikrųjų siekė išbandyti tolimojo nuotolio balistinę raketą.

JAV valstybės sekretorė Hillary Clinton antradienį pareiškė, kad Šiaurės Korėjos sprendimas išsiųsti iš šalies branduolinių technologijų inspektorius yra „nebūtinas atsakas“ į JT pareiškimą, kuriame Pchenjanas smerkiamas dėl tolimojo nuotolio raketos paleidimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius