-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šiaurės Korėja savo įkūrėjo gimtadienio proga norėjo išbandyti naują raketą, bet susimovė

Šiaurės Korėja penktadienio ryte rytinėje pakrantėje surengė raketos bandymą. Tačiau jos paleidimas nepavyko, teigia JAV ir Pietų Korėjos pareigūnai.
Kim Jong Unas
Kim Jong Unas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kaip rašo BBC, kol kas nenustatyta, kokią raketą norėjo paleisti Pchenjanas. Manoma, kad tai galėjo būti iki šiol neišbadyta „Musudan“ vidutinio nuotolio balistinė raketa, dar vadinama „BM-25“.

Naujos raketos išbandymas turėjo sutapti su Šiaurės Korėjos įkūrėjo Kim Il Sungo – Kim Jong Uno senelio – gimimo dienos minėjimu.

Pietų Korėjos naujienų agentūra cituoja šaltinius savo šalies vyriausybėje, kad anksčiau žvalgyba yra pastebėjusi, jog Šiaurės Korėja transportavo dvi „BM-25“ raketas. Manoma, kad diktatoriaus valdoma šalis turi mažiausiai 50 tokių raketų.

BBC žurnalistas Seule Stephenas Evansas teigia, kad nors raketos paleidimas ir nepavyko, tai rodo ir dabartinio šalies lyderio Kim Jong Uno pasiryžimą turėti tokią raketą, kad galėtų pasiekti JAV, tačiau kartu ir technologinius Šiaurės Korėjos apribojimus.

Po to, kai Jungtinės Tautos paskelbė griežčiausias iki šiol sankcijas Šiaurės Korėjai, ji paleido seriją grasinimų Vašingtono ir Seulo atžvilgiu.

Sankcijos paskelbtos už tai, kad sausio mėnesį Pchenjanas įvykdė ketvirtąjį branduolinį bandymą, o vasarį pakėlė savo palydovą. Tai pažeidė iki šiol galiojusias sankcijas šaliai.

Kovo mėnesį Šiaurės Korėja pareiškė sukūrusi branduolines galvutes, kurios yra tokios mažos, kad gali tilpti ant balistinių raketų. Ekspertai tuo abejoja.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius