Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

15min paaiškina: kaip veikia VX cheminis ginklas, pražudęs Kim Jong Uno brolį?

Penktadienį Malaizijos policija paskelbė, kad ant šioje šalyje nužudyto Šiaurės Korėjos lyderio Kimo Jong Uno netikro brolio Kim Jong Namo veido ekspertai rado nervus paralyžiuojančios medžiagos – VX. Jungtinės Tautos šią medžiagą priskiria prie masinio naikinimo ginklų. Kodėl ji tokia pavojinga?
Dujokaukė
Dujokaukė / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kas yra VX?

VX – pavojingiausia nervų sistemą veikianti medžiaga, kada nors sukurta žmogaus. Pakanka, kad ant žmogaus odos patektų 10 mg, arba vienas lašas, VX medžiagos, ir nervų sistemai bus sukeltas mirtinas poveikis.

Cheminis VX pavadinimas yra S-2 dizoprofilaminoetilio metilfosfonotiolatas. Šią medžiagą sunku atpažinti – tai skaidrus, bespalvis ir bekvapis skystis, kurio konsistencija primena variklio alyvą.

Jungtinės Tautos VX priskiria masinio naikinimo ginklams. JAV Užkrečiamųjų ligų kontrolės centras nurodo, kad vienintelis žinomas VX panaudojimo būdas – kaip cheminio ginklo. 1993 m. pasirašyta Cheminio ginklo konvencija draudžia bet kuriai pasaulio valstybei per metus pagaminti daugiau negu 100 g VX medžiagos. Išimtis taikoma tik medžiagos gamybai mokslinių tyrimų tikslais, bet ir tam taikomi griežti apribojimai.

Ši medžiaga 100 kartų pavojingesnė už zarino dujas, kurios taip pat priskiriamos cheminio ginklo kategorijai. Šias dujas 1995 m. panaudojo Japonijos religinis kultas „Aum Shinrikyo“, jas paskleisdamas Tokijo metro sistemoje. Išpuolio metu žuvo 12 žmonių, daugiau negu 50 buvo sužeisti.

warhistoryonline.com nuotr./Skandinamas cheminis ginklas
warhistoryonline.com nuotr./Skandinamas cheminis ginklas

Kaip VX veikia kūną?

Įsiskverbusi per odą, VX medžiaga sutrikdo nervų signalų perdavimą. Todėl apsinuodijimas šia medžiaga lemia konvulsijas, sąmonės praradimą, paralyžių ir mirtinus kvėpavimo sistemos pažeidimus.

1995 m. išpuolį šiomis dujomis patyręs japonas Hiroyuki Nagaoka apibūdino savo patirtį Japonijos televizijai NHK. Šį japoną taip pat užpuolė „Aum Shinrikyo“ kultas.

Pasak H.Nagaoka, jis ėjo Tokijo gatve, kai religinio kulto narys užpurškė dujų jam ant kaklo. Tačiau ant odos pateko tik dalis dujų – likusią dalį sulaikė jo apykaklė. Tada H.Nagaoka nesuprato, kas nutiko.

H.Nagaoka parėjo namo, bet maždaug po pusvalandžio suvokė, kad aplinka pradeda temti – į organizmą patekę nuodai privertė jo akių vyzdžius susitraukti. Jis pradėjo justi karštį ir prakaituoti, nusivilko drabužius.

Jo žmona jam vėliau papasakojo, kad jis kaip gyvūnas atsistojo ant keturių kojų ir ėmė įnirtingai sukiotis bei kasytis kaklą bei krūtinę. Galiausiai jis apsivertė ant nugaros ir prarado sąmonę.

Jis buvo nugabentas į ligoninės reanimacijos skyrių, kur be sąmonės praleido keletą dienų. „Mane išgelbėjo mano dėvėtas švarkas“, – sakė H.Nagaoka. Japonas pridūrė, kad dešinioji jo kūno pusė išliko nutirpusi ir kad jis kvėpuoja tik į nosį įvesto deguonies vamzdelio pagalba.

Manoma, kad suleidus keletą priešnuodžių, VX auką galima išgelbėti, bet ši medžiaga ima veikti taip greitai, kad aukai pagalbą reikia suteikti iš karto. Tik tada ji turi šansų išgyventi.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sirijoje per įtariamą cheminę ataką nugaišę karveliai.
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sirijoje per įtariamą cheminę ataką nugaišę karveliai.

Kalifornijoje gyvenantis cheminių ginklų ekspertas Raymondas Zilinskas sakė, kad mažai tikėtina, jog išpuolio metu buvo naudota tik VX medžiaga.

„Net jei užpuolikai dėvėjo pirštines, nuodingi garai būtų juos nužudę. Įtariamieji galėjo pasitelkti dviejų atskirai nenuodingų medžiagų mišinį, kurios susimaišė ant aukos veido“, – „Guardian“ sakė R.Zilinskas.

Kas sukūrė VX?

VX dvidešimtojo amžiaus šeštajame dešimtmetyje pirmą kartą susintetino britų chemikas Ranajis Ghoshas. Jis kūrė VX kaip veiksmingą graužikų naikinimo priemonę, tačiau netrukus paaiškėjo, kad VX yra per daug pavojinga, kad ją būtų galima saugiai naudoti šiuo tikslu.

Šios medžiagos savybes studijavo Jungtinės Karalystės kariuomenė, ji taip pat perdavė medžiagos formulę JAV kariuomenei. JAV gaminti VX pradėjo 1961 m.

Manoma, kad Irakas buvo sukūręs daugiau negu 50 tonų VX medžiagos. Esama įrodymų, kad Irakas, valdant Saddamui Husseinui, pasitelkė VX 1988 m. išpuoliui prieš kurdus, taip pat Irano-Irako karo metu, nors po Irako karo šios medžiagos išteklių nebuvo rasta.

Kas dabar turi VX?

Vienintelės valstybės, pripažįstančios, kad turi VX, yra JAV ir Rusija. Vis dėlto manoma, kad sukaupusios VX atsargų yra ir kitos valstybės. JAV, besivadovaudama Cheminių ginklų konvencija, sunaikino dalį savo atsargų, Rusija taip pat sulaukė raginimų tai padaryti.

2013 m. Prancūzijos saugumo tarnybų paskelbta ataskaita teigė, kad kelias tonas VX medžiagos yra pasigaminusi Sirija. Bent jau šiek tiek VX medžiagos turėjo ir „Aum Shinrikyo“ kultas.

Šiaurės Korėja teigia niekada nevysčiusi cheminio ginklo. Tačiau tarptautinės organizacijos mano, kad ši valstybė gali turėti pasigaminusi net kelis tūkstančius tonų atsargų cheminio ginklo ir pagal šį rodiklį nusileisti tik JAV bei Rusijai.

Pietų Korėjos valdžios teigimu, Šiaurės Korėja pati sugeba pasigaminti daug skirtingų rūšių cheminių ginklų, o nervus veikiančių medžiagų, tokių kaip zarinas ir VX, gamybos ir technologijų vystymui yra skiriamas ypatingas dėmesys.

Parengta pagal „The Guardian“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius