Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Sirijos armija malšindama protestus nukovė 136 žmones

Sirijos pajėgos sekmadienį nukovė beveik 140 žmonių, iš jų bent 100 per armijos šturmą neramumų židiniu tapusiame Hamos mieste, pranešė aktyvistai.
Mūšis Hamos mieste, Sirijoje
Mūšis Hamos mieste, Sirijoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Ši žinia paskatino žmogaus teisių organizacijas kreiptis į Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Tarybą, raginant surengti neeilinį pasitarimą.

Pasak aktyvistų, praeitas sekmadienis buvo viena iš kruviniausių dienų Sirijoje nuo šių metų kovo 15 dienos, kai protestuotojai pirmąsyk išėjo į gatves, reikalaudami demokratinių reformų, o vėliau nukreipė savo įniršį prieš Damasko režimą, reikalaudami jo atsistatydinimo.

„Tai viena iš daugiausiai aukų nusinešusių dienų nuo protestų pradžios“, – sakė Didžiojoje Britanijoje įsikūrusios žmogaus teisių organizacijos „Syrian Observatory for Human Rights“ vadovas Rami Abdel Rahmanas.

Kaip praneš žmogaus teisių aktyvistai, visoje Sirijoje žuvo mažiausiai 136 žmonės, o aukų skaičius tikriausiai dar didės. Daugybė kitų žmonių buvo sužeisti.

„Šimtas civilių gyventojų sekmadienį žuvo nuo saugumo pajėgų, kurias lydėjo armija per miesto šturmą“, – sakė Sirijos žmogaus teisių gynimo lygos vadovas Abdel Karimas Rihawi.

Pasak jo, dar penki žmonės žuvo centriniame Homso mieste, o trys – šiaurės vakarinėje Idlibo provincijoje, kai saugumo pajėgos pradėjo šaudyti į protestuotojus, išėjusius į gatves pademonstruoti solidarumo su aktyvistais Hamoje.

Nacionalinės žmogaus teisių organizacijos vadovo Ammaro Qorabi duomenimis, Hamoje žuvo 95 žmonės. Tuo tarpu R.Abdel Rahmanas nurodė, jog šiame centriniame mieste ir jo apylinkėse žuvo bent 47 žmonės.

R.Abdel Rahmanas pasakojo, jog Hamos šturmas prasidėjo po to, kai daugiau nei 500 tūkst. žmonių išėjo į gatves praeitą penktadienį po tradicinių musulmonų pamaldų, per kurias vienas dvasininkas pareiškė tikintiesiems, jog „režimas turi pasitraukti“.

Aktyvistai taip pat praneša apie žuvusius žmones Deir ez Zore, kuris yra pagrindinis rytų Sirijos dujų ir naftos pramonės centras, taip pat tapęs protestų židiniu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius