-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sirijos pietiniame mieste malšinant protestus žuvo per šimtą protestuotojų (atnaujinta 15.24 val.)

Sirijos saugumo pajėgos surengė nuožmų puolimą neramiame pietiniame mieste, kuris tapo antivyriausybinių protestų židiniu, o per šią operaciją buvo nušauti mažiausiai 15 žmonių, pranešė liudininkai. Žmogaus teisių aktyvistai tvirtina, kad žuvusiųjų yra per šimtą.
Protestuotojai Daros gatvėje
Protestuotojai Daros gatvėje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Pasak jų, saugumo pajėgoms trečiadienį paryčiais puolus Omaro mečetę Daros mieste, kur šimtai protestuotojų išėjo į gatves reikalauti reformų ir politinių laisvių, žuvo mažiausiai šeši žmonės.

Vienas žmogaus teisių aktyvistas, palaikantis kontaktus su Daros gyventojais, pranešė, kad tą pačią dieną saugumo pajėgos šio senovinio miesto centre nušovė dar tris protestuotojus, o kiek vėliau buvo surasti dar šešių nužudytų žmonių kūnai.

Neramumai Daroje ir dar mažiausiai keturiuose aplinkiniuose miestuose, kuriuos įkvėpė demokratijos aktyvistų protestai kitose regiono šalyse, tapo didžiausiu iššūkiu Sirijos režimui nuo aštuntojo dešimtmečio. Sirijos režimas laikomas vienu iš labiausiai represinių visuose Artimuosiuose Rytuose.

Saugumo pajėgos į protestus atsakė vandens patrankomis, ašarinėmis dujomis, guminėmis kulkomis ir koviniais šaudmenimis. Iš viso režimui malšinant protestus jau žuvo 22 žmonės.

Kaip pasakojo žmogaus teisių aktyvistas, trečiadienį vakare protestuotojai iš aplinkinių Inchilo, Džasemo, Chirbet Gazalės ir Haros miestų patraukė į Darą, tačiau jiems priartėjus saugumo pajėgos ėmė šaudyti. Kol kas nežinoma, ar per šį šaudymą žuvo žmonių.

Demokratijos aktyvistai, pasinaudodami socialiniais tinklais, kviečia visuomenę rytoj visoje šalyje dalyvauti „Orumo penktadienio“ demonstracijose.

Saugumo pajėgos į protestus atsakė vandens patrankomis, ašarinėmis dujomis, guminėmis kulkomis ir koviniais šaudmenimis.Londone įsikūręs Sirijos žmogaus teisių komitetas savo tinklalapyje, remdamasis šaltiniais Daros mieste, praneša, kad Sirijos valdžia įsakė nušauti karį Khaledą al-Masri, kuris atsisakė paklusti įsakymui pulti Omaro mečetę. Nepriklausomi šaltiniai šios informacijos kol kas nepatvirtino.

Netoli sienos su Jordanija esanti Dara, kurioje gyvena apie 300 tūkst. žmonių, smarkiai nukentėjo nuo daug metų trunkančios sausros.

Kaip agentūrai AP sakė Sirijos reikalų ekspertas Murhafas Jouejati iš George'o Washingtono universiteto, šis miestas iš esmės laikomas palankiu prezidento Basharo al Assado partijai „Baath“.

Pasak jo, dauguma Daros gyventojų yra „konservatyvus, pamaldūs musulmonai“, kurie tradiciškai buvo uolūs valdančiosios partijos rėmėjai. Tai, jog šiame mieste vyksta protestai, „liudija, kad “Baath„ pakliuvo į bėdą“, sakė M.Jouejati.

Režimas atleido Daros provincijos gubernatorių, tačiau nesugebėjo numalšinti visuomenės nepasitenkinimo, ir antradienį protestai pasiekė Navos miestą, kur šimtai žmonių surengė demonstraciją, reikalaudami reformų.

Kol kas protestuotojai nereikalavo, kad atsistatydintų prezidentas B.al Assadas, kuris valdančiojo alavitų režimo lyderiu tapo 2000-aisiais, po savo tėvo Hafezo mirties.

Alavitų bendruomenė Sirijoje sudaro gyventojų mažumą. Daroje, kaip ir beveik visoje šalyje, gyvena daugiausiai sunitai.

Derijoje žuvo per 100 žmonių (papildyta 15.24 val.)

Sirijos pietiniame Daros mieste trečiadienį nuo policijos kulkų per masinius protestus žuvo daugiau nei 100 žmonių, pranešė žmogaus teisių aktyvistai ir įvykių liudininkai.

„Žuvusiųjų tikrai daugiau nei 100, o miestui prireiks savaitės, kol bus palaidoti jo kankiniai“, – sakė Daroje esantis žmogaus teisių aktyvistas Aymanas al Asswadas, kuriam naujienų agentūra AFP ketvirtadienį paskambino iš Kipro sostinės Nikosijos.

Aukų laidoti ketvirtadienį į Daros gatves išėjo apie 20 tūkst. žmonių. Jie skandavo šūkius, palaikančius stiprėjančius protestus prieš vyriausybę, pranešė žmogaus teisių aktyvistai.

Vienas aktyvistas sakė telefonu iš Daros, kad gedintys žmonės per smarkų lietų ėjo į kapines iš Omaro mečetės, kurioje protestuotojai įsitvirtinę jau apie savaitę.

„Savo sielomis ir krauju esame ištikimi mūsų kankiniams“, – skandavo gedėtojai.

Sirijos pareigūnai ketvirtadienį sakė žurnalistams, jog Daroje žuvo tik dešimt žmonių.

Tačiau žmogaus teisių aktyvistai pareiškė, jog šiame mieste, esančiame genčių regione prie sienos su Jordanija, vien trečiadienį žuvo daugiau nei 100 žmonių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius