-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 12 14 /2012 12 15

Skerdynės JAV pradinėje mokykloje: pistoletais ginkluotas jaunuolis sušaudė 28 žmones, tarp jų – dvi dešimtis mažamečių vaikų

Niutauno miesto Sandi Huko rajone esančioje pradinėje mokykloje (Konektikuto valstija, JAV) įvykdytas kraupus nusikaltimas – į ją atėjęs vienos mokytojos sūnus sušaudė 28 žmones. Tarp žuvusiųjų – dvi dešimtys mažamečių vaikų.
Policijos pareigūnai iš mokyklos išveda vaikus.
Policijos pareigūnai iš mokyklos išveda vaikus. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Iš pat pradžių, kai dar nebuvo aišku, kas vyksta, vietos žiniasklaidos leidinys „The Newton Bee“ pranešė, kad per įvykį nukentėjo keli vaikai, liudininkai matė, kaip vieną sunkiai sužeistą vaiką policijos pareigūnai iš mokyklos pastato išnešė ant rankų.

Papildyta 18.31 val. Šaudymas prasidėjo apie 9.30 val. vietos (16.30 Lietuvos) laiku. Kitas vietos leidinys, „Hartford Courant“ skelbia, kad į mokyklą įsiveržė du šauliai. Vieną nušovė policijos pareigūnai. Kitų šaltinių teigimu, užpuolikas buvo tik vienas.

Dėl šio išpuolio kitų miesto mokyklų mokiniams ir darbuotojams uždrausta palikti mokyklų teritorijas.

Papildyta 18.37 val. Įvykio vietoje susirinkusios milžiniškos policijos pajėgos. Pareigūnai su tarnybiniais šunimis apieško mokyklos pastatą. Policija paskelbė, kad „esama daugybės šūviais sužeistų žmonių, kai kurie iš jų – vaikai“, rašo „Hartford Courant“.

Papildyta 18.50 val. „Daily Mail“ skelbia, kad per užpuolimą nušautas mokyklos direktorius ir mažiausiai du vaikai.

Papildyta 19.09 val. Patikslinta, kad žuvęs mokyklos vadovas – direktorė moteris. Dar mažiausiai viena mokytoja sužeista į koją ir išgabenta į vietos ligoninę.

Nusikaltimo vietoje rasti du užpuolikui priklausę pistoletai „Glock“ ir „Sig Sauer“. Policijos pareigūnai tikrina šalia mokyklos stovintį juodos spalvos automobilį „Honda“, kuriuo, kaip manoma, atvyko nusikaltėlis.

Papildyta 19.57 val. Aukų skaičius dramatiškai auga. Kaip praneša „CBS News“, šiuo metu suskaičiuoti 27 žuvę žmonės. Iš jų – 18 vaikų. Daugiausia aukų – klasėje, kurioje mokėsi jauniausi vaikai.

Papildyta 20.35 val. Vis dar neaišku, ar užpuolikas buvo vienas. „CBS News“ korespondentas iš įvykio vietos praneša, kad policija sulaikė vieną kamufliažiniais rūbais vilkintį jaunuolį, įtardami jį prisidėjus prie žudynių. Sulaikytasis garsiai šaukė, kad nėra kaip nors susijęs su išpuoliu. Pareigūnai taip pat atskleidė, kad sulaikytas įtariamasis yra maždaug 20 metų amžiaus. Jis į mokyklą penktadienį atvažiavo iš Naujojo Džersio.

Šaltiniai policijoje pranešė, kad pagal pirminę ir dar nepatvirtintą informaciją, žuvęs žudikas buvo vieno šios mokyklos, kurioje mokosi apie 600 vaikų, mokinio tėvas. 

Papildyta 22.06 val. Penktadienį po pietų vietos laiku surengtoje spaudos konferencijoje policijos leitenantas Paulas Vance'as atsisakė įvardinti tikslų aukų skaičių. Pareigūnai nori prieš viešindami šią informaciją susisiekti su visų žuvusiųjų ir sužeistųjų artimaisiais. P.Vance'as tik patikino, kad mokyklos pastatas jau patikrintas ir jame nėra likę jokių pavojų, pranešė CNN.

CNN šaltinis, susijęs su nusikaltimo tyrėjais, atskleidė, kad įtariamasis žudikas yra maždaug 20 metų Ryanas Lanza. Kol kas neaišku, ar jį nukovė policijos pareigūnai, ar jis pats nusižudė užspeistas į kampą.

„Hartford Courant“ skelbia, kad R.Lanza yra susijęs su mokykla, kurioje įvykdė išpuolį. Šis leidinys taip pat tvirtina, kad policijos pareigūnai aptiko dar vieną auką – negyvėlis rastas R.Lanzos name. Daugiau detalių nepateikiama.

Kitas šaltinis tvirtina, kad R.Lanzos motina dirba Sandi Huko mokykloje darželio klasės mokytoja.

AFP/Scanpix nuotr./Ryanas Lanza
AFP/„Scanpix“ nuotr./Ryanas Lanza

Anksčiau minėtą sulaikytą asmenį policijos pareigūnai atsisako įvardinti kaip įtariamąjį. Jie tik patvirtino, kad šis asmuo yra apklausiamas.

Papildyta 22.52 val. Kaip praneša „Daily Mail“, į mokyklą atvykęs 24 metų R.Lanza pirmuosius šūvius paleido direktorės kabinete. Po to nuėjo į motinos Nancy darželinukų klasę ir ėmė šaudyti į vaikus. Egzekuciją žudikas tęsė eidamas iš klasės į klasę ir šaudydamas į vaikus ir suaugusiuosius. Iš viso jis iššovė apie šimtą kartų.

Policijos sulaikytas jaunuolis – R.Lanzos brolis. Jis sučiuptas miške netoli mokyklos netrukus po žudynių.

Negyvėlis namuose – R.Lanzos tėvas. Įtariama, kad R.Lanza iš pradžių nužudė tėvą, o po to išvyko į mokyklą įvykdyti kraupaus plano. Kokie motyvai paskatino R.Lanzą taip elgtis, kol kas nežinoma.

Dar kartą patikslintas mokykloje nužudytų aukų skaičius. Žuvo 27 žmonės, tačiau vaikų tarp jų – ne 18, o 20.

Tarp nužudytų asmenų mokykoje – ir R.Lanzos motina, skelbia CNN.

Papildyta 23.09 val. JAV prezidentas Barackas Obama vos sulaikė ašaras, kai prieš televizijų kameras kreipėsi į amerikiečius, kalbėdamas apie žiaurų išpuolį Niuporte. „Šiandien mūsų širdys buvo sudaužytos, – sakė šalies vadovas. – Žinau, kad Amerikoje nėra nė vieno tėvo, kuris nejaustų tokio paties slegiančio sielvarto kaip ir aš.“

VIDEO: President Obama Honors Shooting Victims, Families: 'Our Hearts Are Broken Today'

Papildyta 23.41 val. Prabėgus septynioms valandoms po įvykio vis dar netrūksta painiavos ir prieštaringų žinių. „Associated Press“ skelbia, kad įtariamasis žudikas yra visai ne Ryanas Lanza, o jo 20 metų brolis Adamas Lanza. Neva Adamas į mokyklą atsinešė brolio asmens dokumentus ir dėl to buvo neteisingai identifikuotas aptikus žudiko lavoną. Tuo tarpu policija neva sulaikė ir apklausinėja ne mirusį Adamą, o Ryaną Lanzą.

CNN dabar skelbia, kad policija namuose rado ne šaulio tėvo, o brolio lavoną. Kurio – Adamo ar Ryano, CNN nesiryžta įvardinti.

„Hartford Courant“ praneša, kad Naujajame Džersyje be žinios dingo Ryano mergina ir dar vienas draugas.

Vėl patikslintas mokykloje žuvusių asmenų skaičius: 18 vaikų nuo kulkų mirė mokykloje, dar du – ligoninėje. Vietoje nužudyti ir šeši suaugę mokyklos darbuotojai. 27-asis lavonas – paties nusikaltėlio.

Papildyta 1.35 val. „CBS News“ apibendrino iš įvairių šaltinių surinktą informaciją ir suteikė daugiau aiškumo painiai situacijai. Įtariamasis žudikas, kurio kūnas aptiktas mokykloje – dvidešimtmetis Adamas Lanza. Jo brolis Naujajame Džersyje, kitoje valstijoje, sulaikytas apklausai, tačiau neturima jokių duomenų, kad jis būtų prisidėjęs prie nusikaltimo. Motina Nancy nužudyta ne mokykloje kartu su mokiniais, o namuose Niutaune, prieš žudynes mokykloje.

Kai pasklido žinia apie tragediją mokykloje, vietos ligoninė buvo pasirengusi priimti didžiulį kiekį sužeistųjų, tačiau į ją buvo atvežti tik trys žmonės – du vaikai ir viena mokytoja. Abu vaikai nuo sužalojimų mirė. Visi kiti vaikai ir suaugusieji, kuriuos kliudė žudiko kulkos, mirė vietoje, mokyklos patalpose. Tai leidžia manyti, kad žudikas šaudė ne chaotiškai, o sąmoningai stengdamasis nužudyti kiekvieną, kurį tik sutiko savo kelyje.

Patekęs į mokyklos pastatą žudikas iš karto nuėjo į motinos klasę ir pradėjo šaudyti. Mokyklos direktorę ir psichologę kulkos pakirto tada, kai jos atskubėjo į klasę išgirdusios šūvius. Šaudyta tik šioje ir gretimoje klasėje – dviejose patalpose.

Policija tvirtina nepaleidusi nė vieno šūvio ir aptikusi žudiką jau negyvą, kai atskubėjo į mokyklą. Tai leidžia manyti, kad žudikas nusižudė. Beje, į mokyklą jis atvyko apsivilkęs ne tik maskuojamųjų spalvų kariškus rūbus, bet ir kareivišką neperšaunamą liemenę.

Atnaujinta 11.29 val. Visa šalis, regis, jau užgrūdinta smurto, jaučiasi priblokšta šio nekaltųjų žudymo. Niekas nežino, kodėl 20-metis Adamas Lanza nužudė savo motiną, kodėl tada nusivežė jos ginklus į mokyklą ir kodėl ten nužudė 20 vaikų ir šešis suaugusiuosius.

Theodore'as Varga ir kiti ketvirtųjų klasių mokytojai dalyvavo susirinkime; mokykloje dar tvyrojo šventinė atmosfera po vakarykščio ketvirtokų koncerto.

„Buvo graži diena, – sakė T.Varga. – Visi džiaugėsi ir buvo linksmi. Baigėme savaitę pakilia gaida“.

O tada staiga ėmė aidėti šūviai. „Net negaliu prisiminti, kiek“, – sakė mokytojas.

Ketvirtokams, vyriausiems tos mokyklos moksleiviams, vyko specialybės pamokos, tokios kaip sportas ir muzika. Susirinkimų kambarys nėra rakinamas, tad mokytojams teko galvoti, kaip pabėgti, žinant, kad jų auklėtiniai yra su kitais mokytojais.

Kažkas įjungė garsiakalbį, kad visi girdėtų, kas vyksta raštinėje.

„Galėjai girdėti isteriją, – sakė T.Varga. – Kad ir kas tai padarė, (jis) išgelbėjo daug žmonių. Visi mokykloje klausėsi plintančio teroro“.

Kitame kambaryje 9 val. 30 min. buvo prasidėjęs susirinkimas, kuriame dalyvavo direktorė Dawn Hochsprung (Don Hočsprung), mokyklos gydytoja Diane Day, mokyklos psichologė, kiti darbuotojai ir vienas tėvų. Jie buvo susirinkę pasikalbėti dėl vieno antroko.

„Kalbėjomės ten kokias penkias minutes ir išgirdome “Pop! Pop!, Pop!„ Palindau po stalu“, – pasakojo D.Day laikraščiui „The Wall Street Journal“.

Tačiau D.Hochsprung ir psichologė pašoko iš savo vietų ir išbėgo iš kambario, prisiminė gydytoja. „Jos nedvejojo, jog gali susidurti, bet rūpėjo pažiūrėti, kas vyksta“, – sakė ji. Direktorė žuvo; įtariama, kad žuvo ir psichologė.

Visur lakstė sargas, perspėdamas žmones, kad kažkas šaudo, prisiminė T.Varga.

„Jis sakė: Žmonės! Gulkit! Slėpkitės! Tad jis iš tikrųjų yra didvyris“, – sakė T.Varga.

Ar jis liko gyvas? Mokytojas nežinojo.

Policininkų radijo stotelėse pirmieji pranešimai apie šaudymą pasigirdo 9 val. 36 min., pranešė „New York Post“.

„Sandi Huko mokykla. Skambinančioji nurodo, kad, jos nuomone, kažkas pastate šaudo“, – perdavė Njutauno dispečeris. Pranešimų įrašas buvo paskelbtas minėto laikraščio interneto svetainėje.

Pirmokų klasėje mokytoja Kaitlin Roig išgirdo šūvius. Ji nedelsdama užbarikadavo 15 savo moksleivių mažyčiame tualete, kur vieną vaiką pasodino ant klozeto. Ji užstūmė duris knygų lentyna ir jas užrakino. Vaikams mokytoja pasakė laikytis „visiškai ramiai“.

„Pasakiau: “Dabar čia yra blogų žmonių. Mums reikia palaukti gerų žmonių„, – pasakojo ji ABC News.

“Vaikai buvo tokie geri, – sakė ji. – Jie kalbėjo: „Ar galime eiti ir pažiūrėti, ar kas nors ten yra?“, „Aš tik noriu Kalėdų. Nenoriu mirti, aš tik noriu švęsti Kalėdas“. Aš pasakiau: „Švęsit Kalėdas ir Hanuką“.

Vienas moksleivis pareiškė, kad moka karatė. „Viskas gerai. Aš parodysiu kelią laukan“, – pasakė jis.

Sporto salėje ketvirtokai verkdami gūžėsi kampe. Tarp jų buvo 10-metis Philipas Makrisas.

„Jis pasakojo, kad girdėjo didelį triukšmą, o tada – spiegimą, – sakė jo motina Melissa Makris. – Tada sporto mokytojai nedelsdami surinko vaikus į kampą ir juos saugojo“.

Viena sporto salėje buvusi mergaitė prisiminė girdėjusi „gal septynis garsius dunkstelėjimus“.

„Sporto mokytojas pasakė mums eiti į kampą, tad visi susispietėme ir toliau girdėjome tuos dunkstelėjimus, – “NBC News„ sakė mergaitė, kurios vardas neskelbiamas. – Mes visi ėmėme, na, nešaukėme, mes ėmėme verkti, todėl visi sporto mokytojai pasakė mums eiti į ofisą, kur niekas mūsų neras“.

Vienas aštuonmetis papasakojo, kaip mokytoja jį išgelbėjo.

„Mačiau kaip per holą, šalia kurio buvau, skrieja kulkos, o tada mokytoja įsitraukė mane į savo klasę“, – sakė berniukas, kurio vardo CBSNews.com neskelbia.

Robertas Licata pasakojo, kad jo šešerių metų sūnus buvo klasėje, kai užpuolikas įsiveržė ir nušovė mokytoją. „Tada mano sūnus pačiupo kelis draugus ir išbėgo pro duris, – sakė jis. – Jis buvo labai drąsus. Jis laukė savo draugų“.

Pasak jo, užpuolikas neištarė nė žodžio.

„Šaudymas, atrodo, liovėsi“, – 9 val. 38 min. radijo ryšiu pranešė dispečeris. – Šiuo metu tylu. Mokykla uždaryta“.

9 val. 46 min. skausmingas balsas iš mokyklos praneša: “Čia yra lavonų. Reikia greitosios pagalbos automobilių„.

Policininkai atidžiai tikrino patalpą po patalpos, išvesdami vaikus ir darbuotojus iš pavojaus zonos. Jie surado nusišovusį Adamą Lanza, kuris iššaudė žmones dviejose klasėse. Joks pareigūnas nepaleido nė vieno šūvio.

Moksleivis Brendanas Murray WABC-TV pasakojo, kad jo klasėje, kai pasigirdo garsūs poškėjimai ir klyksmai, kilo chaosas. Įėjo policijos pareigūnas, paklausė „Ar jis čia?“ ir išbėgo.

„Tada mūsų mokytojas (ar) kažkas sušuko „Eikit į saugią vietą“. Tada nuėjome į sieninę spintą sporto salėje ir ten truputį pasėdėjome, o tada policija ... beldė į duris ir ... sakė: „Mes evakuojame žmones, mes evakuojame žmones“. Tad mes išbėgome“, – pasakojo B.Murray.

Vaikai, kurie buvo perspėti užsimerkti, kad nematytų žudiko darbo, buvo išlydėti iš mokyklos.

Atskubėjo mokinių tėvai. Giminaičiai ėjo iš gaisrinės, kuri buvo naudojama kaip rinkimosi vieta, kai kurie jų verkė. Vienas vyras, vilkėjęs tik marškinėlius, be striukės, apkabino moterį ir ėjo su ja gatvės viduriu, nesuvokdamas nieko, kas vyksta aplinkui.

Į gaisrinę atvyko gubernatorius Dannelis P.Malloy ir kiti pareigūnai. Taip pat – dvasininkai, tarp jų – monsinjoras Robertas Weissas iš Njutauno Šv.Rožės katalikų bažnyčios. Jis matė, kaip tėvai suvokdavo, kad jau niekada nebepamatys savo vaikų gyvų.

„Visi jie vylėsi, kad jų vaikai bus rasti sveiki ir gyvi. Bet kai buvo paskelbtas žuvusiųjų sąrašas, jie suvokė, kad jų vaiko nebėra“, – sakė R.Weissas.

Jis prisiminė vienos aukos brolio reakciją.

„Vienam mažam berniukui jie pasakė, kad mirė jo sesuo, – pasakojo R.Weissas. – Berniuko reakcija buvo: „Nebeturėsiu su kuo žaisti“.

Tiesioginis reportažas iš įvykio vietos:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius