-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sociologas Jurijus Sajenka: Krymo rusai yra užstrigę sovietmetyje

Konfliktui Kryme nėra jokių socialinių ar ekonominių priežasčių, teigia ekonomikos ir sociologijos profesorius Jurijus Sajenka. Jo teigimu, niekas nesiėmė keisti sovietmetyje užstrigusių Krymo rusų sąmonės, todėl jie nelabai suvokia, kas vyksta jų panosėje. Sociologas pabrėžia, kad Krymas be Ukrainos neišgyventų.
Policija netoli parlamento Kryme
Policija netoli parlamento Kryme / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Sociologas pabrėžė, kad Krymo rusai žiūri tik rusiškas programas – jie girdėjo Rusijos premjero Dmitrijaus Medvedevo pareiškimą, kad Ukrainoje valdžią užgrobė ginklu: „Neseniai atliktas sociologinis tyrimas parodė, kad jų mąstymas dar sovietinis. Vyrauja nuomonė, kad sovietmečiu viskas buvo gerai, niekas nenori prisiminti nei gulagų, nei Holodomoro.“

Ir Europa, ir JAV neryžtingos, visą laiką reiškia susirūpinimą, užuot putiniškiems siaubūnams atsakiusios konkrečiais grasinimais.

Sociologas pabrėžė, kad gyventojai nežino autonomijos išteklių bazės.

„Net iki 90 proc. vandens į pusiasalį patenka per kanalą iš Dniepro. Iš Ukrainos eina 80 proc. produktų, ypač vasarą. Kuo jie maitintų milijonus turistų? Elektros energiją gyventojai taip pat gauna iš Ukrainos. Ekonominiu požiūriu Krymas – dykuma. Be Ukrainos jis neišgyventų. Žmonės Rusijos ir istorijos Kryme yra paversti zombiais“, – teigė jis.

Konfliktas Kryme reikalingas ne jo žmonėms, o kai kuriems politikams, valdininkams ir nusikaltėliams.

Krymą reikia civilizuoti

„Separatistines Krymo rusų nuotaikas skatina Rusija. Niekas nepasirūpina, kad kistų Krymo gyventojų sąmonė. Jį būtina civilizuoti. Žmonėms reikia paaiškinti, kas yra rusiškas šovinizmas, kas toks buvo Stepanas Bandera. Nė vienas prezidentas šių problemų nesprendė“, – įsitikinęs sociologas.

Jis pabrėžė, kad susidariusi situacija yra sudėtinga ir jos sprendimo būdų rasti sunku. Vienintelis Ukrainos ramstis ten – Krymo totoriai. Tačiau svarbiausia, anot J.Sajenkos, reikia nuraminti Rusiją, tačiau Europa bijo Vladimiro Putino.

„Visų pirma, jis turi branduolinį ginklą, tai yra ne juokai. Antra, jam niežti rankos, kaip pats yra sakęs, visus „skandinti išvietėse“, trečia, jis yra turtingiausias žmogus Rusijoje. Tiek jis, tiek Rusijos oligarchai savo pinigus laiko užsienio bankuose, tie pinigai veikia tų šalių ekonomikose, todėl užšaldyti juos niekam nebūtų naudinga. Europa ir JAV neryžtingos, visą laiką išreiškia susirūpinimą, užuot putiniškiems siaubūnams atsakiusios konkrečiais veiksmais“, – teigė J.Sajenka.

Gyvenate Kryme? Esate anksčiau ten lankęsi? Turite informacijos apie dabartinę padėtį? Pasidalykite ikrauk@15min.lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius