-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Somalio piratų atakos tapo „nekontroliuojamos"

Somalio piratų atakos tapo „nebekontroliuojamos", smurtingesnės, dažnesnės ir rengiamos toliau nuo užpuolikų bazių, trečiadienį pranešė tarptautinė laivybos stebėjimo organizacija.
Piratų vėliava
Piratų vėliava / „Photos.com“ nuotr.

„Pastarąsias kelias savaites matėme nenormalų smurto išpuolių pagausėjimą, o laivai grobiami nepaisant regione sustiprinto saugumo", – naujienų agentūrai AFP sakė Tarptautinio laivybos biuro Piratavimo stebėsenos centro vadovas Noelis Choongas.

„Padėtis tapo nekontroliuojama. Jungtinės Tautos ir tarptautinė bendruomenė privalo rasti būdų, kaip užkirsti kelią šiai grėsmei, – pridūrė jis. – Nesant apčiuopiamų prevencinių priemonių, piratams beveik nerizikuojant ir gaunant milžinišką pelną, atakos kartosis."

Antradienį tame pačiame rajone buvo pagrobtas iš Irako išplaukęs Honkongo prekinis laivas su 25 žmonių įgula, patvirtino Kvala Lumpūre įsikūręs IMB piratavimo stebėsenos centras.

Iki šiol didžiausias kada nors užgrobtas laivas plukdė 2 mln. barelių žaliavų, kurių rinkos vertė – per 100 mln. JAV dolerių.Kinijos jūrų paieškų ir gelbėjimo centras pranešė, kad minėtasis laivas „The Delight“ plukdė 36 000 tonų kviečių į Bandar Abaso uostą Irane.

 

Tarptautinė bendruomenė sustiprino patruliavimą prie Somalio krantų. Karo laivams pavyko sužlugdyti keletą gerai ginkluotų Somalio piratų mėginimų pagrobti laivus, tačiau patruliai nesugeba apsaugoti nuo visų atakų.

IMB duomenimis, nuo sausio Adeno įlankoje ir prie Somalio krantų buvo užpulti 94 laivai. Iš jų 38 buvo pagrobti, o piratai iki šiol laiko apie 17 laivų ir daugiau nei 250 įgulų narių.

Didžiausias užgrobtas laivas jau Somalyje

Piratai prie Somalio krantų prišvartavo užgrobtą Saudo Arabijos tanklaivį. Antradienį piratų grobiu tapo dar du laivai, praneša BBC.

Laivo „Sirius Star“ savininkė įmonė „Vela International“ BBC sakė, kad kol kas piratai nepareiškė jokių reikalavimų. Kiek anksčiau pranešta, 25 „Sirius Star“ tanklaivio įgulos nariai yra saugūs.

Iki šiol didžiausias kada nors užgrobtas laivas plukdė 2 mln. barelių žaliavų, kurių rinkos vertė – per 100 mln. JAV dolerių.

Antradienio rytą Adeno įlankoje užgrobtas dar vienas krovininis laivas su 25 įgulos nariais. Laivas į Iraną gabeno kviečius. Taip pat pranešta, kad antradienį nutrūko ryšys su 12 žvejybos laivo įgulos nariais. Šiais metais piratai jau užgrobė per 90 laivų.

Įžūlumas

Bendrovė „Vela International“ pranešė laukianti, kol su jais susisieks piratai. „Sirius Star“ buvo užgrobtas šeštadienį, 830 km nuo Kenijos krantų. BBC korespondento Franko Gardnerio įsitikinimu, derybos dėl tanklaivio įgulos paleidimo bus brangios.

Teigiama, kad užgrobime dalyvavo patyrusių piratų grupė, turinti kontaktų Dubajuje ir kaimyninėse valstybėse. Didžiąją dalį pinigų už anksčiau gautas išpirkas piratai panaudojo naujų laivų ir ginklų įsigijimui.

Somalio piratai šiuo metu nelaisvėje vis dar laiko per 200 įvairių laivų įgulos narių, už kuriuos reikalauja išpirkos.

Pietų Korėjoje pastatytas „Sirius Star“, savo dydžiu prilygstantis JAV lėktuvnešiui, plaukė į JAV per Afriką, kai, Saudo Arabijos užsienio reikalų ministro teigimu, buvo „įžūliai“ užgrobtas.

JAV karinio jūrų laivyno atstovai šį užgrobimą įvardijo beprecedenčiu: pagrobtas ne tik didžiausias tanklaivis istorijoje, bet tai padaryta toli nuo Afrikos krantų.

„Vela International“ pranešė, kad tarp tanklaivio įgulos narių yra du britai, du lenkai, kroatas, Saudo Arabijos pilietis ir 19 filipiniečių. Lenkijos užsienio reikalų ministras patvirtino, kad užgrobto tanklaivio kapitonas – lenkas.

Užgrobė Graikijos sausakrūvį laivą

Antradienį piratai taip pat užgrobė Graikijos sausakrūvį laivą, nors prie jų šalies krantų patruliuoja sustiprintos tarptautinės karo laivyno pajėgos.

Rytų Afrikos jūreivystės pagalbos programa pranešė, kad Graikijos laivas buvo užgrobtas  Adeno įlankoje. Ši ataka – jau antroji nuo savaitgalį surengto įspūdingo Saudo Arabijos didžiulio tanklaivio užgrobimo, kuris tapo iki šiol didžiausiu piratų laimikiu.

„Piratai pasauliui siunčia žinią, kad gali sugalvoti, kas neįsivaizduojama, ir atlikti, ko  neįmanoma nuspėti", – naujienų agentūrai „Reuters“ sakė Kenijos uoste Mombasoje įsikūrusios organizacijos koordinatorius Andrew Mwangura.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius