-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Somalyje piratavimas intensyvėja (video)

Somalio piratai, nors ir patyrė nuostolių per įkaitų ir laivų gelbėjimo operacijas, antradienį pagrobė dar du laivus ir metė iššūkį JAV prezidentui Barackui Obamai, pažadėjusiam pažaboti piratavimą.
Adeno įlankoje suimti piratai
Piratai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Po sekmadienį įvykdytos JAV karinio laivyno operacijos amerikiečių kapitonui išvaduoti, per kurią žuvo trys piratai, iš viso jau pagrobti keturi laivai.

Somalio piratai šiuo metu laiko mažiausiai 18 laivų ir daugiau kaip 250 įgulų narių.

Intensyvėjant piratavimui pavojinguose vandenyse ties Somalio pusiasaliu, piratai antradienį taip pat atakavo su JAV vėliava plaukiojantį krovininį laivą, kurį apšaudė raketomis ir iš automatų, tačiau laivui pavyko ištrūkti, jam padaryta žala nėra didelė, paskelbė laivo savininkai.

Adeno įlankoje antradienį buvo pagrobtas graikų 35 tūkst. t prekinis laivas „Irena“, plaukiojantis su Sent Vinsento ir Grenadinų vėliava, pranešė Europos Sąjungos (ES) karinio jūrų laivyno misija tame rajone. Manoma, kad 22 jo įgulos nariai filipiniečiai yra saugūs.

Kiek vėliau NATO atstovė pranešė, kad prie Somalio krantų pagrobtas antras krovininis laivas, kuris priklauso libaniečiams ir plaukioja su Togo vėliava. Tai buvo jau dešimtas šį mėnesį pagrobimas Indijos vandenyne ir Adeno įlankoje.

„Galiu patvirtinti, kad buvo pagrobtas antras krovinių laivas, „Sea Horse“, – iš NATO vadovybės centro Anglijoje pranešė atstovė Shona Lowe. Ji negalėjo pasakyti, kiek laive yra žmonių, kokia jų pilietybė ir kiek dar žmonių yra pavojuje.

VIDEO: American Ship Damaged in Latest Pirate Attack

Piratai atakavo laivą iš „trijų ar keturių luotų“, pridūrė ji.

Tuo tarpu amerikiečių krovininis laivas „Liberty Sun“ antradienį paprašė pagalbos iš JAV karinio jūrų laivyno, „kuris pasiuntė pajėgas padėti“, sakoma „Liberty Maritime Corporation“ pareiškime.

„Esame dėkingi ir patenkinti tuo, kad niekas nebuvo sužeistas ir (kad) įgula bei laivas yra saugūs“, – sakoma trumpame Niujorke įsikūrusios kompanijos pareiškime.

„Liberty Sun“ plaukė iš Hjustono Teksase į Mombasą Kenijoje ir plukdė pagalbą maisto produktais Afrikos šalims. Šią savaitę jis buvo sustojęs Port Sudane, o antradienį tęsė kelionę ir buvo užpultas, nurodė kompanija.

Andrew Mwangura iš regioninės laivybos organizacijos „East African Seafarers' Assistance Programme“ sakė, kad pirmadienį Adeno įlankoje buvo užpultas dar vienas graikų laivas, su Maltos vėliava plaukiojantis 64 tūkst. t „Panamax Anna“. Šį laivą užpuolė šeši piratai, bet jiems ataka nepavyko.

Piratai prie Somalio krantų antradienį puolė su JAV vėliava plaukiojantį krovininį laivą, kurį apšaudė raketomis ir iš automatų, tačiau laivui pavyko ištrūkti, jam padaryta žala nėra didelė, paskelbė laivo savininkai.

Somalio piratai šiuo metu laiko mažiausiai 18 laivų ir daugiau kaip 250 įgulų narių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius