-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 03 24 /16:22

Briuselio pareigūnai išplatino ieškomo antrojo įtariamojo, siejamo su sprogdinimu metropolitene, fotorobotą

Po antradienį Briuselyje įvykusių sprogimų dešimtys sužeistųjų tebėra kritinės būklės – jie tebėra intensyvios terapijos palatose. Iš viso per sprogimus žuvo 31 žmogus. Taip pat pranešta, kad pareigūnai ieško antrojo bendrininko, buvusio Melbeko metro stotyje, kai susprogdinta bomba.
Briuselio pareigūnai išplatino ieškomo antrojo įtariamojo, siejamo su sprogdinimu metropolitene, fotorobotą.
Briuselio pareigūnai išplatino ieškomo antrojo įtariamojo, siejamo su sprogdinimu metropolitene, fotorobotą. / Briuselio policijos nuotr.

SVARBIAUSIOS ŽINIOS

  • Ieškomas antrasis įtariamasis, siejamas su sprogdinimu Briuselio metropolitene
  • Per išpuolius žuvo 31 žmogus, dar 300 sužeistų. Aukų skaičius gali augti
  • Dėl sprogimo grėsmės evakuota Leveno stotis 
  • Paskelbta, kad 7 Paryžiaus atakų vykdytojai – vis dar laisvėje
  • Briuselio pareigūnai išplatino ieškomo antrojo įtariamojo, siejamo su sprogdinimu metropolitene, fotorobotą
VIDEO: Juodasis antradienis Briuselyje: trys dešimtys žuvusių ir keli šimtai sužeistų
VIDEO: Naktis Briuselyje: baimei nepasiduodantys gyventojai pagerbė išpuolių aukas

16:20 val. 

Belgijos vidaus reikalų ministras Janas Jambonas pasiūlė atsistatydinti, bet premjeras Charlesas Michelis pareiškė kol kas nepatvirtinsiąs šio prašymo.

Belgijos žvalgyba ir teisėsaugos pareigūnai kaltinami neužtikrinę teroro aktų sustabdymo ir nepasinaudoję visa partnerių suteikta informacija apie su teroro grupuotėmis siejamus asmenis.

13.53 val. Įvardyta ketvirtoji auka 

Oficialiai įvardyta ketvirtoji Briuselio išpuolių auka. Tai – 51-erių Fabienne Vansteenkiste. Ji buvo oro uosto darbuotoja. Kai įvyko sprogimai, ji baiginėjo savo pamainą. Jos tapatybę paskelbė Belgijos žiniasklaida. ​

Asmeninio archyvo nuotr. /Fabienne Vansteenkiste
Asmeninio archyvo nuotr. /Fabienne Vansteenkiste

13.02 val. Išplatintas fotorobotas 

Belgijos policija išplatino ieškomo antrojo įtariamojo, siejamo su sprogdinimu Briuselio metropolitene, fotorobotą. Manoma, kad jis galėjo būti kartu su Khaidu el Bakraoui. Pareigūnai patvirtino, kad ieško dviejų įtariamųjų, kurie šiuo metu tebėra laisvėje. 

12.18 val. Septyni Paryžiaus aktų dalyviai – laisvėje

Prancūzijos premjeras Manuelas Vallsas paskelbė, kad septyni iš 30 Paryžiuje įvykdytų teroro aktų organizatorių ir vykdytojų vis dar yra laisvėje. Tai jis paskelbė viešėdamas Briuselyje, skelbia telegraph.co.uk. 

M.Vallsas taip pat teigė, kad būtina stiprinti išorines Europos Sąjungos sienas, nes „Islamo valstybė“ Sirijoje pavogė daugybę pasų.

Jis teigė, kad 11 jų žuvo, 12 sulaikyti, tačiau septyni vis dar persekiojami. 

M.Vallsas taip pat teigė, kad būtina stiprinti išorines Europos Sąjungos sienas, nes „Islamo valstybė“ Sirijoje pavogė daugybę pasų. 

11.36 val. Dar vienas sprogimo pavojus Antverpene 

Pranešama, kad ketvirtadienio rytą gautas pranešimas apie galimą sprogmenį Antverpene. Įtartinas paketas buvo rastas vienoje iš viešojo transporto stotelių. Evakuota ir šalia esanti mokykla. 

Pareigūnų perspėjimas

11.20 val. Evakuota Leveno stotis 

Dėl sprogimo grėsmės evakuota Leveno stotis. Visos specialiosios tarnybos iškviestos į įvykio vietą, esančia vos 25 kilometrai nuo Briuselio. 

9.26 val. Traukinių eismas ir Monso stoties darbas atnaujintas. 

9.12 val. Pasirodė pranešimų, kad dėl saugumo evakuota Monso traukinių stotis (Belgija). Traukinių eismas sustabdytas. 

Turkija pernai deportavo vieną Briuselio oro uosto sprogdintoją

Turkija trečiadienį pareiškė, kad ji buvo suėmusi Ibrahimą El Bakraoui – vieną iš dviejų mirtininkų, susisprogdinusių Briuselio oro uoste, o vėliau jį deportavo, taip pat apkaltino Belgijos pareigūnus nesugebėjus patvirtinti jo ryšių su terorizmu.

Prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas sakė, kad Turkijos pareigūnai būsimąjį Briuselio atakų dalyvį sulaikė pernai birželį Gaziantepo mieste, netoli sienos su Sirija, o vėliau deportavo tą „užsienietį teroristą kovotoją“ į Nyderlandus – jo paties prašymu.

Vienas Turkijos pareigūnas patvirtino naujienų agentūrai AFP, kad tas asmuo buvo 30-metis Ibrahimas El Bakraoui, Belgijos pilietis, kuris tapo vienu iš dviejų mirtininkų, antradienį susisprogdinusių Belgijos oro uoste.

Belgijos teisingumo ministras Koenas Geensas sakė žinojęs, kad tas vyras buvo išsiųstas iš Turkijos į Nyderlandus, bet neigė, kad jis buvo įvardytas kaip potencialus teroristas.

Nepaisant mūsų perspėjimų, kad tas asmuo yra užsienietis teroristas kovotojas, Belgijos tarnybos negalėjo nustatyti ryšio su terorizmu, – Turkijos vadovas sakė žurnalistams Ankaroje.

R.T.Erdoganas savo ruožtu kritikavo Belgijos tarnybas, nesugebėjusias patvirtinti to asmens ryšių su terorizmu, „nepaisant mūsų perspėjimų“, kai jis buvo deportuotas.

Pasak prezidento, Belgijos konsulinės tarnybos buvo oficialiai informuotos apie I.El Bakraoui deportaciją pernai liepos 14-ąją. R.T.Erdoganas pridūrė, kad tas vyras vėliau buvo paleistas Belgijos tarnybų, bet nenurodė, kada tai įvyko.

„Nepaisant mūsų perspėjimų, kad tas asmuo yra užsienietis teroristas kovotojas, Belgijos tarnybos negalėjo nustatyti ryšio su terorizmu“, – Turkijos vadovas sakė žurnalistams Ankaroje.

8.47 val. RTBF praneša, kad atsisveikinimo laiškas, kurį pareigūnai rado kompiuteryje, rašytame sprogdintojo mirtininko Inrahamo el Bakraoui, paminėtas vyras vardu Mohammedas Bakkali. Pastarasis buvo sulaikytas lapkritį. Jis buvo siejamas su apartamentais, kurie buvo netoli Belgijos Namiūro miesto, kuriais naudojosi Paryžiaus užpuolikai. 

8.22 val. Ieškomas antrasis bendrininkas, buvęs Melbeko metro stotyje 

Kaip skelbia theguardian.com, prancūzų laikraštis „Le Monde“ praneša apie tai, kad antrasis vyras, turėjęs rankose didžiulį krepšį, buvo pastebėtas Briuselio metro. Jį užfiksavo CCTV kameros. Pastarasis Melbeko metro stotyje buvo kartu su Khalidu el Bakraoui, kuris susisprogdino įvykio vietoje. 

Šiuo metu pareigūnai ieško potencialaus antrojo bendrininko. Pareigūnai patvirtino, kad jie ieško įtariamojo, pastebėto ir Zaventemo oro uoste, kuris, kaip įtariama, paspruko iš įvykio vietos nedetonavęs sprogmens. Apie tai, kad buvo dar vienas bendrininkas sprogdinant bombą metro stotyje užsimenama pirmą kartą. 

Briuselio oro uoste keleiviniai reisai bus sustabdyti bent iki šeštadienio

Briuselio oro uostas liks uždarytas bent iki šeštadienio, jo atstovė pranešė kitą dieną po pražūtingų sprogdinimų Belgijos sostinėje, dėl kurių atsakomybę prisiėmė džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“.

Oro uostas liks uždarytas keleiviams iki penktadienio imtinai, – sakė Anke Fransen.

„Oro uostas liks uždarytas keleiviams iki penktadienio imtinai“, – atstovė Anke Fransen trečiadienį sakė naujienų agentūrai AFP kitą dieną po to, kai susisprogdinus dviem mirtininkams buvo nuniokota išvykimo salė.

„Negalime tiksliai pasakyti, ar keleiviniai skrydžiai bus atnaujinti šeštadienį“, – pažymėjo atstovė, bet pridūrė, kad krovininių ir privačių lėktuvų reisai turėtų būti atnaujinti „nuo dabar“.

Mirčių skaičius gali augti 

Kaip ketvirtadienį skelbia BBC, Belgijos sveikatos apsaugos ministrė Megi de Blok pranešė, kad iš viso per sprogimus sužeista apie 300 žmonių, 61 tebėra kritinės būklės, todėl mirčių skaičius dar gali didėti. 

Anksčiau tyrėjai patvirtino, kad nustatė du iš keturių sprogdintojus. Du mirtininkai sprogdintojai Briuselyje buvo broliai Khalidas ir Ibrahimas El-Bakraoui. Vienas susisprogdino oro uoste, kitas – metro. Dar du užpuolikai kol kas neįvardyti. Vienas iš jų žuvo, kitam pavyko pasprukti. 

Antrasis Briuselio oro uosto sprogdintojas identifikuotas kaip Najimas Laachraoui, jis žuvęs 

Nepatvirtintais duomenimis, dar vienas iš mirtininkų sprogdintojų laikomas Najimas Laachraoui, siejamas su praėjusių metų išpuoliais Paryžiuje. Ketvirtadienio rytą žiniasklaida skelbia, kad jis yra žuvęs. 

Maroke gimusio N.Laachraoui DNR buvo rasta ant bombų, kurios buvo panaudotos per lapkričio 13-osios atakas, liekanų, taip pat viename bute Briuselyje, kur gruodį buvo aptikta įrangos bomboms gaminti ir Salaho Abdeslamo, pagrindinio Paryžiaus atakų įtariamojo, piršto atspaudas.

Trečiadienio vakarą buvo pasirodžiusi informacija, kad turkų perduotą Ibrahimą El-Bakraoui belgai paleido, neradę jokių jo ryšių su terorizmu. Teroristinė grupuotė „Islamo valstybė“ prisiėmė atsakomybę už išpuolius Briuselyje. ​

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius