-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 01 31 /16:08

Sprogimų banga Sirijoje: mažiausiai 45 žmonės žuvo, o dar 110 buvo sužeisti

Sirijos Sajidos Zeinab šiitų šventykloje, netoli sostinės Damasko, nuaidėjo galingas sprogimas, o jį sekė dar du išpuoliai. Naujausiais duomenimis, jų metu žuvo mažiausiai 45 žmonės, o dar 110 buvo sužeisti.

Atsakomybė už šiuos sprogimus prisiėmė „Islamo valstybės“ grupuotė. Valstybinė naujienų agentūra SANA pranešė, kad daugiausiai aukų žuvo per trigubą išpuolį – detonavus sprogmenų prikrautam automobiliui ir susisprogdinus dviem mirtininkams.

Šie išpuoliai gali dar labiau apsunkinti Šveicarijoje, Ženevos mieste, vykstančių Sirijos taikos derybų eigą.

AFP fotografas iš įvykio vietos pranešė, kad sprogimai padarė didelę žalą, išdaužė langus ir gatvėje paliko didžiulį duobę.

Iš daugiau kaip tuzino sumaitotų automobilių bei autobuso rūko dūmai, greitosios pagalbos automobiliais buvo išvežami sužeistieji, o ugniagesiai gesino sprogimų sukeltus gaisrus.

Toje šventovėje yra pranašo Mahometo anūkės Zeinab kapas, o šiitams ji yra itin svarbi piligrimystės vieta. Maldininkai iš Sirijos ir užsienio, pirmiausia – iš Irano, Libano ir Irako šiitų bendruomenių, į ją plūdo ir vykstant pilietiniam karui.

2015 metų vasarį per dvi mirtininkų atakas prie patikrinimo posto netoli šventovės žuvo keturi žmonės, o dar 13 buvo sužeisti.

Be to, tą patį mėnesį sprogimas sumaitojo autobusą, kuriuo į Sajidos Zeinab šventovę važiavo Libano šiitų maldininkai. Per šį išpuolį, už kurį atsakomybę prisiėmė „Al Qaeda“ padalinys „al Nusra Front“, žuvo mažiausiai devyni žmonės.

Rajonas aplink šią šventovę yra labai saugomas, režimas patikrinimo postus yra įrengęs už šimtų metrų, kad transporto priemonės prie jos negalėtų prisiartinti.

Kaip nurodė padėtį Sirijoje stebinti organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR), tarp žmonių, budinčių tuose postuose, yra įtakingos Libano šiitų kovotojų grupuotės „Hizbollah“ narių.

„Hizbollah“ yra ištikima Sirijos prezidento Basharo al Assado sąjungininkė ir atsiuntė kovotojų padėti jo pajėgoms kovoti su sukilimu, kuris prasidėjo 2011 metų kovą, antivyriausybiniais protestais.

Ši grupuotė savo intervenciją Sirijoje teisino grėsme Sajidos Zeinab šventovei.

Per Sirijos konfliktą jau žuvo daugiau kaip 260 tūkst. žmonių, o daugiau kaip pusė šalies gyventojų turėjo palikti savo namus ir bėgti į kitas Sirijos dalis ar užsienį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius