-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šri Lankos „tigrai“ priešinasi nepaisydami raginimų pasiduoti, sako kariškiai

Šri Lankos tamilų „tigrų“ sukilėliai, kuriuos mažyčiame anklave apsupo vyriausybinės pajėgos, vis dar atkakliai priešinasi, nors yra raginami pasiduoti, ketvirtadienį pranešė kariškiai.
Temos: 1 Šri Lanka

Armija sako, kad partizanai kontroliuoja tik 10-12 kv.km teritoriją salos šiaurės rytų pakrantėje, kur dėl kovos veiksmų vis dar yra įstrigę tūkstančiai civilių gyventojų.

Armijos atstovas brigados generolas Udaya Nanayakkara sakė, kad „tigrai“ naudoja artileriją ir tankus.

„Vyksta pavieniai susirėmimai, bet mūsų prioritetas yra išvesti civilius gyventojus. Galime juos pribaigti labai greitai, kai nebetrukdys civiliai gyventojai, – sakė jis. – Kad galutinai nugalėjome „tigrus“, galėsime pareikšti, kai užimsime likusį rajoną“.

Sukilėliai buvo ne kartą kaltinami tuo, kad naudojasi taikiais gyventojais kaip gyvaisiais skydais. Maždaug 100 tūkst. žmonių šią savaitę sugebėjo pabėgti iš sukilėlių kontroliuojamos teritorijos, tačiau neaišku, kiek taikių gyventojų dar yra įstrigę karo zonoje.

Prezidentas Mahinda Rajapakse paragino sukilėlius pasiduoti, tačiau atmetė bet kokią amnestijos galimybę jų lyderiui Velupillai Prabhakaranui, kuris vadovavo negailestingai ir dešimtmečius trukusiai kovai už atskirą tamilų valstybę.

„TIIT lyderis atstūmė mūsų malonės galimybę, – sakė M.Rajapakse, kurį trečiadienį citavo prezidentūra. – Jis dabar turi patirti savo veiksmų pasekmes“.

Didėjant nuogąstavimams dėl į konfliktą įveltų taikių gyventojų, Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Tarybos pirmininkas vėliau trečiadienį sakė, kad sukilėliai turi pasiduoti ir leisti kovos veiksmų zonoje įstrigusiems civiliams gyventojams pasitraukti.

„Jie kovoja pralaimimą kovą“, – žurnalistams sakė vyriausybės atstovas gynybos klausimais Keheliya Rambukwella.

Jis pavadino „tigrus“ išsekusia jėga, kuriai liko vos 12 kv. km žemės ruoželis, ir pridūrė, jog vyriausybė taip pat „tvirtai tiki“, kad 54 metų V.Prabhakaranas vis dar yra tame rajone.

TIIT buvo laikoma viena efektyviausių partizanų organizacijų pasaulyje ir kontroliavo daugiau kaip trečdalį Šri Lankos teritorijos, valdydama savo valstybėlę de facto.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius