Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Stambule susisprogdinusi mirtininkė buvo IS džihadisto iš Norvegijos našlė

Jauna moteris iš Rusijos musulmoniškos Dagestano respublikos, kuri įtariama įvykdžiusi sprogdinimą Stambule, buvo norvegų ekstremisto, su kuriuo ji drauge vyko į Siriją prisijungti prie „Islamo valstybės“ (IS) džihadistų, našlė, pranešta penktadienį.
Teroristai
Teroristai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Sausio 6 dieną per išpuolį Sultanachmete – Stambulo širdyje esančiame rajone, kuris yra turistų traukos centras ir kuriame gausu didingų istorinių paminklų, žuvo policininkas ir savižudė sprogdintoja.

Turkijos pareigūnai kol kas neįvardijo mirtininkės tapatybės, tačiau šalies ir Rusijos žiniasklaida skelbia, kad Sultanachmete susisprogdino Diana Ramazanova iš Šiaurės Kaukazo regione esančio Dagestano.

Pasak turkų dienraščio „Hurriyet“, ši moteris buvo čečėnų kilmės Norvegijos piliečio Abu Aluevitsjaus Edelbijevo našlė.

2014 metais pora susituokė per religinę ceremoniją, kuri vyko Stambule arba Sirijoje.

Tų pačių metų liepą jie drauge iš Turkijos pateko į Siriją, kur prisijungė prie IS džihadistų, užėmusių didžiules Sirijos teritorijas iki pat Turkijos pasienio.

Prisijungę prie IS kovotojų, Abu Aluevitsjas Edelbijevas pasivadino Idrisu, o D.Ramazanova – Sumeyra.

Kaip rašo „Hurriyet“, Abu Aluevitsjas Edelbijevas žuvo per susirėmimus gruodį. Po jo žūties D.Ramazanova gruodžio 26 dieną neteisėtai kirto sieną ir sugrįžo atgal į Turkiją, o sausio 6-ąją susisprogdino Stambule.

Jei dienraščio informacija teisinga, tai būtų pirmasis patvirtinimas, kad džihadistai susiję su mirtininkės surengtu sprogdinimu Stambule

Pasak „Hurriyet“, saugumo tarnybos vis dar mėgina nustatyti, ar moteris sprogmenų atsigabeno iš Sirijos, ar jai kažkas juos perdavė Stambule.

Jei dienraščio informacija teisinga, tai būtų pirmasis patvirtinimas, kad džihadistai susiję su mirtininkės surengtu sprogdinimu Stambule.

Iš pradžių atsakomybę už sprogdinimą buvo prisiėmusi uždrausta Turkijos marksistų organizacija, tačiau vėliau atšaukė šį savo pareiškimą, nurodžiusi, jog suklydo.

Rusijos žiniasklaida ir „Hurriyet“ paskelbė D.Ramazanovos nuotraukas, kurios buvo padarytos dar iki jos vedybų su Abu Aluevitsjumi Edelbijevu. Jose matoma iš pažiūros normali, gerai atrodanti rusė mergina, vilkinti trumpomis suknelėmis.

Rusijos laikraštis „Kommersant“ ketvirtadienį pranešė, kad Dagestano saugumo tarnybos taip pat mano, jog sprogdinimą Stambule surengė D.Ramazanova, kuriai tebuvo 18 metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius