-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 12 10 /2016 12 11

Stambulo futbolo stadiono prieigose nugriaudėjo du sprogimai: aukų skaičius smarkiai padidėjo

Šeštadienį, naujausiais duomenimis, mažiausiai 38 žmonės žuvo ir dar bent 166 buvo sužeisti per išpuolį prie Stambulo futbolo „Bešiktaš“ sporto arenos. CNN duomenimis, nugriaudėjo du sprogimai – antrasis esą nebuvęs toks stiprus kaip pirmasis.

Suprasti akimirksniu

  • Prie Stambulo futbolo „Bešiktaš“ sporto arenos nugriaudėjo du sprogimai;
  • Pirminiais duomenimis, sužeista 166 žmonės, 38 žuvo;
  • Išpuolis buvo nukreiptas į riaušėms malšinti skirtą policijos dalinį;
  • Turkijos transporto ministras Ahmetas Arslanas ataką įvardijo kaip „teroristinį išpuolį“​;
  • Kol kas jokia teroristinė grupuotė neprisiėmė atsakomybės.

Tarp žuvusiųjų – 30 policijos pareigūnų. Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas patvirtino, kad išpuolis palietė ne tik policijos pareigūnus, kaip skelbta anksčiau, bet ir civilius. Jis patvirtino, kad yra tiek žuvusių, tiek sužeistų. Anot jo, siekta, kad būtų kuo daugiau aukų, praneša naujienų agentūra „Reuters“.

Kaip skelbia portalas „Daily News“, Turkijos vidaus reikalų ministerija patvirtino, jog išpuolis įvykdytas Stambulo futbolo stadiono prieigose. Turkijos transporto ministras Ahmetas Arslanas ataką įvardijo kaip „teroristinį išpuolį“. Liudininkai pasakojo girdėję ir šūvius.

Sprogimo akimirka

Socialiniuose tinkluose ėmė plisti incidento nuotraukos.

Kaip įtariama, šalia stadiono automobilyje detonuotas sprogmuo. Išpuolis įvykdytas praėjus kelioms valandos po futbolo mačo tarp dviejų Turkijos komandų – „Bursaspor“ ir „Bešiktaš“. Futbolo aistruoliai jau buvo spėję išsiskirstyti. Liudininkai naujienų agentūrai „Reuters“ pasakojo, kad aplink areną – gausybė ginkluotų pareigūnų. TV reportažuose užfiksuotas sudegęs automobilis, matyti įsiplieskusi ugnis dvejose vietose netoli stadiono. ​

Skelbiama, kad išpuolis buvo nukreiptas į riaušėms malšinti skirtą policijos dalinį. Bomba susprogdinta prie autobuso, kuriame ir buvo šis policijos dalinys. Per išpuolį nukentėjo policijos pareigūnai, tačiau tikslus nukentėjusiųjų skaičius kol kas neskelbiamas. Kai kurių šaltinių duomenimis, visi nukentėjusieji yra policijos pareigūnai. Į įvykio vietą atskubėjo policija, greitoji pagalba, virš teritorijos sklando policijos sraigtasparnis.

Skelbiama, kad antrasis sprogimas nugriaudėjo prie Taksim aikštės, esančios prie didžiulio prekybos centro. Stadionas yra netoli Taksim aikštės, kuri yra turistų susibūrimo vieta.

Kol kas jokia teroristinė grupuotė neprisiėmė atsakomybės už išpuolį.

Lietuviai nenukentėjo

Užsienio reikalų ministerija smerkia teroro išpuolį Stambule ir reiškia užuojautą Turkijos žmonėms Lietuvos užsienio reikalų ministerija griežtai smerkia šeštadienį Stambulo centre prie „Besiktas“ stadiono įvykdytą teroro išpuolį, per kurį žuvo 38 žmonės ir 166 liko sužeisti.

„Tai brutali ataka ne tik prieš Turkiją, jos policijos pareigūnus ir žmones, bet ir prieš visą tarptautinę bendriją – terorizmas neturi sienų. Ministerija reiškia gilią užuojautą žuvusiųjų šeimoms ir artimiesiems bei visiems Turkijos žmonėms, o sužeistiesiems linki kuo greičiau pasveikti“, – teigiama URM pranešime. Šią sunkią akimirką Lietuva reiškia solidarumą su Turkija ir patvirtina savo pasiryžimą bendromis jėgomis kovoti su terorizmo iššūkiais. Užsienio reikalų ministerija neturi duomenų, kad per išpuolį būtų nukentėję Lietuvos piliečiai.

Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė savo ir visų Lietuvos žmonių vardu taip pat pareiškė nuoširdžią užuojautą Turkijos prezidentui Recepui Tayyipui Erdoğanui dėl teroro išpuolio Stambule, atėmusio daugelį gyvybių.

Pasak šalies vadovės, toks brutalus smurtas, nukreiptas prieš policijos pareigūnus ir nekaltus Turkijos žmones, negali būti niekaip pateisinamas. Prezidentės teigimu, šiuo sunkiu Turkijai metu Lietuva reiškia solidarumą su terorizmo grėsme susiduriančiai turkų tautai.

Lietuvos vadovė palinkėjo stiprybės aukų šeimoms ir artimiesiems, spartaus gijimo nukentėjusiems ir vienybės bei susitelkimo visiems Turkijos žmonėms.

Laikinai einantis premjero pareigas Algirdas Butkevičius smerkia teroro išpuolį Stambule ir reiškia užuojautą Turkijos žmonėms.

„Reiškiu gilią užuojautą žuvusiųjų šeimoms, artimiesiems, visiems Turkijos žmonėms, kuriuos palietė ši skaudi tragedija. Linkiu stiprybės ir susitelkimo šią sunkią netekties valandą“, – sakoma Vyriausybės vadovo užuojautoje, kurioje taip pat smerkiami kruvini teroro išpuoliai prieš taikius gyventojus.

A.Butkevičius pažymėjo, kad terorizmas neturi sienų, todėl Lietuva solidarizuojasi su Turkija ir patvirtina savo pasiryžimą kartu su tarptautine bendruomene bendromis pastangomis kovoti su terorizmo iššūkiais.

Paskelbtas gedulas

Turkijoje šis sekmadienis paskelbtas gedulo diena dėl dviejų Stambulo centrą po futbolo rungtynių sukrėtusių sprogimų, pranešė valstybinė naujienų agentūra „Anadolu“.

Ministras pirmininkas Binali Yildirimas nurodė nuleisti valstybės vėliavas iki pusės stiebo. Jis patvirtino, kad šeštadienį vakare prie stadiono buvo detonuotas sprogmenų prikrautas automobilis.

Tai buvo kaip pragaras, – pasakojo sprogimo liudininkas Omeras Yilmizas.

Vidaus reikalų ministras Suleymanas Soylu sakė, kad žuvo 30 policininkų ir aštuoni civiliai, sulaikyta 10 įtariamųjų.

S.Soylu nurodė, kad pirmiausia buvo susprogdintas užminuotas automobilis, o antrasis sprogimas nugriaudėjo po 45 sekundžių prie netoliese esančio Makos parko, kur tarp policininkų susisprogdino mirtininkas. Įtariama, kad šie sprogimai yra susiję.

„Tai buvo kaip pragaras“, – pasakojo sprogimo liudininkas Omeras Yilmizas. „Liepsnos pakilo iki dangaus, žmonės slėpėsi po stalais, moterys verkė. Futbolo sirgaliai, kurie gėrė arbatą šalia esančioje kavinėje suskubo slėptis“, – sakė teroro išpuolį išgyvenęs turkas.

Šiemet Stambule buvo daugiau sprogimų, dėl kurių kaltinamas džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“ arba kurdų kovotojai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius