Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Strasbūro teismas išnagrinės Chodorkovskio skundą

Europos Žmogaus Teisių Teismas pripažino priimtinu buvusio naftos bendrovės „Jukos“ vadovo Michailo Chodorkovskio skundą dėl jo sulaikymo ir įkalinimo 2003 metais, pranešama BBC tinklalapyje.
Michailas Chodorkovskis
Michailas Chodorkovskis / „Scanpix“ nuotr.

Skundą padavė M.Chodorkovskio gynėjai 2004 metais, po jo arešto pagal pirmąją jam iškeltą bylą.

Buvusio didžiausios Rusijoje naftos bendrovės savininko pretenzijos susijusios su padarytais, jo nuomone, Europos Žmogaus Teisių konvencijos pažeidimais.

M.Chodorkovskio ir jo verslo partnerio Platono Lebedevo advokatų spaudos centro pranešime sakoma, jog Strasbūro teismas atmetė Rusijos valdžios, kuri mėgino pasiekti, kad skundas būtų nepriimtinas, argumentus.

Teismas nusprendė, kad skunde esančios pretenzijos dėl laikymo arešte sąlygų, neteisėto sulaikymo ir kardomosios priemonės – arešto paskyrimo yra iš esmės priimtinos.

Teismas taip pat išnagrinės klausimą dėl M.Chodorkovskio baudžiamojo persekiojimo politinių motyvų.

Rusijos valdžia, savo ruožtu, teigė, kad M.Chodorkovskio byla nemotyvuota politiniais sumetimais.

Rusijos argumentuose, nusiųstuose į Strasbūrą, sakoma, kad jos tiesą patvirtina baudžiamosios bylos medžiaga ir teismo kaltinamasis nuosprendis M.Chodorkovskiui.

Be to, valstybės atstovai teigė, kad 2003 metais M.Chodorkovskis buvo ne sulaikytas, o „atvesdintas“. Federalinė saugumo tarnyba, pasak jos, čia nedalyvavo.

Tuo tarpu skundo autoriai pateikia faktų, kad nutarimą sulaikyti M.Chodorkovskį vykdė saugumo tarnybos darbuotojai.

Strasbūro teismas nustatė datą – liepos 10-ąją, iki kurios Rusija gali atsakyti į teismo sprendimą, po to teismas pereis prie galutinio nutarimo dėl bylos iš esmės priėmimo.

2007 metais tokį pat ieškinį Strasbūre laimėjo Platonas Lebedevas. Jam priteista 10 tūkst. eurų kompensacija, bet Europos teismo sprendimo nepakako, kad būtų peržiūrėta P.Lebedevo byla Rusijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius