-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Suimtas graikų policijos pareigūnas, įtariamas nušovęs paauglį (nuotraukos, atnaujinta 18.25 val.)

Sekmadienį Graikijos pareigūnai sulaikė policininką, kuris, kaip įtariama, Atėnuose per susirėmimą nušovė 16-os metų paauglį. Tuo tarpu Graikijoje riaušės nesibaigia ir persikelia į vis naujus rajonus.
Pasirodžius naujienoms apie jo žūtį, Eksarchijos rajone, jaunuoliai pradėjo padeginėti šiukšlių dėžes.
Pasirodžius naujienoms apie jo žūtį, Eksarchijos rajone, jaunuoliai pradėjo padeginėti šiukšlių dėžes. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Andreasas Grigoropoulas buvo nušautas šeštadienį vakare Atėnų Eksarchijos rajone per jaunuolių grupės susirėmimą su policija. Kaip praneša BBC, minėtas incidentas įvyko, kai gyventojai protestavo prieš policijos savivaliavimą ir skandavo šūkius prieš dešiniosios pakraipos vyriausybę, kuriai vadovauja premjeras Kostas Karamanlis.

Vienas policininkas šovė į grupę jaunuolių, į policijos automobilį svaidžiusių Molotovo kokteilius ir akmenis. Vienas jaunuolis per incidentą žuvo. Pats pareigūnas teigė, kad jis paleido tris šūvius gindamasis.

„Uniformuoti žudikai“

Pasirodžius naujienoms apie paauglio žūtį Eksarchijos rajone, mieste prasidėjo didžiuliai neramumai. Jaunuoliai pradėjo padeginėti šiukšlių dėžes, vartyti automobilius, deginti parduotuves bei bankus Atėnų centre. „Associated Press" praneša, kad Atėnuose buvo sužeisti 24 policijos pareigūnai. Anot CNN šaltinių, per jaunuolių ir policijos susirėmimus nukentėjo bent 40 įmonių, suniokota bent jau 70 automobilių, 6 jų – policijos. Teigiama, kad buvo suimti 6 žmonės. Monastirakio rajone visiškai sudegė 4 aukštų sporto prekių prekybos centras. Kaip praneša Lietuvos anarchistų portalas anarchija.lt, viena protestuotojų grupė veikė Atėnų centre, kita  – prie Technikos universiteto. Netoli pastarojo sudegė dar vienas pastatas, o, liudininkų teigimu, mieste tapo sunku kvėpuoti dėl liepsnojančių deglų. Teigiama, kad bent viena scena priminė tikrą kovinį filmą.

 „Uniformuoti žudikai“, – šaukė jaunuoliai prie nuovados, netoli tos vietos, kur šeštadienį buvo nušautas paauglys. Ši demonstracija netrukus irgi virto dar vienu susirėmimu su policija.

Vėliau protestai kilo šalies šiaurėje esančiuose Salonikuose, kur demonstrantai atakavo policijos nuovadą bei užblokavo pagrindinę miesto gatvę, ir pietuose esančiuose Patruose. Salonikuose buvo padegti 3 banko pastatai, keletas parduotuvių, prekybos centrų, išdaužyti Salonikų rotušės langai, deginti automobiliai. Policija gindamasi nuo jaunuolių, paleido į juos ašarines dujas. Teigiama, kad Salonikuose demonstracijoje dalyvavo apie 2000 žmonių.

Neramumai vėliau išplito į Kretos ir Korfu salas. Kretos sostinėje Heraklione padegti 3 banko skyriai, užpultas savivaldybės pastatas.

Rinkosi, ką pulti

Nors neramumai išplito po visą šalį, pagrindiniai jaunuolių ir policijos susirėmimai įvyko Atėnų Eksarchijos rajone. Šį rajoną jaunuoliai laiko savo „tvirtove" ir, kaip praneša BBC, dažnai organizuoja mūšius su policija. Panašu, kad Graikijos policija, nors ir turinti ne vienerių metų susirėmimų su protestuotojais patirtį, buvo nepasiruošusi perimti kontrolę į savo rankas. Kaip iš vietos pranešė žurnalistai, policija šiame mieste bent jau sekmadienį tapo bejėge. Beje, jaunuoliai negailėjo ir žurnalistų – jie suniokojo Graikijos televizijai priklausantį transportą.

Kaip teigia BBC žurnalistai, jaunuoliai rinkosi, kokias vietas nusiaubti. Jie siautėjo bankuose ir drabužių parduotuvėse, tačiau beveik nelietė užkandinių. Vassilis Papadopuolus, kurio parduotuvė buvo nusiaubta, sako, jog riaušės nutiko pačiu blogiausiu įmanomu laiku. „Tai atsitiko prieš Kalėdas, mes buvome išpuošę parduotuvę, o dabar visi ateis ir pamatys, kas liko iš to“, – sako jis. Daugelis kitų Atėnų centre savo įmones turinčių verslininkų taip pat tikino, jog šie susirėmimai jiems padarys milžiniškų nuostolių.

Neramumai gali tęstis ilgai

Vidaus reikalų ministras Prokopis Pavlopulas ir policija pareiškė, kad apgailestauja dėl šio incidento ir kad įvykis tiriamas. Anot P.Pavlopulo, jei bus nustatyta pareigūno kaltė, bus paskirta tinkama bausmė.

P.Pavlopulas ir jaunesnysis ministras Panajotis Hinofotis premjerui pasiūlė savo atsistatydinimą, bet vyriausybės vadovas su tuo nesutiko.

Pareigūnai pripažįsta, kad šie susirėmimai – baisiausi per pastaruosius daugybę metų. Panašūs susirėmimai tarp jaunimo ir policijos vyko ir 1985 metais ir vėliau privedė iki dvejus metus trukusių neramumų. Tuomet neramumus irgi sąlygojo panašus įvykis – policija nušovė 15-etį demonstrantą Michalį Kaltezą.

Beje, prieš savaitę Atėnuose jau vyko susirėmimai tarp studentų ir policijos – tuomet juose dalyvavo 4000 žmonių.

Reportažą iš įvykio vietos galite rasti čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius