-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sukčiaus kerams pasidavė ir režisieriai, ir bankininkai

Investuotojai iš viso pasaulio vis dar skaičiuoja nuostolius, patirtus dėl didžiausios istorijoje finansinės aferos. Milžiniškų investicijų neteko ir milijardieriai verslininkai, ir smulkios labdaros organizacijos, rašo ,,The Independent”.
Bernardas Madoffas
Bernardas Madoffas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Nuostoliai

Bankai, stambūs verslininkai, labdaros organizacijos ir kino pasaulio įžymybės pakliuvo į amžiaus aferisto rankas, kuris, kaip teigia 9 mlrd. dolerių netekęs verslininkas, apgaulės būdu išviliojo 50 mlrd. dolerių.

Praėjusią savaitę sulaikius Volstrito įžymybę Bernardą Madoffą, viena įstaiga po kitos ėmė skelbti apie patirtus nuostolius. Jungtinėje Karalystėje apie pinigus praradusius klientus pranešė HSBC ir Karališkasis Škotijos bankai.

Tarp nukentėjusių yra ir Holivudo režisieriaus Steveno Spielbergo įkurta labdaros organizacija, vieno stambiausių JAV žiniasklaidos ir nekilnojamojo turto magnatų Morto Zuckermano fondas, dešimtys žydų organizacijų, sporto klubų vadovų ir Nuajojo Džersio senatorius.

Vis dėlto didžiausių nuostolių patyrė Volstrito, Londono, Europos ir kiti pasaulio bankai bei stambūs investuotojai. Minėti subjektai patikėjo milijardus dolerių B.Madoffo investiciniams fondams, kurie, žiūrint iš dabartinės perspektyvos, žadėjo įtartinai didžiulį pelną. Buvo skelbiama, kad šių fondų metinių palūkanų procentai sieks dviženklius skaičius.

Jei amerikiečių tarnybos patvirtins, kad tariamuose B.Madoffo fonduose nieko neliko, Škotijos karališkasis bankas patirs 400 mln. svarų sterlingų nuostolį. Didžiausias Britanijos bankas HSBC pranešė apie grėsmę keletui savo klientų netekti milijardo dolerių, kurie investuoti į tuos pačius B.Madoffo fondus.

Ispanijos bankas „Santander“ gali netekti 3,1 mlrd. dolerių, didžiausia Japonijos brokerių bendrovė „Nomura“ – keleto šimtų milijonų. Analitikai teigia, kad net tiems bankams, kurių klientai savo noru investavo į B.Madoffo fondus, gresia nemaži nuostoliai, nes žmonės greičiausiai kreipsis į teismą dėl iš bankų gautų patarimų rinktis aferistų fondus.

Praėjusią savaitę B.Madoffas prisipažino, kad visas jo sumanytas verslas buvo sąmoninga apgavystė. Tariamai milžiniškos palūkanos neturėjo pagrindo būti išmokėtos, nes naujųjų klientų pinigus šis mokėdavęs anksčiau investavusiems.

Pastaroji afera primena daugelį klasikinių finansinių machinacijų. Tačiau nė viena iš jų nepasižymėjo tokiomis milžiniškomis sumomis. 48 metus B.Madoffas buvo laikomas vienu labiausiai gerbiamų Volstrito investicijų valdytojų.

Magnato sulaikymas dar stipriau pakirto ir taip jau kritusį pasitikėjimą menkai reguliuojama fondų rinka. B.Madoffui skirtas 10 mln. dolerių paleidimo užstatas, jam įsakyta neišvykti iš Niujorko, jis pravalės mūvėti buvimo vietą rodančią elektroninę apyrankę.

Vienas iš 200 turtingiausių amerikiečių, kuriam priklauso „New York Daily News“, Mortas Zuckermanas taip pat neišvengs nuostolių. Jam priklausančio labdaros fondo vadovas taip susižavėjo B.Madoffo pasiūlymu, kad į jo fondus investavo net 9 mlrd. dolerių.

Moterų moterimi vadinama britų investuotoja Nicola Horlick šią aferą pavadino didžiausiu kada nors įvykusiu finansiniu skandalu. Moters valdomi fondai B.Madoffui patikėjo 10 mln. svarų sterlingų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius