-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Suomijos parlamentas balsavo už Mari Kiviniemi skyrimą premjere

Suomijos parlamentas antradienį didžiule balsų dauguma ministre pirmininke patvirtino 41-erių metų Mari Kiviniemi, kuri tapo antrąja moterimi, paskirta vadovauti šios Šiaurės Europos valstybės vyriausybei.
Mari Kiviniemi
Mari Kiviniemi / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Suomijos 200 vietų parlamente už M.Kiviniemi paskyrimą balsavo 115 deputatų, prieš pasisakė 56 parlamentarai.

M.Kiviniemi premjero poste pakeis penktadienį atsistatydinusį 54-erių metų Matti Vanhaneną.

M.Kiviniemi nuo 2007-ųjų užėmė viešojo administravimo ir savivaldos ministrės postą, o į parlamentą buvo išrinkta 1995 metais.

Ministrės pirmininkės pareigas M.Kiviniemi pradės eiti po to, kai ją oficialiai paskirs prezidentė Tarja Halonen.

Paskyrimo ceremonija numatyta 17 val. vietos (ir Lietuvos) laiku.

Prieš kurį laiką M.Kiviniemi buvo išrinkta pakeisti pasitraukianti premjerą M.Vanhaneną valdančiosios Centro partijos pirmininko poste.

M.Vanhanenas, kuris vyriausybei vadovavo nuo 2003 metų, penktadienį įteikė atsistatydinimo prašymą, tačiau sutiko kartu su savo keturių partijų centro dešinės pakraipos koalicija dirbti toliau, kol bus paskirta nauja vadovybė.

M.Vanhanenas savo netikėtą sprendimą nebaigus antros kadencijos pasitraukti iš premjero posto aiškino kojos operacija, tačiau manoma, kad žengti šį žingsnį jį paskatino užsitęsęs rinkimų kampanijos finansavimo skandalas.

M.Kiviniemi, laikoma gabia, nusimanančia ir rimta politike, vyriausybei turėtų vadovauti iki parlamento rinkimų, numatytų 2010 metų balandį.

Centro partija viliasi, kad švari premjerės reputacija padės jai pelnyti daugiau rinkėjų simpatijų bei išsaugoti valdžią po rinkimų.

Dviejų vaikų motina M.Kiviniemi į parlamentą buvo išrinkta 1995 metais, tačiau visuomet laikėsi santūriai ir dauguma suomių beveik nieko apie ją nežino.

Viešojo administravimo ir savivaldos ministre ji buvo paskirta 2007 metų balandį, o prieš tai 2005–2006 metų laikotarpiu pusmetį vadovavo užsienio prekybos ir plėtros ministerijai.

1968 metų rugsėjo 27 dieną Seinejokyje Suomijos vakaruose gimusi M.Kiviniemi, kurios tėvai yra agronomai, nuo 1988–ųjų gyvena Helsinkyje ir atstovauja miestietiškajam Centro partijos, kurios šaknys ir ištikimiausi rėmėjai yra Suomijos kaime, veidui.

Daugeliu klausimų jos pažiūros yra labiau miestietiškos nei vidutinio Centro partijos rėmėjo, nors žiniasklaidai ji yra sakiusi, kad jei taptų premjere, pakviestų Rusijos premjerą Vladimirą Putiną drauge su ja vykti į briedžių medžioklę.

M.Kiviniemi vyras Juha Louhivuori užsiima reklamos verslu.

Apžvalgininkai viliasi, kad dirbdama premjero poste M.Kiviniemi pasistengs atkurti visuomenės pasitikėjimą politika, kurį pakirto virtinė pastarųjų metų skandalų.

„Šalis ilgisi politinio vadovavimo“, – redakcinėje skiltyje rašė didžiausias Suomijos dienraštis „Helsingin Sanomat“, pabrėžęs, kad septyneri M.Vanhaneno vadovavimo vyriausybei metai „paliko visuomenėje pasitikėjimo spragą“.

„Valdžia be išmintingų, aiškią ateities vizitą turinčių politikų yra tarsi kūnas be širdies“, – buvo rašoma laikraščio skiltyje.

Manoma, kad M.Kiviniemi viešojo administravimo ir savivaldos ministrės poste pakeis 59–erių metų Tapani Tolli. Kitų permainų vyriausybėje nenumatoma.

Pirmoji moteris, stovėjusi prie Suomijos vyriausybės vairo, buvo Anneli Jaatteenmaki. Ji į šį postą buvo paskirta 2003 metais, tačiau dirbo vos du mėnesius ir kilus politiniam skandalui atsistatydino.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius