Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Suvenyrai atskleidžia, koks gyvastingas Benito Mussolini kultas Italijoje

Kiekvienais metais tūkstančiai italų savo namuose išsikabina kalendorius su fašistinio diktatoriaus Benito Mussolini atvaizdais, rašo „Der Spiegel“.
Suvenyrai su Benito Mussolini atvaizdu
Suvenyrai su Benito Mussolini atvaizdu / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Italijoje ir ypač B. Mussolini gimtinėje suvenyrų prekeiviai gali pasiūlyti įsigyti ne tik kalendorius su tarpukario Italijos diktatoriaus, fašistų partijos įkūrėjo atvaizdais. Taip pat galima nusipirkti peleninių, monetų, marškinėlių, puodų, indų kavai, alaus bokalų, žiebtuvėlių ar vyno butelių. Visus suvenyrus puošia ne tik B.  Mussolini atvaizdai, bet ir Italijos fašistų šūkiai: „Tikėk, paklusk, kovok“, „Prakeikti tie, kurie pasiduoda“.

Pirkėjams taip pat siūlomos ir vėliavos su svastikomis. Už 45 eurus galima įsigyti 38 cm aukščio diktatoriaus bronzinį biustą, papuoštą SS insignijomis.  Parduodamas ir 16 cm aukščio Adolfo Hitlerio biustas: ši prekė įkainuota 15 eurų. Vokietijos neonaciai Italijoje už 3 eurus gali įsigyti ir alaus „Draugas“ butelį, kurį geriant ant dugno matosi A. Hitlerio portretas.

Tiesa, italai per daug nesimpatizuoja A. Hitleriui, dažnai teigiama, kad šis buvo nusikaltėlis. Dauguma perkančiųjų suvenyrus su B. Mussolini – Italijoje jis vadinamas tiesiog „Il Duce“ (liet. vadas) – nenori fašizmo sugrįžimo. „Der Spiegel“ rašo, kad simpatizuojantys B. Mussolini, dažniausiai balsuoja už krikščionis demokratus, centro-kairės partijas ar net už Silvio Berlusconi „Žmonių laisvės“ partiją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius