Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Švedijoje prasideda buvusio Sirijos generolo teismo procesas

Švedijoje, Stokholme, pirmadienį prasidėjo buvusio Sirijos kariuomenės generolo, įtariamo prisidėjus prie karo nusikaltimų, įvykdytų 2012 metais jo gimtojoje šalyje, teismo procesas, kuris, pasak vienos žmogaus teisių organizacijos, neturi analogų.
OSCAR OLSSON / AFP
OSCAR OLSSON / AFP

Siriją jau daugiau kaip 13 metų niokoja pilietinis karas.

Šiuo metu Švedijoje gyvenantis buvęs sirų brigados generolas Mohammedas Hamo (Mohamedas Hamas) kaltinamas nusikaltimų, pažeidžiančių tarptautinę teisę, kurstymu ir pagalba juos vykdant. Vasarį pateiktus kaltinimus prokuratūra apibūdino kaip sunkų nusikaltimą.

Naujienų agentūra „The Associated Press“ susipažino su M. Hamo kaltinamuoju aktu, kuriame prokuroras teigia, kad 65 metų vyras, kuris 2012-ųjų sausio–liepos mėnesiais buvo Sirijos kariuomenės brigados generolas, dalyvavo kariniuose veiksmuose, kurie „sistemingai apėmė atakas, vykdomas pažeidžiant atskyrimo, atsargumo ir proporcingumo principus“. Priduriama, kad atakos buvo beatodairiškos.

Prokuroras taip pat nurodė, kad M. Hamo tarnavo Sirijos kariuomenės 11-ojoje divizijoje ir buvo labai svarbus priimant strateginius sprendimus ir vykdant karines operacijas.

„Šis teismo procesas yra svarbus, nes tai pirmas kartas, kai kas nors iš Sirijos vyriausybės ar Sirijos kariuomenės yra teisiamas už įvykdytus išpuolius“, – sakė Aida Samani iš Stokholme įsikūrusios žmogaus teisių organizacijos „Civil Rights Defenders“.

Buvusiam generolui gresia iki 18 metų kalėjimo ir net įkalinimo iki gyvos galvos bausmė, pridūrė ji. Švedijoje tai paprastai prilygsta laisvės atėmimui nuo 20 iki 25 metų.

Ieškinį prieš M. Hamo pateikė aštuoni žmonės, įskaitant vyrą, kurio brolis žuvo per išpuolius Sirijos Chomso mieste, taip pat britų fotografą ir prancūzų žurnalistą, kurie abu buvo sužeisti per išpuolį prieš šio miesto žiniasklaidos centrą, pranešė Švedijos naujienų agentūra TT.

Apie M. Hamo žinoma nedaug. 2012 metų liepą jis dezertyravo iš Sirijos kariuomenės ir prisijungė prie kovotojų už prezidento Basharo al Assado (Bašaro Asado) nušalinimą nuo valdžios. Sirijos opozicijos aktyvistai teigia, kad jis dalyvavo kovose kadaise sukilėlių kontroliuotame Baba Amr rajone Chomso mieste, trečiame pagal dydį Sirijoje.

Generolas apgyveno Švedijoje, o 2021-ųjų gruodžio 7-ąją buvo sulaikytas dėl įtariamo dalyvavimo karo nusikaltimuose. Tuomet teismas po dviejų dienų jį paleido, nurodydamas, kad nėra pakankamai įrodymų laikyti jį kalėjime. Nuo to laiko jis buvo laisvėje.

M. Hamo advokatė Mari Kilman teigė, kad jos klientas tvirtina esąs nekaltas.

Neramumai Sirijoje tarp B. Assado režimo ir opozicijos grupių prasidėjo 2011-ųjų kovą ir vėliau peraugo į pilietinį karą, per kurį žuvo beveik pusė milijono žmonių, o pusė prieš karą gyvenusių 23 mln. šalies gyventojų buvo priversti palikti namus.

Planuojama, kad bylos nagrinėjimas Stokholmo apygardos teisme truks 18 dienų, o paskutinis teismo posėdis įvyks gegužės 21 dieną. Nuosprendžio data nepaskelbta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius