-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Taibėjus: Taivano sąsiauriu praplaukė Australijos karo laivas

Taivano nacionalinės gynybos ministerija penktadienį pranešė, kad diena anksčiau Australijos karo laivas praplaukė Taivano sąsiauriu – vandens keliu, skiriančiu savivaldžią salą nuo Kinijos.
REUTERS-Scanpix nuotr.
REUTERS-Scanpix nuotr.
Temos: 2 Australija Taivanas

Pasak ministerijos, laivas į sąsiaurį įplaukė ketvirtadienį ir judėjo pietų kryptimi.

„Plaukiant per sąsiaurį Taivano kariuomenė stebėjo padėtį jūroje ir oro erdvėje (...), situacija buvo normali“, – teigiama ministerijos išplatintame pranešime. 

180 kilometrų ilgio sąsiauris yra svarbus laivybos kelias, tačiau jis taip pat yra įtemptas geopolitinių ginčų laukas Pekinui, teigiančiam, kad demokratinis Taivanas yra jo teritorija.

Taivano pajėgos beveik kasdien praneša apie laivus, pastebėtus jo vandenyse, ir Kinijos karo lėktuvų skrydžius į jo oro gynybos zoną.

Pastaruoju metu JAV reguliariai siunčia karo laivus į Taivano sąsiaurį. Pastaraisiais metais juo taip pat praplaukė Jungtinės Karalystės, Kanados ir Australijos karo laivai. Tai išprovokuoja Pekino pasipiktinimą.

Ketvirtadienį sąsiauriu praplaukė Australijos fregata „HMAS Toowoomba“, kuri vykdydama regioninę misiją kirto tarptautinius vandenis.

Anksčiau šį mėnesį „HMAS Toowoomba“ įplaukė į vandenis prie Japonijos krantų, remdama Jungtinių Tautų sankcijų vykdymą Tokijo išskirtinėje ekonominėje zonoje.

Praėjusią savaitę Australijos gynybos ministras nurodė, kad „HMAS Toowoomba“ narai per misiją buvo sužeisti, tikriausiai dėl vieno Pekino karo laivo sonaro impulsų.

Kinija šiuos kaltinimus pavadino neapgalvotais ir neatsakingais. Australijos ministras pirmininkas Anthony Albanese'is (Entonis Albanizis) pabrėžė, kad Pekino karo laivas jūroje elgėsi pavojingai ir neprofesionaliai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius