Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tailande įvesta karinė padėtis

Tailando armija antradienį politinės krizės apimtoje šalyje paskelbė karinę padėtį, praneša naujienų agentūra AFP.
Tailando kariai Bankoke
Tailando kariai Bankoke / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kariuomenė tokį sprendimą aiškina tuo, kad šalyje būtina įvesti tvarką po prieš Vyriausybę nukreiptų protestų, kurių metu žuvo 28 žmonės, šimtai buvo sužeisti.

Kariuomenė pabrėžė, kad šis žingsnis skirtas atkurti tvarką, tai nėra karinis perversmas. Tačiau su dabar dirbančia Vyriausybe nebuvo tariamasi dėl karinės padėties įvedimo.

Tailando Konstitucija skelbia, kad kariuomenė turi teisę paskelbti karinę padėtį, jeigu reikia skubiai griebtis priemonių užtikrinti visuomenės saugumą. 

Tailandas į dvi priešiškas stovyklas yra pasidalijęs nuo 2006 metų, kai per karinį perversmą iš premjero posto buvo pašalintas dabar jau nušalintos premjerės Yingluck Shinawatros brolis milijardierius Thaksinas.

Tailandas į dvi priešiškas stovyklas yra pasidalijęs nuo 2006 metų, kai per karinį perversmą iš premjero posto buvo pašalintas dabar jau nušalintos premjerės Yingluck Shinawatros brolis milijardierius Thaksinas.

Nuo tada šalies teismai nuo pareigų nušalino tris premjerus, išprovokuodami kaltinimus, kad teisėjai yra išvien su antivyriausybiniais protestuotojais, kurių dauguma priklauso Bankoko isteblišmentui arba yra iš rojalistų dominuojamų pietų. Jie nekenčia Shinawatrų, kuriuos kaltina sudarius sąlygas klestėti didžiulio masto korupcijai ir valstybės lėšų grobstymu siekiant įsiteikti Thaksino elektoratui, kurio bastionu laikomos skurdžios, bet daug gyventojų turinčios kaimo vietovės šalies šiaurėje ir šiaurės rytuose.

Opozicija taip pat kaltina Thaksiną kenkiant tailandiečių itin gerbiamam, tačiau silpnos sveikatos karaliui.

Vašingtonas: karo padėtis turi būti laikina

Tailando kariškių paskelbta karo padėtis turi būti laikina ir nepakenkti demokratijai, vėlai pirmadienį sakė Jungtinės Valstijos.

Jungtinės Valstijos nerimauja dėl politinės krizės Tailande ir ragina visas šalis gerbti demokratijos principus, tarp jų – pagarbą žodžio laisvei, sakoma Valstybės departamento atstovės Jen Psaki pareiškime.

Premjeras ragina armiją veikti pagal konstituciją

Tailando laikinasis vyriausybės vadovas Niwattumrongas Boonsongpaisanas antradienį paragino armiją veikti pagal konstituciją.

Premjero paskelbtas oficialus pareiškimas buvo jo pirmoji reakcija į kariškių sprendimą įvesti šalyje karo padėtį.

„Bet kokie veiksmai turi vykti taikiai, be smurto, diskriminacijos, vadovaujantis lygybės ir įstatymo viršenybės principais“, – sakoma vyriausybės vadovo pareiškime.

Jame priduriama, kad armija „turi veikti pagal konstituciją“.

Armija nesikonsultavo su vyriausybe dėl karo padėties įvedimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius