-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tarp „Islamo valstybei“ gabentų 150 pasų – ir lietuviškas

Du įtariamieji teroristinės grupuotės „Islamo valstybė“ („IS“) nariai buvo sulaikyti Stambulo oro uoste. Mažiausiai 150 europietiškų pasų jie bandė nugabenti į Turkiją, skelbia naujienų agentūra AFP. Tarp šių pasų – ir lietuviškas (žr. nuotraukoje – paskutinė eilutė).
Tarp „Islamo valstybei“ gabentų pasų - ir lietuviškas.
Tarp „Islamo valstybei“ gabentų pasų - ir lietuviškas. / „Twitter“ nuotr.

Kaip rašo businessinsider.com, įtariamieji – siras ir turkas – pasus slėpė mini picų krosnyse. Anot naujienų agentūros AFP, įtariamieji atskrido iš Europos valstybės ir šiuo metu yra apklausiami Stambulo policijoje. Policija pranešė, kad aptiko ir paslėptus fotoaparatus, atminties bei SIM korteles. 

Turkijos pareigūnai naujienų agentūrai AFP teigė, kad pasai yra padirbti, tačiau „Dogan“ naujienų agentūra pranešė, kad tai – tikri pasai. 

Turkijos žurnalistas socialiniame tinkle „Twitter“ publikavo nuotrauką su pasais. Paskutinėje eilutėje matyti lietuviškas dokumentas. 

Turkų žurnalisto publikuota nuotrauka

Tarp šių pasų – ir Vokietijos, Prancūzijos, Jungtinės Karalystės dokumentų viršeliai. Įtariama, kad „IS“ gavo tuščių pasų ir pasų spausdinimo aparatą, kai gruodžio pabaigoje užėmė Deir az Zoro miestą Sirijoje. JAV žvalgyba praneša, kad gali būti, jog pasus iš „IS“ kontroliuojamų vietų gavę asmenys galėjo vykti į JAV.

FTB direktorius Jamesas Comey patvirtino šį įtarimą, pažymėdamas, kad „žvalgyba įtaria, kad „IS“ turi galimybę padirbti pasus“. ​Nėra žinoma, ar „IS“ gali padirbti europietiškus pasus. 

Žinia apie pasus pasirodo, kai „IS“ pranešė ieškanti savanorių išpuoliams Europoje. 

Neseniai iš Sirijos grįžęs vokietis valdžios pareigūnams pasakojo, kad „IS“ nariai jo ir dar vieno vokiečio klausė, ar grįžę į Vokietiją, jie nenorėtų įvykdyti išpuolį. Tokią informaciją pranešė šią savaitę vokiečių leidinys „Der Spiegel“. Anot leidinio, vokietis sakė, kad Sirijoje jam teko dažnai girdėti pokalbius apie išpuolius Vakaruose ir iš esmės visų europiečių džihadistų būdavo klausiama to paties. 

Šį mėnesį tyrimas „Study of War“ atskleidė, kad „IS“ įtaka Europoje stiprėja. Teroristinė grupuotė siekia terorizuoti ir suskaldyti kontinentą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius