-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

T.Blairo spektaklis

Jungtinės Karalystės gyventojai užgniaužę kvapą stebėjo dramą, kurios pagrindiniu veikėju tapo buvęs premjeras Tony Blairas.
Kai kurie britai T.Blairą kaltina nusikaltimais žmonijai.
Kai kurie britai T.Blairą kaltina nusikaltimais žmonijai. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Trylika metų tvirta ranka valdęs valstybę vienas galingiausių šių dienų politikų vakar stojo prieš komisiją, tiriančią karo Irake pradžią. Tiesiogiai transliuojamame posėdyje T.Blairas turėjo ginti savo sprendimą 2003 metais prisidėti prie JAV vadovaujamos invazijos į šalį. Bilietai į atvirą komisijos posėdį buvo išgraibstyti dar prieš dešimt dienų, posėdį salėje stebėjo ir žuvusių karių artimieji.

T.Blairas vakar pripažino, kad Irako diktatoriaus Saddamo Husseino keliama grėsmė nepadidėjo po 2001 metų rugsėjo 11 dienos atakų prieš JAV, tačiau įvykiai pakeitė jo paties požiūrį į teroristų galimybes įsigyti masinio naikinimo ginklų. Jo prieštaringai vertinamą sprendimą prisidėti prie 2003 metų invazijos į Vidurio rytų šalį paskatino nuogąstavimai dėl kitos, galbūt dar pražūtingesnės teroro atakos.

„Nebuvo taip, kad S.Husseinas būtų nuveikęs ką nors daugiau – tiesiog ėmėme kitaip vertinti riziką. Jei žmonės, įkvėpti religinio fanatizmo, būtų turėję galimybę nužudyti 30 tūkst. žmonių – jie tai būtų padarę. Jie turėjo būti sustabdyti“, – nervingai rankose gniauždamas dokumentų aplanką kalbėjo britas, S.Husseiną pavadinęs „monstru“.

Dar prieš Kalėdas kalbėdamas su BBC žurnalistais T.Blairas pripažino, kad būtų pradėjęs šį karą, net jei ir būtų žinojęs, kad Irake nebuvo jokių masinio naikinimo ginklų. Jis pripažino, kad tuomet būtų tekę „vartoti kitokius argumentus“.

Tai jau trečiasis ir didžiausias tyrimas, siekiant išsiaiškinti, kodėl Jungtinė Karalystė prisidėjo prie invazijos į Iraką. Šalies vaidmuo kare sulaukė ypač daug pasipriešinimo visuomenėje, kare žuvo 179 britų kariai. Iš Irako britų kariai pasitraukė pernai. Tiesa, tyrimu nesiekiama nubausti ar apkaltinti – tiesiog norima sugėdinti amerikiečių ir britų politikus.

Prie Londono konferencijų pastato, kuriame vyko posėdis, susirinkę maždaug 150 protestuotojų skandavo „Tony už grotų“, „Blairas melavo – tūkstančiai galą gavo“. Ilgiausiai premjero poste išbuvusiam britui duodant parodymus demonstrantai garsiai skaitė Irake žuvusių civilių darbuotojų ir karių vardus.



 

 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius