-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Teksase tūkstančiai žmonių dalyvavo eitynėse prieš abortus

Tūkstančiai žmonių šeštadienį Teksase dalyvavo eitynėse prieš abortus, reikalaudami, kad šios procedūros teikėjai „laikytųsi atokiau“ nuo šios konservatyvios JAV valstijos.
SUZANNE CORDEIRO / AFP
SUZANNE CORDEIRO / AFP

Už gyvybę pasisakantys aktyvistai rinkosi prie Ostino valstijoje esančio Kapitolijaus ir skandavo šūkius „Abortai žaloja moteris“ ir „Melskitės, kad būtų nutrauktas abortas“.

Tai visada Amerikos politikoje aktuali tema, o diskusijų apie abortus ypač padaugėja prieš rinkimus. 

2022 metais Aukščiausiasis Teismas panaikino svarbų sprendimą byloje „Roe prieš Wade'ą“ („Rou prieš Veidą“), užtikrindavusį federalinę teisę į abortą. Tai didžiulė pergalė judėjimui prieš abortus, nors nuo to laiko demokratai galėjo aktyviai remti abortų prieinamumą.

Daugelis valstijų, reaguodamos į šį sprendimą, sugriežtino savo įstatymus, tačiau judėjimas prieš abortus patyrė nesėkmę, kai šis klausimas buvo įtrauktas į rinkimų biuletenius, dėl kurių amerikiečiai galėjo balsuoti tiesiogiai, net ir konservatyviose vietovėse.

„Kūdikio žudikams sakome: laikykitės atokiau nuo mūsų laisvos Teksaso valstijos. Amen“, – susirinkusiems sakė prieš abortus pasisakančios grupės „40 dienų už gyvybę“ medicinos reikalų direktorius Haywoodas Robinsonas (Heivudas Robinsonas)

Nuo 2022 metų 21 JAV valstija uždraudė arba labai apribojo abortus. Teksase panaikinus bylos „Roe prieš Wade'ą“ sprendimą iš karto pateiktas įstatymo projektas, pagal kurį abortai būtų draudžiami net išžaginimo ar incesto atvejais.

JAV prezidentas demokratas Joe Bidenas (Džo Baidenas) ir viceprezidentė Kamala Harris (Kamala Haris) prieš šių metų prezidento rinkimus pasisakė už teisę į abortus ir perspėjo, kad respublikonų administracija dar labiau suvaržys jų teises.

Tuo tarpu respublikonų lyderis Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) priminė rinkėjams, kad jis paskyrė tris Aukščiausiojo Teismo teisėjus, kurie panaikino sprendimą byloje „Roe prieš Wade'ą“.

„Mes darome viską, ką galime, čia, mitinge, ir savo gimtuosiuose miestuose, kad paremtume moteris, kurios patiria neplanuotą nėštumą“, – naujienų agentūrai AFP sakė Teksaso aljanso, pasisakančio už abortus, valdybos narė Claire Culwell (Kler Kalvel).

„Matome, kas nutiks, jei pasirinksime demokratų kandidatą (...) Asmeniškai manau, kad tikriausiai visi čia susirinkusieji žiūri į respublikonų kandidatus“, – sakė ji.

Praėjusią savaitę pirmoji ponia Jill Biden (Džil Baiden) pakvietė moterį, kuri pabėgo iš Teksaso, kad skubiai pasidarytų abortą, kovo 7 dieną atvykti į JAV Kongresą, kur prezidentas skaitys metinį pranešimą. 

20 savaičių nėščia Kate Cox (Keit Koks) norėjo nutraukti nėštumą dėl mirtinos genetinės ligos, kuri buvo diagnozuota jos negimusiam vaikui – 18 chromosomos trisomijos. Tai reiškė, kad kūdikis greičiausiai mirs dar negimęs arba gyvens ne ilgiau kaip kelias dienas.

Gydytojai teigė, kad nenutraukus nėštumo galėjo plyšti K. Cox gimda ir kilti grėsmė jos vaisingumui bei gyvybei.

Dėl Teksase galiojančių griežtų abortų įstatymų praėjusiais metais ji padavė valstiją į teismą. Teisėja priėmė jai palankų sprendimą, tačiau valstijos generalinis prokuroras jį apskundė.

Artėjant gimdymo laikui, gruodį K. Cox išvyko iš Teksaso ir skubiai pasidarė abortą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius